Pradėjau konstruoti priemones all-grain alaus gamybai. Planas – susikonstruoti įrangą, kurios dėka per kartą galėčiau išvirti iki 50L alaus.

Verdant alų ne iš ekstrakto, o tik iš „tikro“ salyklo pirmasis įrenginys, kurio reikia misos gamybai yra salinimo – tekinimo kubilas.

Žemiau pateikiu instrukciją tiems, kas norės panašų kubilą susikonstruoti pats.

Taigi, salinimo kubilo gamybai reikės:

Plasta gamybos 50L kubilo su dangčiu – 52,25Lt.
Vandentiekio čiaupo 3/4 – 20,99Lt
Dvi tarpinės –  1,04Lt
Alkūnė plastikinė 3/4, 4vnt – 7,56Lt
Trišakis 3/4 – 2,59Lt.
Mova plastikinė su sriegiu, 3/4 – 5,34Lt.
Vamzdelis 3/4 karštam vandeniui (pardavinėjo tik po 3m, teko tiek ir imti) – 28,50Lt. Man reikėjo vos metro, todėl sąmatoje skaičiuojam 9,50Lt.
Dar reikės apšiltinimo medžiagos ir kelių smulkmenų, apie kurias pakalbėsiu vėliau. Aš jas turėjau iš anksčiau, todėl į sąmatą netraukiu.
VISO: 99.27Lt.

Viską turim – imamės gamybos. Pirmas veiksmas – išsigręžti skylę kubilo šone tekinimo kraniukui. Imam movą, ją kubilo viduje priglaudžiam prie dugno ir atsižymim viršų:

Vėliau atsižymim centrą tarp pažymėtos vietos ir dugno (man gavosi 16mm nuo užbrėžtos linijos) ir iš kubilo vidinės pusės kuo trumpesniu grąžteliu grežiam skylutę. Turim pažymėtą centrą. Dabar galima iš išorės išsgręžti reikiamo skersmens skylę kraniukui:

Į gautą skylę dedame kraniuką su tarpinėmis iš abiejų pusių:

Viduje kraniuką užsukame 3/4 mova su sriegiu plastikiniam vamzdeliui:

Mova skirta tekinimo filtro pajungimui. Kaip pasigaminti tekinimo filtrą yra įvairių pavyzdžių internete. Aš pasirinkau surenkamą, greit išardomą ir lengvai išplaunamą variantą iš plastikinių vamzdelių. Taigi – montuojame filtrą. Pirma atsipjauname 5cm ilgio vamzdelį ir jo dėka prijungiame trišakį. Vandentiekyje šios detalės yra klijuojamos. Gaminant iš jų filtrą – pakanka sumauti, viskas gana tvirtai laikosi ir lengvai ardosi. Pirmasis trišakis:

Nuo trišakio tolyn montuojame stačiakampio formos uždarą kontūrą. Matuojam vamzdelius, pjaunam, maunam:

Suneriamų detalių privalumas – jas lengva kiloti aukštyn žemyn trišakio ašyje. Lengva pakelti, išardyti, surinkti, surinkus – nuleisti iki pat dugno. Surinktas uždaras kontūras:

Ruošinį turime. Dabar vamzdeliuose reikia skylučių, per kurias tekės misa. Pats procesas yra toks: pradėjus tekinti salyklas nugula ant dugno ir pas tampa filtru. Tačiau svarbu, kad jo dalelės nepatektų į tekinamą kibirą. Tam reikia antrinio filtro. Prigaminus skylučių salyklas liks kubile, o misa ištekės pro kraniuką lauk. Skylutes nesunkiai pasigaminsite su turimais įrankiais. Išardote filtrą ir vamzdeliuose pragręžiojate, arba įpjaunate su siauru pjūkliuku skylučių misos tekėjimui. Aš iš abieju vamzdelio pusių pridariau skylučių su kampiniu šlifuokliu bei 1mm diskeliu metalui pjauti:

Per šias skyles tekės misa. Surenkame filtrą atgal:

Tekinimo filtras paruoštas, kraniuko sandarumas patikrintas – viskas ok, niekas nevarva.

Salinimo procesas vyksta vidutiniškai valandą. Svarbu, kad šiuo metu temperatūra nenukristų. Kadangi kubilas nemenkas, plastikinis – temperatūra neturėtų kristi greitai. Tačiau papildomai apšiltinti vis tiek reikia.Šiltinama įvairiais būdais ir medžiagomis – porolonu, putomis, putų polistirolu ir kas kaip išmano.

