„Kas galima Jupiteriui – tas negalima jaučiui“. Bet jeigu esi Jupiteris – tada tau galima.

Matyt būtent taip galvoja didžiausia Lietuvos alaus darykla UAB „Švyturys – Utenos alus“ (toliau tekste – ŠUA). O kadangi „viskas galima“ – vadinasi ir į įstatymus, bei kasdieninę etiką, ar paprastą žmogiškumą galima nusispjaut.

Bet apie viską – nuosekliai ir iš eilės.

ŠUA dar 2005m. buvo išrinkta kaip „geidžiamiausias darbdavys“. Pamenat tokius laikus? Aš pamenu. Kompanija turėjo nepajudinamą įvaizdį visuomenės akyse. Rinkos lyderis, sporto ir meno mecenatas, šimtai darbuotojų, stambi gamybos įmonė, kurios produkcija pripažinta geriausia, ir todėl – perkamiausia. Kuo ši įmonė pavirto pastaruoju metu?

Skandalų, aferų, dvigubų standartų ir įstatymų laužytojų šutve.

Apie skandalus nėra ko daug pasakoti – prisiminkite pernai blykstelėjusią naujieną, kai teismas uždraudė įmonės darbuotojams streikuoti (btw streikas – demokratiškos valstybės suteikta privilegija, antraip viskas baigiasi šūviais ir gulagais), mat alus buvo pripažintas „gyvybiškai svarbia preke“ ir išjuokė mūsų šalį prieš visą pasaulį (apie tai rašiau pernai, gegužės mėn.)

Apie aferas irgi nėra ko pasakoti. Paskutinė – bambalių uždraudimas nuo šių metų pradžios. Tai ne afera? Įrodykite, kad ne ir aš leisiu Jums išsituštinti į mano laimę nešančia buriavimo kepuraitę.

Apie dvigubus standartus rašiau straipsnyje „Regresas„.

Tartum to būtų mažai – mes perėjom prie dar vieno šių metų „atradimo“. ŠUA nutarė nusispjaut ant įstatymų. Panašiai, kaip tie anglai turistai, besišlapinę ant prezidentūros sienų. Tik skirtumas tas, kad turistus nubaudė, o ŠUA už tai nieko nebus.

Kas? Kur? Kodėl?

Yra toks „Alkoholio kontrolės įstatymas„, kuriame skelbiama:

28 straipsnis. Alkoholinių gėrimų pardavimo skatinimo ribojimas
1. Įmonėms, turinčioms teisę prekiauti alkoholiniais gėrimais, draudžiama naudoti tokius alkoholinių gėrimų pardavimo skatinimo būdus:
1) alkoholinius gėrimus duoti kaip premiją, kaip prekės priedą arba dovanoti;
….
3) organizuoti alkoholinių gėrimų pavyzdžių platinimą nemokamai, išskyrus degustacijas parodų ir mugių metu;

Tai čia vienas faktas.

Dabar kiti faktai:

ŠUA pristatė savo elį. Skambiai, su dūdmaišių melodijomis ir Viršilo kalbomis. Reklama skydus apkabinėjo. Net ir tuos, kurie yra viešojo transporto stotelėse.

O kad būtų dar efektyviau – alų išsiuntinėjo kaip dovaną mūsų krašto blogeriams. Su viltimi, kad visibility padidės ir teigiami atsiliepimai internete pasklis. Nemokamai. Ta prasme alus nemokamai ir atsiliepimai – irgi. Ar bent jau visibility.

Keli vieši pavyzdžiai:

1. nemokamu alumi džiaugiasi „septyni virtieniai“:

dovana1(paspaudus didinasi ir tekstas tampa įskaitomu)

2. nemokamu alumi su atviru tekstu, kad gavo iš Švyturio (įtariu, kad ne to pastato kuris laivams kelią rodo), viešai mėgaujasi nepraustaburnis megatrolis A. Užkalnis:

dovana2

Ir dar galima parankioti įrodymų, bet fakto tai nekeičia. Įstatymas yra viešai pažeistas.

O kodėl ŠUA „nieko už tai nebus“? Todėl, kad greičiausiai siuntė ne jie tiesiogiai, o pasamdyti PR’o klapčiukai (atkreipkit dėmesį, kad siunčiamas alus gavėjus pasiekė tada, kai vyko oficialus šio produkto pristatymas), kuriuos jei ir nubaus, tai ŠUA viską tyliai kompensuos, nerizikuodamas nei savo geru vardu nei licenzijomis.

Pasakysit „na ir kas čia tokio, kad kelis ar keliolika alaus butelių davė kažkam paragauti?“

Nieko tokio. Taip pat, kaip ir „nieko tokio“, jeigu mano kaimynas man parvežė iš Baltarusijos bloką kontrabandinių cigarečių arba – kanistrą degalų. Juk „nieko tokio“, jeigu mano pusbrolis gauna pašalpą iš darbo biržos ir nelegaliai dirba stogdengiu – jam juk reikia vaikus maitinti ir šeimą išlaikyti. Na ir „kas čia tokio?“, jeigu „mikriuko“ ar taksi vairuotojas man nedavė čekio? Nieko tokio… visiems reikia gyventi.

Ir ŠUA – taip pat. Štai jie ir gyvena. Nebaudžiamai. Tik jeigu mano kaimynas, pusbrolis, ar taksistas yra „jaučiai“, kuriems negalima, tai ŠUA yra „Jupiteris“, kurio 2013m. šūkis (čia mano asmeninė nuomonė) yra „fuck the law!“ (dėjau ant įstatymų). Nes valstybinėms institucijoms užtenka „parako“ nubausti tik smulkius verslininkus.  Ar kada girdėjot, kad būtų nubausta ŠUA? Nenubaus ir dabar. Nes „nėra tiesioginių įrodymų“.

UAB „Švyturys – Utenos alus“ – tai įmonė, kuri pernai nusispjovė ant savo darbuotojų, prieš savaitę – ant konkurentų, o dabar – ant įstatymų. Rytoj jie nusispjaus ant Jūsų. Bet juk tai „nieko tokio“, ar ne?

Papildymas (2013 -01 -24): pasirodo tokia forma įstatymas pažeidinėjamas jau ne pirmą kartą. Maža to, yra asmenų, kurie šiuos pažeidimus viešai toleruoja ir pateikia kaip „gerą pavyzdį“. Commonsense.lt tinklaraištyje džiaugiamasi įrašuose su nuotraukomis faktu, kad nemokamai alų dalina ne tik ŠUA, bet ir Kalnapilis-Tauras: http://www.commonsense.lt/2011/04/29/velykines-dovanos-arba-ir-geras-pavyzdys-uzkrecia/

ir čia: http://www.commonsense.lt/2010/11/06/tauras-ne-tik-gyvas-bet-ir-skanus/