Verdant naminį alų reikalingi ir keli pagrindiniai matavimo prietaisai. Pagrindis ir svarbiausias yra termometras, kuriuo visi išmokome naudotis dar vaikystėje, kai pakildavo mūsų kūno temperatūra ir mamos susirūpinusiais veidais kišdavo termometrus mums į pažastį.
Antrasis pagal svarbą matavimo prietaisas yra hidrometras. Hidrometras – tai matavimo prietaisas, skirtas alaus gamybos metu nustatyti skystyje esantį cukraus kiekį. Žinant kiek cukraus yra būsimame aluje prieš fermentavimą ir kiek jo liko po fermentavimo galima išskaičiuoti alkoholio kiekį aluje ir taip sužinoti alaus "stiprumą".
Bet apie viską – iš eilės.
Populiariausi hidrometrai yra uždari stikliniai vamzdeliai, kurių apačioje yra specifiniam plūdrumui sukalibruotos medžiagos kiekis ir matavimo skale viršuje:
Hidrometras veikia Archimedo taisyklės principu – panardinamas į matuojamą skystį (dažniausiai tam skirta nedidelė plastikinė kolbelė) ir dalinai iškyla į paviršių. Priklausomai nuo skystyje esančio sukraus kiekio gaunamas skalės rodmuo.
Kadangi skirtingos temperatūros skysčiai turi skirtingus tankius, todėl rekomenduojama matavimus atlikti su ~20C.. 22C t skysčiais.
Matavime, kaip ir skaičiuoklėse, naudojami trumpiniai:
OG – original gravity – santykinis cukraus kiekis prieš fermentaciją;
FG – final gravity – santykinis cukraus kiekis pasibaigus fermentacijai;
SG – specific gravity – tarpinis cukraus kiekis, gali sutapti su OG, jei nėra atliekami tarpiniai pamatavimai;
ABV – alcohol by volume – procentinė alkoholio išraiška, gaunama išskaičiavimo metu.
Galutinis rezultatas yra procentinė išraiška, gaunama skaičiuojant pagal formulę:
(OG-FG) x 131=ABV%
Pavyzdys:
Išvirto ir matuojamo alaus OG yra 1.056
Sufermentuoto alaus FG yra 1.014
Vadinasi rezultatas bus ABV=5.51%
Internete pilna skaičiuoklių, kur įvedus duomenis gauname rezultatą.
Aš naudojuosi http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ ir http://www.atvirasalus.lt/calculus Tačiau verta pastebėti, kad pastaroji skaičiuoklė neturi temperatūrinės korekcijos.
Faktiškai yra visa lentelė, kaip kinta rezultatas, priklausomai nuo temperatūros pokyčio, kurį derėtų įtraukti kaip korekciją į galutinį skaičiavimą:
Bet aš korekcijomis nesinaudoju – man užtenka žinoti ir dešimtosios dalies po kablelio tikslumu.
Jeigu kils papildomų klausimų – būtų malonu sulaukti jų komentaruose. Tai būtų medžiaga papildyti šią instrukciją.
[…] įrenginys, kuriuo matuojamas alus gamybos metu. Šio prietaiso paskirtis yra labai panaši į hidrometro paskirtį. Tačiau veikimo principas, o kartu – panaudojimo galimybės labai skiriasi. […]
Sveiki, noriu paklausti, ar įmanoma pamatuoti alaus stiprumą jei prieš fermentaciją buvo pamatuota o pasibaigus fermentacijai ne, dabar jau alus yra išpilstytas į stiklo tarą ir bačkutes.
Galima. Pilkit alų iš taros į hidrometro matavimo indą ir žiūrėkit rezultatą.
Tiesą sakant tai bus tikslu, mat išpilsčius ir pabrandinus alų jo FG gali kiek sumažėti dėl lėtos fermentacijos butelyje. Todėl gausite tikslų alaus stiprumą.
Jeigu nebūtų pamatuotas OG prieš fermentavimą, tuomet jau nebūtų įmanoma gauti duomenų.
Turint hidrometrą ir refraktometrą galima nustatyti buvusį originalų OG ir dabartinį abv% matuojant galutinį produktą. Tik ten specialios formulės reikalingos, kurių aš nežinau. Bet naudojant Beersmith programą galima paskaičiuoti ir nežinant formulių, ten jos jau įdėtos.
Sveiku, nesuprantu kaip pamatuoti pagal Jusu aprasyma busimo laus stipruma. Hidrometro gradacija 0-30, o rasote pvz. pries fermentacija OG-1,056. Is kur sis skaicius?
Kita skalė. Atitinka maždaug 14 P.
Gali būti, kad Jūsų hidrometras naudoja Plato skalę.
http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_measurement
Taip pat siūlau įsižiūrėti wiki pateikiamoje iliustracijoje.
Ar virš 30 yra 20, 10 ir tada 1000?
Jei taip, tai reikšmė 30 yra 1,030OG.
Dekui uz atsakyma. Virs 30 ir t.t. near 1000. Nusipirkau taip vadinama hidrometra cukraus kiekio nustatymui. Kur galeciau rasti info, kaip nustatyti busimo alaus stipruma? Dekui is anksto
http://www.fermentarium.com/homebrewing/how-to-calculate-the-alcohol-in-your-beer-wine-or-mead/
Aciu Regi uz info. Bandysiu skaityti, nors sunkiai man su anglu kalba, butu geriau vokiskai. As radau toki paskaiciavima: „jeigu nori konvertuoti į SG, tai vyksta šitaip – SG=1+P*0.004, pavyzdžiui 10 Plato tankis yra 1.040: 1+10*0.004=1.040“
Rimantai, o kodėl gi tau neužsiregistravus atvirame aluje (atvirasalus.lt)? Ten skaičiuoklės automatu paskaičiuoja daug ką, tame tarpe ir alkoholio kiekį (abv %).
Sveiki! norejau paklausti, kaip ismatuoti stipruma, jau pagaminto ir 2 savaites islaikyto alaus stipruma, jei pries verdant, jis nebuvo matuotas? Is anksto dekoju. Mindaugas
Teoriškai galima kreiptis į laboratoriją, kuri nustato alkoholio kiekį skystyje. Tačiau tai nepigu ir neprasminga.
Jeigu yra žinomas receptas – galima sužinoti teorinį alaus stiprumą. Tačiau tai bus tik prielaidos. Faktinį alkoholio kiekį galima išskaičiuoti turint abu matavimų rezultatas: prieš ir po fermentacijos.
Galima išmatuoti, turint hidrometrą ir refraktometrą.
O gal matuojant virimo temperatūrą? Ar nebūtų labai tikslu?