Į alusalus.lt klausimus atsako Gediminas Volkas (aka gvolkas), kurio Mikkellerio Amarillo Single Hop IPA labai konkurencingoje IPA kategorijoje laimėjo aukso medalį, o finaliniame rate užėmė aukštą trečią vietą.

Alusalus.lt: Esi iš Vilniaus, bet kadangi VAK’e retai pasirodai, apie tave mažai žinome. Papasakok apie save: kas esi, ką veiki ir t.t.

GV: Esu bene jauniausias Vilniaus aludarių klubo narys – man 24. VAK’e, deja,  pasirodau retai, kadangi beveik visuomet susirinkimai sutampa su mano darbo pamaina.  Darbuojuosi dvejose skirtingose sferose. Viena susijusi su renginių organizavimu ir muzikos vadyba; kita – su viešuoju maitinimu, dirbu barmenu viename sostinės barų.

Kada pradėjai virti savo alų? Gal prisimeni kodėl? 

Alaus virimas buvo jau vėlesnis procesas. Pradžių pradžia buvo vieneri gyvenimo metai, kuriuos, siekdamas pakeisti aplinką, praleidau Didžiojoje Britanijoje.

Labai nemėgstu chaltūros ir nekvalifikuotai kad ir paprastą darbą dirbančių darbuotojų, todėl įsidarbinęs viename iš istorinių Birmingham’o miesto pub’ų iš karto pradėjau domėtis tuo, ką pardavinėju. Taip atradau real ale kultūrą, supratau, kuo cask’as skiriasi nuo keg’o, susidūriau su galybe alaus stilių, man dar neregėta skonių ir kvapų įvairove. Kadangi, priešingai nei Lietuvos baruose, asortimentas keisdavosi dažnai, mano žinios vis gilėjo. Aš nebijodavau klausti, dažnai diskutuodavau apie alų su pastoviais pub’o klientais.  Ši patirtis buvo labai įdomi ir vertinga, tačiau dabar į tai nebežiūriu labai rimtai – didžiąją mūsų produkcijos dalį sudarydavo Fuller’s, Sadler’s, Kelham Island ir panašių gigantų gaminiai. Taip – tai neblogas, gerai balansuotas elis (labiau mėgstu sakyti eilas) ir Lietuvoje yra nemažai žmonių (tame tarpe ir save laikančių alaus mėgėjais), kurie įsivaizduoja, jog tai yra bene geriausia, ką galima gauti iš Didžiosios Britanijos. Aš su tuo nesiginčysiu, nes manau, kad kiekvienam reikia iki kažko prisikasti per savo asmeninę patirtį.

Tačiau visas smagumas prasidėjo, kuomet aš visai netyčia prekybos centre nusipirkau porą buteliukų Brew Dog PUNK IPA. Apie šį alų man jau buvo užsiminęs mano brolis, kuris, beje, taip pat yra aistringas craftinio alaus gerbėjas. Tada ir prasidėjo..

Niekuomet nepamiršiu to momento, kai atidariau žydra etikete puoštą buteliuką ir iš jo prapliupo pušų, gėlių, žolės, kanapių ir šlapios žemės kvapo salvės. Tiesiog negalėjau patikėti, kiek kvapo, skonio ir sielos turi šitas gėrimas. Nieko panašaus gyvenime nebuvau ragavęs. Tai buvo taip toli nuo to, ką vadinau tiesiog alumi. Iš karto supratau, jog čia nėra tiesiog gamybinio / technologinio proceso rezultatas. Už šio gėrimo slypi kažkas daugiau – filosofija, kultūra, meilė, meistrystė – iš esmės galėčiau tai pavadinti tam tikra saviraiškos ir meno forma, todėl man labai patinka toks terminas kaip artisan ale.

Pradėjau domėtis, kas kaip ir su kuo. Ir taip atradau tokius vietinius vardus kaip Brew Dog, Kernel, Brodie’s, Camden Town Brewing Company, Redemption. Dažnai važiuodavau į Londoną, lankydavau geriausius Londono pub’us, kurie visame pasaulyje žinomi dėl pasakiško craftinio alaus pasirinkimo. Kalbu apie tokias vietas kaip Jolly Butchers, Kernel brewery, Southampton arms, King William IV, Euston Tap (tai buvo 2011, dabar tų vardų yra kur kas didesnė gausybė). Atradau JAV, Belgijos crafto scenas ir garsiausius vardus. Bet vis tik didžiausią džiaugsmą gomuriui teikdavo amerikietiško / angloamerikietiško stiliaus craftas, nebijantis eksperimentuoti su beprotiškomis apynių dozėmis.

Tą vasarą nusprendžiau, jog galvos atostogos emigracijoje baigėsi ir grįžau gyventi į Lietuvą. Čia parduotuvių lentynose negalėjau rasti nieko panašaus į tai, ką buvau pratęs gerti, o grįžti prie komercinių lagerių gomurys kaip ir nesutiko. Kurį laiką džiugino Lietuvos mažieji aludariai, tačiau jų vienodai saldus, gausiai salyklinis, karamelinis ir, nevyniosiu – dažnai, rodos, bet kaip padarytas alus vis tik pradėjo pabosti.

