Pažadus reikia tesėti. Tad šiame įraše papasakosiu apie alaus ir vieno populiariausių užkandžų – sūrio – derinimo taisykles.

Alus ir sūris turi daug bendrinių dalykų. Abu prasideda nuo augalo – žolė sūriui ir grūdas – alui. Kaimo aludariai dažnai neišmesdavo salyklo, kuris likdavo nutekinus misą, o atvėsinę sušerdavo karvėms. Tiek sūris, tiek, alus gaunamas augalą skaidant į paprastuosius cukrus ir naudojant natūralią fermentaciją. Alus salinimo metu gaunamas krakmolą verčiant maltoze, o fermentai, esantys karvės skrandyje paverčia žolę laktoze. Alus ir sūris fermentuojami mielių ir natūralių mikroorganizmų pagalba. O po tam tikro brandos periodo tampa galutiniu produktu. Tad nenuostabu, kad jie taip gerai dera ir papildo vienas kitą.

Tam tikros alaus ir sūrio rūšys yra panašios savo skoninėmis savybės: riešutiškais, kreminiais, aštriais, vaisiniais ar žemiškais prieskoniais. O tais atvejais, kai nėra panašumų – yra malonūs kontrastai. Pavyzdžiui saldumo turintis alus dera su druskingo sūrio poskoniu. O alaus puta ar aluje esantys burbuliukai maloniai nuplauna burnoje esantį sūrio skonį. 

Suderinti sūrį su alumi nėra sudėtinga. Tiesiog reikia laikytis kelių paprastų taisyklių.

Pirmoji ir pagrindinė: derinant sūrį su alumi derėtų ieškoti skoninių panašumų – švelnų derinti su švelniu, aštrų su aštriu, sunkų su sunkiu ir t.t. Tai sukuria skoninę harmoniją ir neleidžia vienam komponentui užgožti kito. 

Derinimo metu mintyse apibrėžkite keturias pagrindines konkretaus alaus savybes: karbonizacijos lygį, aromatą, salyklo saldumo kiekį ir apynių kartumą. Galvojant apie sūrį – galvokite apie jo minkštumą ar kietumą, brandinimo trukmę ir skoninį intensyvumą. Ir tuomet derinkite šias savybes tarpusavyje. Taip su laiku, įgavus patirties, Jūs atrasite ne kažkieno primestus, o savo mėgiamus alaus ir sūrio derinius.

O kol neradote savų derinių – pateiksiu kelias populiarias rekomendacijas:

Šviežią, mozzarella tipo, Brie ar kitą minkštą sūrį derinkite su Pilsner, Witbier ar  Hefeweizen stiliaus alumi. Jeigu šie sūriai turės intensyvesnį ar labiau prieskoniuotą skonį – ragaukite juos su Belgišku Saison stiliaus alumi.

Liaudyje vadinami "smirdantys sūriai", o pasaulyje žinomi kaip prancūzijoje gaminami "Epoises" ar "Taleggio" tipo sūriai  skleidžia itin aitrų kvapą, primenantį tvartą, gumą ir amoniaką, nors jų minkštimas nėra kietas. Tokius sūrius verta derinti su Lambic'u arba stipriais belgiškais eliais. Geri deriniai su Trappist ar Chimay alumi. 

Čederio sūrį verta derinti su brown ale. Saldoka karamelė ir riešutiniai šio sūrio aromatai maloniai dera su riešutinių natų turinčiu brown ale. 

IPA mėgėjams derėtų užkandžiams rinktis sūrį su mėlynuoju pelėsiu. Taip pat prie šio sūrio derės turtingi ir ryškūs stautai, tokie, kaip Imperinis stautas. 

Dar vienas sūrio su mėlynuoju pelėsiu derinys – miežių vynas. Šildantis, stiprokas gėrimas išlaikys balansą su ryškaus aromato ir intensyvaus skonio mėlynojo pelėsio turinčiu sūriu. 

Švedišką, ilgai brandintą sūrį rekomenduojama derinti su Bock stiliaus alumi.

Gouda rūšies sūris gerai derės su skrudintos karamelės ir kavo aromatais turtingu stautu. Tai apskritai gali būti puiki alternatyva desertui. Nereiks saldėkais vakarėlio baigti – Gouda suteiks norimą sotumo ir pilnatvės jausmą. 

Ir pabaigai – nedidukas lyrinis nukrypimas. Visi žinot dabar išpopuliarėjusias kavos/arbatos/aliejaus/prieskonių parduotuves. 

Tad užsukite į vieną iš jų, išsirinkite mėgstamą prieskonių mišinį (blogiausiu atveju tiks banalus "Itališkų žolelių" miksas), parduotuvėje nusipirkite šviežio varškės sūrio (toks vakumuotas būna, dar su skysčiu viduje). Sūrį pabarstykite rupia jūros druską ir pavoliokite prieskoniuose. Žiemą jį galima pašauti į orkaitę, bet tobulu atveju – užmeskite ant grotelių virš žarijų vasarą, prieš kepdami mėsą. Kepkite, kol apskrus, apverskite vos kartą ir patiekite dar karštą. Pažengusiems alaus mėgėjams atkimškite turtingo brown'io, o pradinukams – šviesaus lagerio. Šis derinys bus lengviausia, greičiausia paruošiama ir originaliausia užkanda nekantriems, išalkusiems svečiams. Kol kepsite mėsą – galėsite mėgautis svečių komplimentais 😉

Skanaus!