Aš apšiltinau kubilą dviem sluoksniais plastikinės burbuliukinės plėvelės, su aliuminio folija (radau atlikusią garaže nuo ankstesnių darbų). Žiūrėsiu ateityje ar labai krenta temperatūra. Jei sprendimas nepasiteisins – ketinu nusipirkti didesnį kubilą ne maisto produktams (šie žymiai pigesni, už tinkamus sąlyčiui su maistu), įdėti kubilą į kubilą ir tarpus pripūsti mažai besiplečiančių montažinių putų. Tačiau tai paaiškės po pirmojo salinimo. Dabar yra štai taip:

Medžiaga tvirtinasi lengvai, paprastai. Ją galima tiesiog apjuosti virvele (kaip viršuje), arba – pasigaminti užveržiamas ir greit išardomas juostas (kaip apatinėje kubilo dalyje). Būtina apšiltinti ir dangtį – per jį išeina nemaža dalis šilumos. Bet dangtis apvalus, nelygios formos, todėl dar nesugalvojau kaip jį apšiltinti. Jei nesugalvosiu – pasidarysiu naują dangtį pats, ant kurio lygaus paviršiaus užklijuosiu 5cm storio putų polistirolo plokštę.

Va ir viskas. Pirmas etapas baigtas. Viską išardom, kruopščiai išplaunam, išdezinfekuojam ir galima bandyti salinti.

Laukia dar papildomi darbai – ketinu įmontuoti elektroninį termometrą, kurio daviklis būtų kubilo centre, tekinimui reikalingas sparging priemones – jas ketinu konstruoti panašiai kaip šios:

O ateityje – dar tolimesnėje – ketinu panaudoti seną valytuvų varikliuką 12V ir per dangtį sumontuoti mentalo maišymą. Todėl arba bus nauji įrašai, arba šis bus papildytas.

O pabaigai – dar vienas „dirty cheap“ patobulinimas. Aš organiškai nekenčiu visuotinės vartojimo mados, kurią diegia pardavėjai ir gamintojai, neva viskas turi tarnauti trumpai, vėliau viską reikia pirkti iš naujo. Šlykštu.

Todėl aš kaifuoju nuo galimybės prikelti daiktus antram gyvenimui. Tegul jie neatrodys tobulai, nebus visiškai nauji ir pan. Tačiau jie puikiai gali tarnauti. Tad karts nuo karto pasiimu kokį seną rakandą ir prikeliu jį antram gyvenimui. Šį kartą tai – išmetimui skirta ofisinė išplerusi kėdė. Joje viskas blogai, išskyrus pagrindą, liftą ir ratukus. Todėl numontuoju sėdimą dalį, išsipjaunu medinį apvalų padą ir prisuku jį prie kėdė ratukų.

Gaunu tobulą pagrindą salinimo kubilui. Tobulą, nes jis tvirtas, palinkęs ~5 laipsnius (statau kubilą kraniukui kiek su nuolydžiu – lengviau tekės). Be to, ant grindų telpa kibiras tekinimui. O kubilą (kuris svers ~50kg) galiu lengvai stumdyti ten, kur tik man jo reikia 🙂

Štai tokia konstrukcija:

Viskas, iš bėdos galima salinti ir tekinti. Kelias smulkmenas aprašysiu vėliau, kai bus praktinė patirtis ir vyks (pa)tobulinimo darbai. Dabar užsiimsiu vandens pakaitinimo / virimo dalimi.

Papildymas 2012-03-06: kubilas išbandytas praktiškai. Rezultatai pranoko lūkesčius. Ypačpasiteisino filtras – misa tekėjo puikiai ir buvo skaidri. Tiesa, pirmą puslitrį reikia tekinti į puodelį ir grąžinti kubilan – taip nelieka smulkių šiukšlių.

Vėliau filtras patogiai ardosi ir nesunkiai plaunasi.

Salinimo metu (60min.) t nukrito nuo +67C iki +64C

Galimi du šios problemos sprendimo būdai: gerinti apšiltinimą (kaip ir minėjau dėti kubilą kubile ir apipurkšti tarpą montažinėmis putomis – gausis termosas) arba naudotis elektroniniu termometru ir papildomai dapylinėti karšto vandens. Jo reikia visai nedaug.

Reziumuojant: sprendimas pasiteisino, tik norisi elektroninio termometro. Eisiu dairytis į Dealextreme.com