Visiems namų aludariams taip nutinka, kad alus nenusiseka. Rodos infekcijos nėra, tačiau alus nėra malonus gerti. Juk receptuose ir gamyboje kartais klaidų pasitaiko. Neskubėkite pilti tokio alaus lauk. Jis gali būti naudojamas maisto gamyboje. Apie vieną iš tokių receptų – šiame įraše.

Dar viena šiuolaikinė problema – pavandenijusi mėsa. Net ir iš gražaus nugarinės gabaliuko retai pavyksta iškepti skanų karbonadą: kepant mėsa išskiria joje sukauptą vandenį (išduodama nykius prekybininkų triukus) ir pavandenijęs kepsnys sugedusia plutele veliasi burnoje. Šiam receptui net ir „apgavikiška“ kiauliena tinka. Mat gamybos eigoje išvengiama vandens išsiskyrimo problemos.

Taigi, gaminant šį patiekalą mums reikės:

  • 800g. kiaulienos nugarinės
  • 2 svogūnų
  • 2 didelių morkų
  • 4 česnako skiltelių
  • krapų ir čiobrelių
  • druskos ir pipirų
  • miltų ir rudojo cukraus
  • 300 ml šviesaus alaus
  • aliejaus apkepimui.

Mėsą supjaustome nedideliais kubeliais. Apibarstome druska, pipirais, smulkiai kapotais krapais čiobreliais. Iš bėdos krapai ir čiobreliai tiks džiovinti, tačiau aš vasarą krapų prisišaldau stiklainėliuose ir žiemai jie būna tartum švieži. O čiobrelis auga ant palangės vazonėlyje. Aromatai nuo šviežių priekonių – nepakartojami.  Paliekame mėsą dubenyje ir einame ruošti kitas dalis.

Įkaitiname orkaitę iki +180C, supjaustome svogūnus pusžiedžiais, o morkas – plonais skridinėliais. Įkaitiname šlakelį aliejaus keptuvėje ir apkepame daržoves. Jeigu šį patiekalą ruošite vasarą – tarkim liepą ar rugpjūtį – išnaudokite sezoninių daržovių privalumus. Mažas morkytes dėkite nesmulkintas, tik nuplautas. Dar galite įberti saują – kitą mažų burokėlių galvučių. Svogūnai, jeigu jų galvutės dar mažos, irgi gali būti dedami nesmulkinti, jų galvutė dedama kartu su kotu, nupjautu ties laiškais.

Kol daržovės kepa – grįžtame prie mėsos. Mėsą su sultimis beriame į maišelį. Tobulai tinka savasalus.lt maišeliai, kuriuose pakuojamas traiškytas salyklas 😉 Aš jų neišmetu – salyklo likučiais aplipusios maišelio sienelės tam netrukdo. Taigi, kartu su mėsa į maišelį beriame trejetą valg. šaukštų miltų. Maišeliuką uždarome ir gerai papurtome. Miltai tolygiai aplimpa mėsos gabaliukus su prieskoniais. Apkepusias daržoves verčiame į troškintuvo dugną ir tolygiai paskleidžiame. Į keptuvę vėl pilame aliejaus ir gerai įkaitiname. Dedame mėsą ir apkepame ją iki dailaus rusvumo. Mėsą apkepkite per du kartus – dėkite į keptuvę vienu metu tiek mėsos, kad visi gabalėliai liestų aliejų. Apkepusią mėsą sudedame į troškintuvą ant daržovių. Pabarstome ruduoju cukrumi (trys vyriški žiupsniai), dedame lauro lapus, neluptas česnako skilteles ir užpilame alumi (žr. iliustraciją).

Troškintuvą uždengiame dangčiu ir pašauname į orkaitę 1…1:15val.

Išsitroškinus išimame lauro lapus, o mėsą su daržovėmis dedame į lėkštę. Česnako neišmeskime – skilteles išspauskime ant mėsos, bus kaip pagardas. Pateikiame su bulvių koše. Prie šio alaus aš rekomenduojų tamsųjį lagerį arba Baltijos porterį. Skanaus!