Nesu didis žuvies mėgėjas, juokaujant sakau, kad man „skaniausia žuvis yra dešra“ 🙂 Tačiau yra kelios išimtys, kuomet žuvį valgau su malonumu.
Vienas iš šių patiekalų – britiškasis „Fish&chips“. Skanus ir sotus patiekalas, tinkantis prie alaus.
Dar jis universalus tuo, kad tinka mūsų „ašarų pakalnei“, kurioje žuvis yra parduodama per pusę su ledu, o kelionės procese ji būna kelis kart atšildyta ir vėl užšaldyta.

Taigi, gamyba prasideda nuo bulvių – nuskutam, supjaustom skiltelėm arba lazdelėm, sumerkiam į puodą su vandeniu, kad nepajuoduotų.

Dabar – žuvis. Tiks bet kuri baltos žuvies file be kaulų. Tokia, kurios storis – per gerą pirštą (žodžiu per plona neskanu, o storesnė gali neiškepti).
Jei žuvis buvo šaldyta ir atšildyta (atšildymui pasitelkite kantrybę ir tegul ramiai atšyla kambario t, nes kitaip jos skonis dar labiau suges) – nusausinam popieriniu rankšluosčiu.

Pabarstom file iš abiejų pusių druska ir pipirais. Pasiruošiame mirkinį – 250g. miltų, 0,3L alaus, trys nubraukti arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių. Suplakame mikseriu iki vientisos masės, kurios tirštumas turi būti kaip skystos grietinės. Tirštumą reguliuojame alumi/miltais.

Plačiame puode įkaitiname aliejų (rapsų ar saulėgražų), kitame – užverdame vandenį su druska bulvytėms.
File pavoliojame miltuose, tuomet – pamerkiame į paruoštą mirkalą ir pakėlę leidžiame nuvarvėti pertekliui. Atsargiai dedame į aliejų ir verdame, kol tešla netampa šviesiai rudos – rudos spalvos.
Tada ištraukiame ir padedame ant popierinio rankšluosčio nuvarvėti aliejaus pertekliui. Kepame kitą gabaliuką. Lygiagrečiai verdame bulves – tik apverdame, kokias 4-5 minutes, kad suminkštėtų, bet neišvirtų iki galo (trukmė priklauso nuo pjaustymo stambumo). Apvirtas bulvytes nukošiame ir paliekame kiaurasamtyje (duršlioke) nuvarvėti. Kai visa žuvis iškepta – galime sudėti ją į platų dubenį ar kitą indą ir pašauti į +180C orkaitę. Žuvis neatšals ir dar kiek paskrebs.

Į aliejų, kuriame kepė žuvis beriame bulves ir laukiame, kol jos pasidengs vaiskia auksine spalva. Išgriebiame ir gerai nuvarviname, beriame į bliūdą. Mėgstantys sūriau gali pabarsytit jas druska.
VISKAS. Traukiame žuvį iš orkaitės, alų – iš šaldytuvo ir viską nešame į stalą.

Turėtų būti kažkas panašaus:

Fish-chips

Dar beprotiškai skanu bulvytes prieš kandant pamirkyti naminiame majoneze.
Tobulas naminio majonezo receptas gyvena „Žaidimų aikštelėje„. Jį dera gaminti bent prieš kelias valandas, kad „susitupėtų“ šaldytuve.

Skanaus!