Šiandien išpilsčiau Kaskadinį bei dalį jo panaudojau savo VAK’o daugiakovės alui pagaminti. Pilstysiu penktadienį.

Prieš pilstant paragauti alų yra šventas reikalas. O toliau kaip toje dainoje: Kaskadinis kėlė Kvietinį, kvietinis kėlė stautą. Stautas kėlė antrą stautą, antras stautas – trečią. Bet grįžkime prie mūsų temos.

Praėjusioje serijoje papasakojau apie pirmuosius bandymus iš apyniuotų ekstraktų bei pirmuosius du ekstraktinius alus. Pasakojimą baigiau pareiškimu, kad pribrendau kažkam rimtesniam.

Alus #3 – Baltijos porteratorius

Kiek pamenu, prieš trečią alų jaučiausi „subrendęs“ all-grain’ui. Besvarstant kokią įrangą pirkti, atėjo laikas tą trečią alų virti. Ką virti? Dabar gali mesti atviro alaus kauliuką, o tada, kiek prisimenu, gal tris vakarus praleidau skaitydamas visus įmanomus alaus forumus. Sprendimas – Baltijos porteris. Pagūglinęs radau ir populiarų Baltijos porterio receptą.

Kaip tik tuo metu Savas alus atsivežė bandomąją partiją latviško salyklo ekstrakto, kuris ir sudaro recepto bazę. Originaliame recepte tai turėjo būti Miuncheno salyklas, bet man kažkaip didelio širdagraužio dėl tokio pakeitimo nebuvo. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo klaida. Išmokta pamoka – Miuncheno salyklo paprastu salyklo ekstraktu pakeisti recepte be pasekmių negalima.

Naudojau Brewferm Lager mieles. Dabar galiu pasakyti, kad tai geros, neutralios lagerio mielės. Nepaisant mano intensyvių bandymų sugadinti alų fermentacijos metu, šios mielės išlaikė visus mano temperatūrų eksperimentus ir gerokai pabrandintame aluje nebebuvo jokių tokios veiklos pėdsakų.

Kadangi tai buvo mano pirmasis (ir kol kas vienintelis) alus su OG daugiau nei 1,070, galiu pasakyti, kad toks alus didelis išbandymas naujokui. Jau fermentacijos metu atsirado „įdomių“ kvapų. Skonis buvo kaip beždžionės myžalų, skiestų akumuliatorių skysčiu. Nežinau kaip man užteko optimizmo išpilstyti alų į butelius. Bet maždaug po 3 mėnesių blogi skoniai ir kvapai buvo beveik išsivalę, o dar po poros mėnesių ir visai jų nebeliko. Pamoka – didesniam alui reikia daugiau laiko. O po to dar šiek tiek.

Turiu dar keletą butelių likusių. Jeigu norite paragauti, sakykite. Bet skonio pikas jau praėjo. Mano nuomone jis buvo maždaug po 6 mėnesių.