Rytoj mano namų bravoras vyksta į ekspediciją pas FCB (Bukiškių futbolo klubas) kolegą virti Pilsnerio nach Urquell art. Baimindamasis ką nors pamiršti, sudariau ekspedicinį check-list’ą.
Medžiagos alui
- Salyklas
- Apyniai
- Mielės
- Atsarginės mielės
Dezinfekcijos medžiagos
- Cutasept G
- Chemipro oxi
Kitos medžiagos
- Sera vandens testai
- Fosforo rūgštis
- Kalcio chloridas
- Kalcio sulfatas
- Mielių „vitaminai“
Matavimo prietaisai
- Termometras, metalinis heavy duty
- Tikslios svarstyklės+Lėkštelė svėrimui
Svarstyklės salyklams (šį kartą neimsiu, pasversiu iš anksto)- Refraktometras
Hidrometras (turbūt neimsiu, užteks refraktometro)
Įranga
Vandens paruošimas
- Vandens talpa 30 ltr+kranelis
Salinimas
- Puodas 28 ltr
- Maišymo šaukštas („irklas“)
- 2,5 litrų kaušas
Tekinimas
- Tekinimo kubilas+filtras+kranelis
- Tekinimo žarnelė
- Papildomas puodas tekinimo vandeniui užkaisti, min 8 litrų talpos
Virimas
- (Virimui naudoju tą patį puodą, kuriame užmaišau/salinu)
- Apynių maišeliai
- Kiaurasamtis
Šaldymas
- Šilumokaitis(varinė spiralė)
- Maišymo mentelė
Fermentacija
- Fermentacijas talpa,30 litrų
- Kranelis, dangtis
Kompiuteris
- Naršyklė su atvirasalus.lt bookmark’u
- Braukaiser vandens ir chemijos skaičiuoklė
- Beersmith programa
Ar ko nors nepamiršau?
O kur pH matuoklis? 😀
Nebematuoju pH paskutinius pusę metų. Reikia sukalibruoti. O šiaip pasitikiu braukaiser skaičiuokle. Iki kokių 25EBC kaip ledas veikia. Dėl tamsių dar galvoju.
Ir kaip ekspedicija?
Labai gerai. Fermentuojasi vyno rūsyje 🙂
Vaauu, ar neatbaidysi su TOKIA ekipiruote norinčių pradėti virti alų :). Iš aprašymo man pasirodytų kad alų išsivirti išties sudėtingas reikalas.
Sėkmės ekspedicijoj…
Pradžiai pusės iš šios įrangos nereikia. O paskui po truputį prisideda, net nepastebi. Aplamai tai tik puodas ~200 Lt kainavo. Visa likusi įranga max 300 Lt.
O ką daro tas refraktometras?
Šiuo atveju matuoja angliavandenių kiekį misoje, t.y. tą patį ką ir hidrometras. Tik hidrometras matuoja santykinį skysčio tankį, o rekfraktometro veikimas pagrįstas tuo, kad skirtingo tankio skysčiai skirtingai laužia šviesos spindulius.
Tai tampa svarbu, kai matuojamas besifermentuojantis alus, nes alkoholis pradeda įtakoti rezultatą. Todėl refraktometro be papildomos programinės įrangos naudoti nelabai pavyks.
Pamiršai alaus 🙂
Iš tikrųjų, reikia įtraukti į sąrašą.