Nors domiesi, skaitai, planuoji, tačiau kiekvieno virimo metu išmoksti ką nors nauja.

Šio virimo metu išmoktos pamokos ir pastabos:

  • 6kg. salyklo išbrinksta iki 10L tūrio kibiro. Jei taip toliau – kompostu apsirūpinsiu ne tik aš, bet ir kaimynai. Kaži, kur organines atliekas deda buto aludariai?
  • Verdant 25+L alaus reikia galios. Daug galios. Antraip alaius virimas gali tapti zabova visai dienai. Planuojant alaus virimus verta pasklaidyti mokyklinius fizikos vadovėlius ir pasidomėti viryklės galia. Rezultatai, išreikšti laike, gali nustebinti.
  • Verdant vanduo nugaruoja. Stipriai. Pasekmė: lūkesčius perkopęs OG ir IBU. Verta pasirūpinti 15% virinto vandens kaip kompensacija nugaravusiam.
  • Mielių pyragas, saugotas sandariame stiklainėlyje šaldytuve ir padėtas „reabilituotis“ ant stalo ima pūstis. Atidarinėti atsargiai! Antraip darbo turės ne tik skalbimo mašina, bet ir patalpas tvarkantis aludaris. Papildomo darbo. Nemažai. Besikeikiant.
  • Fobijos dėl alaus užkrato yra stipriai perdėtos. Reali galimybė užkrėsti alų prasideda nuo tada, kai misa atvėsta. Iki misos vėsinimo viskas yra (beveik) nesvarbu – valanda virimo nužudo viską. Patikimai.
  • 100g. virtų apynių granulių yra daug. Verta turėti tai omenyje, kuomet ruošiesi alaus filtravimui.
  • Verdant all-grain alaus savikaina tampa juokingai maža. Tai reiškia, kad butelis alaus nebekainuoja net lito. Čia turint omenyje, kad naudojamos kokybiškos, nepačios pigiausios žaliavos. Ir įskaičiuojant viską – nuo vandens  iki kamštelio buteliui.

Surašiau, gal kam ateityje pravers.

P.S. verdnat alų, daug-maž įpusėjus paviršiuje susidarė puta, primenanti išbėgusį kiaušinio baltymą, verdant trūkusius kiaušinius. Kam nors taip buvo? Kaip tai nutinka? Kame priežastys?