Tuo metu alaus gamybos technologijoje buvau ganėtinai žalias ir atrodė, jog tai be galo sudėtingas procesas. Viskas pasikeitė, kai mano draugė viename komise ar panašioje įstaigoje rado ir vos už litą man nupirko gerokai pavartytą C. J. J Berry knygą, pavadinimu Home Brewed Beers & Stouts. Taip nusprendžiau pamėginti išsivirti savo alaus.

Netrukus atradau ir Atviro alaus bendruomenę, ir Savą alų. Marijus man atsakė į daugybę klausimų, kantriai patarė, o tai tikrai veikė padrąsinamai. Pirmasis bandymas buvo Brewferm Triple rinkinys.  Rezultatas  man nelabai patiko (gal dėl patirties stokos belgiškoje scenoje) ir todėl nusprendžiau grįžti prie to, kas mane tikrai jaudina ir išsivirti pirmą all grain amerikietišką IPA.  Susipirkau dalį trūkstamos įrangos, puodą pasiskolinau iš darbo, savarankiškai, pasidomėdamas internete, susidėliojau receptą ir rezultatu likau patenkintas.  Pirmo apsilankymo metu rezultatą pagyrė ir VAK senbuviai. Taigi, 2012 balandį išviręs pirmą savo all grain’ą šiuo keliu judu ir toliau.į

Kiek iki šiol esi išviręs alaus partijų / litrų? Kokie stiliai mėgstamiausi?

Iki šios dienos esu išviręs 15 alaus receptų. Bendras virimų litražas siekia apie 250 litrų, kas, sakyčiau, yra dar tikrai nedaug. Iš esmės virimų kiekį apriboja mano galimybės nuomojamame bute viskam rasti vietos. Turiu galvoj fermentaciją ir alaus sandėliavimą. Grubiai išeina, jog verdu kartą per mėnesį. Paskutiniu metu perku papildomą įrangą bei stengiuosi padažninti virimus.

Kaip jau supratote, labiausiai mėgstu anglo / amerikietišką crafto sceną, todėl mano favoritai yra IPA, gerai apyniuoti pale’ai, stout’ai. Pataruoju metu bandau plačiau susipažinti su porteriais ir saison’ais.

Papasakok šiek tiek apie savo alaus virimo įrangą, standartinį procesą.

Tikrai neturiu jokių ypatingų paslapčių. Salinu virimo puode, tekinu fermentacijos kibire su modifikuota santechnine žarnele, atsakingai žiūriu į švarą gamybiniame procese. Ypatingą dėmesį skiriu fermentacijos temperatūrai, turiu savo rankų gamybos fermentacijos kamerą. Na ir žinoma – stengiuosi daug dėmesio skirti pačiam receptui, kartais kelias dienas renku informaciją. Man įdomios ir istorinės ir technologinės proceso subtilybės.

Iš kur sužinojai apie Aludarių taurę? Kodėl nusprendei dalyvauti? Kiek alaus pateikei, į kokias kategorijas?

Apie Aludarių taurę sužinojau iš VAK ir Atviro alaus. Pateikiau du IPA variantus. Man tiesiog buvo smalsu draugiškai pasivaržyti ir sužinoti, ką apie mano alų galvoja teisėjai. Juolab, jog net ir tokiame nišiniame alaus mėgėjų rate kaip VAK dažnai jaučiuosi balta varna (turiu galvoj savo eksperimentus su visokiais prieskoniniais priedais, apyniais, alaus šaldymu). Sakyčiau, jog mane vedė smalsumas ir noras sužinoti, ką apie mano ne visada net draugų įvertinamus eksperimentus mano žmonės, kurie tame jau daugiau ar mažiau apšilę kojas.

Kaip sekėsi? Ar tikėjaisi tokių rezultatų?

Sekėsi labai neblogai. IPA kategorijoje mano mėginimas klonuoti Mikkellerio Amarillo Single Hop IPA užėmė pirmą vietą, o finale likau trečias. Toks įvertinimas man tikrai buvo netikėtas.

Kiek prasčiau sekėsi mano antram pateiktam alui – pirmam mano mėginimui prie IPA derinti kavą. Buvo sunku rasti informacijos apie tokį derinimą. Todėl pirmasis mano mėginimas sujungti Indonesia Sumatra kavos pupeles su apynių sprogimu baigėsi tokiu, sakykime, sunkiai geriamu rezultatu. Šį alų pateikiau vien dėl to, jog jau nebeturėjau laiko mėginti kartoti eksperimentą, o sužinoti, ką apie kavos ir apynių poravimą pasakys teisėjai, man buvo įdomu.

Ar dalyvausi kitų metų Taurėje?

Žinoma – būtinai planuoju dalyvauti ir kitąmet. Labai noriu ką nors nustebinti kokiu keistu ingredientų deriniu. Viliuosi, jog per metus sukursiu receptų, kurie tuos derinius paverstų malonia realybe. Trečia vieta finale mane tikrai įkvėpė ir paskatino judėti toliau.

Taip pat, jei tik reikės mano pagalbos, planuoju prisidėti ir prie renginio organizavimo. Šių metų organizatoriai tikrai įkvėpė mane savo darbais populiarinant gero alaus kultūrą. Norisi nelikti nuošalyje ir prisijungti darant gerus ir prasmingus darbus.

Ačiū už pokalbį. 

Ką gi, nežinau kaip jūs, bet aš po Gedimino interviu jo sėkmės nebevadinčiau beginners luck. Nebestebina ir jo pergalė IPA kategorijoje.