Dažnas alaus ragautojas junta visus aromato ir skonio niuansus. Na, bent jau ryškiausius tai tikrai. Problema iškyla tuomet, kai reikia apibūdinti žodžiais tai, ką jauti. Norėdamas pagelbėti alų ragaujantiems žmonėms chemikas dr. Morten Meilgaard dar 1970m. sukūrė skonių ir aromatų rinkinį, kurį sistemizavo kaip ratą ir sudėliojo pagrindinius skonius ir aromatus į vieną rinkinį, kuris palengvina degustatoriaus saviraišką.

Alaus skonių ratas

 

Šis „skonių ratas“ ilgą laiką buvo labai populiarus ir naudojamas kaip pagalbinė priemonė, ypač aklojo degustavimo metu. Tačiau ratas didelis, gana griozdiškas ir ne visada patogus naudotis. Todėl pastaruoju metu atsirado naujos šio rato versijos. Viena, man rodos tikrai patogesnė ir paprastesnė, versija atrodo štai taip:

CBW Flavour Wheel Mark Dredge

 

Tikiuosi, kad ši informacija bus naudinga pradedantiems alaus ragautojams, siekiant lengviau atpažinti aromato ir skonio natas degustuojamame aluje.

Paveiksliukai didinasi iki detalaus vaizdo, tereikia porą kartų spragtelti pele virš paveiksliuko. Informacijos šaltinis: pencilandspoon.com