Alus #4: gnb Sausasis stautas

Nebeatsimenu kodėl pasirinkau būtent sausą stautą 4-tam virimui, bet argi dabar tai svarbu. Jeigu dar nevirėte savo alaus, rekomenduoju pradėti būtent nuo sausojo stauto. Paprasta padaryti, nepaprastai skanu gerti. Pats nustebsite ir kitus nustebinsite. Tiesa, po to jau kelio atgal nebėra. Pramoninis lageriukas jūsų daugiau nebeveš, galėsite gerti tik savo alų.

Sausojo stauto paslaptis paprasta: 10 proc. skrudintų miežių, 20-25 proc. miežių dribsnių, likusi dalis-bazinis salyklas. Rekomenduočiau naudoti pale ale salyklą, bet kiti naudoja „bazinį“ salyklą, kas turbūt yra tiesiog lietuviškas pilsnerio salyklas. Aš pats naudojau US-05 mieles, bet nemanau, kad kažką sugadins S-04, Nottingham ar panašios mielės. Dalį skrudintų miežių galima pakeisti šokoladiniu salyklu. Dėl apynių yra įvarių nuomonių, bet aš esu stipriai apyniuoto sausojo stauto šalininkas. Mano nuomone, OG:IBU santykis turėtų būti 0,9-1,0.  Apyniai tik kartumui.

Sausasis stautas yra dažniausiai atviro alaus aludarių verdamas stautas. Šiuo metu kai rašau, yra 15 viešų receptų. Rekomenduočiau atkreipti dėmesį į du stautus. Pirmasis yra konung’o Penktadienio 13-osios stautas. Tai 2011 metų Guobalyno laimėtojas. Deja, šio stauto dar nesu ragavęs. Bet konung’as pažadėjo atnešti į kurį nors VAK’o susirinkimą. Antrasis – runces Guobalyno stautas. Ragavau užvakar, t.y. rugsėjo 8 d. Fantastiškas, nuostabus stautas!  Jūs irgi galite tokį išsivirti. Pamoka tokia – jūs galite išsivirti stautą, kurio pavydėtų net Guinness’as.

Alus #23: Sausasis stautas su šokoladu

Deja, šis stautas ne toks geras kaip pirmasis. Per minkštas skonis, per mažai apynių, šiek tiek rūgštokas. Naudojau Irish ale mieles, bet tai neišgelbėjo alaus.

Nesigilindamas į detales pateiksiu išmoktą pamoktą – minkštas vanduo nužudys jūsų stautą. Vanduo turi būti šarmingas (didelis karbonatinis kietumas), priešingu atveju tamsieji salyklai nurūgštins jūsų stautą.