Ką tik Užupyje atsidariusi „Špunka“ VAK’o nariams yra namų stadionas. Baro savininkas Haris yra vienas iš mūsiškių – namų aludaris. Haris labai svariai prisidėjo organizuojant 2012 metų Taurę. O Špunkoje, dar prieš jai oficialiai atsidarant, vyko du VAK’o posėdžiai. Haris yra kažkaip susijęs su Širvėnos bravoru, o taip pat, žvalgybos duomenimis, yra vienas iš paslaptingųjų Kreivųjų žuvų narių. Apie Žuvis dar tikrai rašysiu, todėl apie juos šioje vietoje ir baigsiu. Žemiau esančioje nuotraukoje kairėje Haris, dešinėje – jo brolis Paulius.

Į oficialųjį atidarymą negalėjau atvykti. Bet šiandien pasitaikė puiki proga nuvažiuoti ir paruošti reportažą.

Špunka Užupis

Surasti Špunką labai lengva: einate tiltu per Vilnelę, toliau aukštyn, po 2 minučių prieinate aikštę ir Angelą, kai susilyginate su angelu, žiūrėkite į dešinę – matote Špunkos duris.

Špunka

 

 

 

 

 

 

Špunka veikia kasdien nuo 12 iki 23 valandos, bet alų baigia pilstyti 22 valandą.

Alaus pasirinkimas: 7 kranai ir daugiau nei 20 rūšių butelinio alaus. Taip pat 1 kranas skirtas girai. Gut, žiūrim ką turim.

spunkos-kranai_11

Dundulio gira, ok, galite ateiti su vaikais. Dundulio Gutstoutas – tikrų tikriausias avižinis stautas. Šilkinis kūnas, skrudintas finišas, pirmasis tikras lietuviškas stautas, must try bet kuriam alaus žinovui. Dundulio Dounkelis,  tamsus lageris, su rugiais, senokai beragavau, gal prieš kokius 1,5 metų Haris vaišino viename VAK’e. HUMULUPU IPA  – taip, čia ji, pirmoji lietuviškoji IPA, alaus revoliucijos Lietuvoje pranašas. Šiai dienai tai geriausias komercinis lietuviškas alus.

spunkos-kranai_2

Dundulio Smakas, šviesus lageris, ABV 5,8%, viskas su Dundulio lageriais gerai, Zoller Hof Hefe Weizen, vokiškas kvietinis, Haris vaišino ar tik ne sausio mėnesio VAK’e, vokiškas kvietinis alus, koks baras be kvietinio alaus, Tauros lageris, šviesus, ABV 5,2%, naujoji versija su Marynka apyniais puiki, solidus lageris, Dundulio Grynas, dar vienas šviesusis lageris, kaip ir sakiau, viskas su Dundulio lageriais gerai.

 

Šaldytuve pilna gėrio buteliuose: angliški eliai, Leffe blonde ir bruin, Primator linija, Zoller Hof įvairios rūšys, matau Hoegaarden blanche ir dar daug kitų gerų dalykų. Yra ir Dundulio produkcijos. Humulupu buteliuose dar nėra, bet greitai turėtų būti.

Alaus kainos kaip ir kitose turistinėse vietose. 0,5 litro bokalas HumuLupu IPA kainuoja 8 Lt, butelinis – 8-9-10 litų. Tai yra tiek pat, kiek futbolo vasaros sezono metu moku Portobello už jų visus grimbergenus.

Už 10 litų galite nusipirkti testerį – 6 rūšis pilstomo alaus po ~150 ml. Jeigu nesate ragavę Dundulio produkcijos, rekomenduoju taip ir padaryti. Kaip tik dar liks vietos 2-3 IPA bokalams.

Špunka Užupis

Baras nėra didelis, apie 20 sėdimų vietų ir dar turbūt tiek pat stovinčių sutilptų.

spunka-interjeras

Na, čia aš jus ir paliksiu. Skubėkite į Užupio Špunką ragauti geriausio lietuviško komercinio alaus – Humulupu IPA.

Humulupu IPA

Humulupu IPA