Metai baigiasi liūdnai. Taip liūdnai, kad norisi verkt ir rėkt vienu metu. O priežastis paprasta: praktiškai visi paskutinių virimų alūs nurūgštėjo. O tie, kurie nenurūgštėjo yra labiau išimtis iš taisyklės, nei maloni rutina. Ir tai neprognozuojamai tęsiasi nuo vasaros pabaigos. Šiandien prakimšau paragauti vieną iš virimų – all grain – blogai. Paragavau fermenteryje dviejų savaičių fermentavimo lagerį – blogai. Ir tas „blogai“ seka mane kaip pikta šmėkla. Nusibodo žaisti loteriją ir nesėkmės atveju pilti partiją po partijos lauk.
Naminis bravoras uždaromas neribotam laikui. Karantinas.
Po naujų važiuosiu pirkti chemijos, pilsiu lauk VISĄ alų ir viską, kas susiję su alaus gamyba, dezinfekuosiu iš pagrindų. Ponasniekas minėjo, kad pradėjo prekiauja kažkokiomis šarminėmis priemonėmis, kurios ėda viską. Gerai, tegul patikimai suėda. Laukia titaniškas darbas. Vien pagalvojus apie perspektyvą išplauti ir dezinfekuoti ~300vnt. butelių kelia šiurpą. Bet nėra kur dėtis. Pavargau dėl nusivylimo. Ieškai, renki, verdi, fermentuoji, viską popini kaip vaiką – ir išpilt. Gaila ir laiko, ir pinigų, ir pastangų ir kantrybės. Bet niekur nesidėsi. Jei jau ir lageriai rūgštėja – reikia daryti išvadas.
Metų baiga tokia… minorinė. Tad jums, namų aludariai, linkiu, kad kitais metais visi alūs pavyktų ir nereiktų nei vienos partijos pilti lauk! Gerų metų, standžios putos ir paklusnių mielių ateinančiais 2013!
Einu paverksiu kamputyje… 🙂
EgisJO, nelinkiu tau nurūgštejusio alaus, bet jei kokį kartą taip nutiktų, tai būtų tik į naudą – koks aludaris, jei nežinai, koks tai skonis? 🙂 Ir ateityje galimai išvengtum didesnių nuostolių.
O koks skonis nurugštėjusio alaus? galbut durnas klausimas,(esu pradedantis aludaris:)) alu verdu nuo 2012 pavasario. naudojau kartais ir plautas mieles. Mano dezinfekcija verdantis vanduo. bet kiek kartu viriau visada geriamas ir visiems mano aplinkos zmonems patinka.Tiesiog seip idomu kodel jis nurugstejo ir koks nurugstejusio alaus skonis?
Kodėl nurūgštėjo alus – klausimas panašiai painus, kaip ir filosofinio akmens paieškos.
O jeigu įdomu koks skonis – galiu pasidalint. Esi vilnietis? Prekiniesi savamealuje? Galiu palikti pas juos butelį. Paragausi 😉
Žinoma, mano versija daugiau teorinė, bet spėju, tiesos grūdas gali būt. Tik nežinau, kaip paaiškint moksliškai. Galbūt tai tiesiog sutapimas. O šiaip, geičiausia kad nuo mielių užsikrėtė.
manau reikia totalios dezinfekcijos. nelabai tikiu, kad jei nuo vasaros pabaigos Regį tau pradejo nurūgštėti. negi visalaik naudojai naudodas mieles?
Žinomas ir pažystamas vaizdelis 🙂 Mane gelbėja JĖGA 5U arba MĖTA kraštutiniu atveju kegams panaudoju kaustikinę sodą iš bitininkų parduotuvės. Tik atsargiai. Butelių nedezinfekuodavau, manau priežastis greičiausiai antrinis mielių panaudojimas. Aš asmeniškai naudoju JĖGA 5U nes parašyta instrukcijoj kad tinka alaus pramonei :)))))))
Jei priimti Dainiaus versiją tai ir avatarą reikia pakeisti :))))))))
Regi, matau paskutiniuose virimuose naudojai mieles pakartotinai. Trumpai: išviriau nemažai alaus ir tik du iš trijų virimų teko išpilti, kai… panaudojau mieles pakartotinai. Nuo to laiko mieles naudoju tik naujas, jokios įrangos, jokių butelių nedezinfekuoju, tik gerai praplaunu vandeniu ir nei vieno sugedusio virimo. Tokia vat mano patirtis…
Sėkmingų virimų !
Gera mintis! Reiks apie tai pagalvoti.
Kuo labiau nesiseka, tuo labiau reikia norėti ir stengtis, ir pavyks išvirt normalų alų. Tikrai pasiseks! 🙂
Pažiūrėjau pastaruosius virimus, smėkšterėjo mintis – ar tik nebus alus Dievai užsirūstinę dėl naudojamų ekstraktų, eini santykinai lengvu keliu – štai ir rezultatas 🙂 Man beveik visi pirmi virimai tai nurūgštėdavo, tai dar kas, bazė būdavo ekstraktai. Tavo „Žigulinis“ buvo puikus, ir jis vien iš salyklo.
Ne, Dainiau, paskutinis nurūgštėjęs – all grain’as.
@Regis
O Tu įsitikinęs, kad tai būtent bakterija?
O kas dar gali būti? Skirtingo stiliaus alūs ir vienodas rūgštumas. Tik eliuose jis pasireiškia greičiau, o lageryje – vėliau.
Man vasarą irgi berods kokie penki iš eilės virimai nurūgštėjo. Teko keisti dalį įrangos, rimčiau dezinfekuoti. Dezinfekcijai naudoju Higėja Mėta. Kolkas jau senokai bebuvo nurūgštėjęs. Nenuleisk rankų!
Jo matyta istorija . Ner nieko durniau kai kelias partija iš eilės reikia išpilt. O pasitaikydavo. Tai visas bonkas, visa įrangą ir visa garažą mėtoj paskandinau. Reiks vėl naujiem metam padaryt generaline dezinfekcija.
„Mėtoj“? Čia kodinis dezinfektanto pavadinimas?
Laikykis! Nenuleisk rankų ir maišymo mentelės 🙂
Tai kad pakėlus mentelę karšta misa per rankas bėga 😀
O sh.t 🙁