Apie tai, kad nuo balandžio didės akcizas alkoholiui buvo žinoma jau gana senai. Dėl šio akcizo padidėjimo alaus litro kaina turėjo padidėti 0,03Lt. Premjeras šiandien paskelbė radęs būdą atstatyti pensijas – akcizas alkoholiui didinamas papildomai 20%. Litras alaus pabrangtų dar 0,06Lt. Viso: devyni centai už alaus litrą – tiek turėtų didėti vieno litro alaus kaina. Naujiena neliko be atgarsio – didžiųjų alaus daryklų atstovai ir žinomi ekonomistai pradėjo skelbti paniką, neva besitraukianti alaus rinka (padidinus akcizus) duos priešingą efektą: pabrangusio alaus bus parduodama dar mažiau.

Man pasidarė įdomu – o kaip gyvena mūsų kaimynai? Kiek jie moka už alų?

Pintprice.com – tai projektas internete, renkantis informaciją apie alaus kainą visame pasaulyje. Vartotojai įveda duomenis, kiek mokėjo už alų ir išvedamas statistinis vidurkis. Duomenys gana patikimi, mat skelbiama, kad Lietuvoje bokalas alaus vidutiniškai kainuoja 1,45EUR arba 5Lt.

Kiek už bokalą alaus mokama kaimyninėse valstybėse?

Vidutinė lagerio kaina Latvijoje yra 2,3EUR arba 8Lt.

Žemiausia kaina yra 1,15EUR, didžiausia – 2,59EUR.

Alus Estijoje kiek pigesnis – vidutinė kaina 1,94EUR.

Lenkijoje alus vidutiniškai kainuoja tiek pat, kaip Lietuvoje – 1,46EUR.

Norintiems pigesnio alaus tektų keliauti dar toliau: Čekijoje bokalas vidutiniškai kainuoja vos 0.82EUR.

Pigiau už čekus alų perka baltarusiai – šioje šalyje alus kainuoja vos 0,7EUR.

Ar yra kur pigiau? Yra. Tačiau yra ir brangiau. Antai Islandijoje už bokalą alaus vidutiniškai sumokėsite 3,91EUR, o Norvegijoje – net 7,8EUR.

Alumi garsėjančioje Vokietijoje už bokalą vidutiniškai mokama 2,47EUR.

Ką šiuo įrašu norėjau pasakyti? Tai dar ne pabaiga. Alus brangs, kaip ir visas alkoholis apskritai. Tai tik laiko klausimas. Mes galime pasiguosti tuo, kad šiandien už alų mokame ne brangiau, nei artimiausi EU kaimynai. O apsilankius bare visada galėsime pakelti bokalą ir šūktelti: Už pensininkus!

Iki šios dienos buvo sakoma aiškiai: vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Visuomenės gerovę teks išbraukti. Arba – įspėjimą taisyti. Pvz.: rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove bei remiate pensininkus.

Į sveikatą! Ir po antrą – už pensininkus!