Namudinio alaus karjera prasideda nuo pirmo alaus įvertinimo. Pirma alų vertina artimiausi šeimos nariai ir draugai. Deja ateina tas momentas kai artimųjų įvertimas tampa toks labai sąlyginis ir norisi rimtesnio įverčio. Alų duodame vertinti kolegoms aludariams. Bet ir čia susiduriam su subjektyvumu. Gan sunku objektyviai vertinti alų, kai į tave vilties kupinomis akimis žiūri aludaris.
Mano nuomonė objektyvų vertinimą galime gauti tik konkursuose, kai vertinama aklai t.y. kai teisėjai nežino kieno alų ragauja, neturi susidarę išankstinės nuomonės. Tik tokiu atveju galime sulaukti objektyvesniu įvertinimu, gauti tikrą feedback’ą ir žinant visa tai tobulinti savo receptūrą.
Per savo aludario karjerą teko dalyvauti daugelyje organizuojamų konkursų. Kaip dalyviui ir kaip teisėjui. Pastoviai pastebiu tas pačias besikartojančias klaidas. Pateiksiu patarimų, kurie padės dalyviams geriau pasiruošti konkursams:
-
Konkursui ruoškitės iš anksto. Konkurso datos žinomos prieš pusę metų. Virkite alų sau ir konkursui. Pirmiausia sau. Jei alus patiko, pasilaikykite jo 2 buteliais daugiau nei reikia konkursui. Prieš teikdami į konkursą, atsidarykite vieną ir nuspręsite, ar tai tas alus, kurį norite pateikti. Ar jis jums tinka? Jei jis būtų prekyboje už priimtiną kainą, ar pirktume? Jei atsakymas yra TAIP – teikite alų. Kitą alų atsidarykite po konkurso, prieš save turėdami teisėjų įverčius. Skaitydami teisėju kometarus ragaukite alų ir bandykite suprasti ką jie tuo metu jautė ir kodėl taip vertino.
-
Alaus tara. Savo alų pilstome kaip patogu mums: į plastikinius didelės talpos, į litrinius, į nestandartinius butelius. Visgi jei planuojate ir žadate pateikti alų konkursui, pasirūpinkite, kad nors 4 alaus buteliai būtų standartinėje 0,5 litro taroje. Tai patogiausia tara surinkimui. Plastikiniai buteliai (bambaliai) atrodo nesolidžiai ir neteikia pasitikėjimo alumi.
-
Alaus žymėjimas. Butelis turi būti švarus, su organizatorių prašomomis etiketėmis ir ne ranka rašytais rašmenimis. Organizatoriai dažniausia surenka šimtus butelių skirtingo alaus. Neaiškūs užrašai ranka gali įtakoti, kad alus pateks ne ten kur reikia ir teisėjai įvertins alų neadekvačiai. Neverta rizikuoti.
-
Alaus stilius. Teisingai parinkite alaus stilių. Labai dažnai aludaris planuoja išvirti vieno stiliaus alaus, bet išeina kito. Mažas efektyvumas, neapskaičiuotas apynių grafikas. Nesvarbu ką planavote, svarbu ką teikiate. Iš patirties pasakysiu, teisėjai labai smarkiai norės sumažinti balus, jei nepataikysite į deklaruojamą stilių. Kam rizikuoti?
-
Alaus išvaizda. Pirmas įspūdis yra labai svarbus. Jei alus bus skaidrus ir su gražia standžia puta, galite tikėtis ne tik gerų išvaizdos balų, bet ir gero bendro įverčio. Priešingu atveju tai nesąmoningai gali paveikti teisėjo bendrą įvertinimą.
-
Alaus karbonizacija. Jei visgi įvyko taip, kad pagaminote šaunų alų, bet, deja, per smarkiai persigazavusį ir alus iš butelio bėga fontanu yra negerai, bet ne bėda. Jei alus tikrai geras, įspėkite konkurso organizatorius. Jie atitinkamai pažymės tokį alų. Kitu atveju rizikuojate užsitraukti teisėjų nemalonę. Tikrai nemalonu išsimaudyti alaus fontane.
-
Infekcija. Jei tik jaučiate, kad aluje yra kažkas negero pvz. jaučiate rūgštį (nesvarbu kokia tai būtų rūgštis), neteikite tokio alaus. Ir visiškai nesvarbu ką sako jūsų artimieji. Konkursas nėra tinkama vieta patikrinti rūgšties lygį.
-
Rezultatai. Po konkurso organizatoriai (dažniausiai) grąžina vertinimo kortelės. Gerai išstudijuokite komentarus. Žinodami pastebėtus trukūmus, galėsite koreguoti receptūrą ir tobulėti kaip aludaris. O dėl žemų balų nenusiminkite. Visgi alaus vertinimas priklauso nuo daugelio faktorių: teisėjų (patirtis, nusiteikimas, motyvacija), fizinės vertinimo vietos, alaus laikymo sąlygų prieš konkursą.
Garantuoju laikydamiesi šiais patarimais priartėsite prie medalių. Jie nėra būtinybė namudinėje aludarystėje. Visgi malonu būti įvertintu 🙂
Vidmantai, jaučiu pareiga atsakyti į tavo abu komentarus. Pats esu vienas iš 5-ių Aludarių taurės organizatorių. Kaip ir minėjo Peckelis bendruomenė tikrai maža ir renginius tenka organizuoti patiems. Man pačiam nekarto iškilo dilema ar kaip renginio organizatorius galiu teikti savo alų. Daug mąsčiau. Savo alaus nevertinu, teisėjų nuomonės per renginį niekaip neįtakoju, netgi atvirkčiai siekiu, kad viskas vyktų profesionaliai ir skaidriai.
Renginio metu tam dedu maksimalias pastangas.
Iš kitos pusės esu aludaris, kuris irgi noriu atgalinio ryšio apie savo alų.
Beje su pačiu sedėjom prie vieno stalo per 2013 Aludarių taurę. Kiek pamenu labai profesionaliai įvertinai dalyvių alų. Tikiuosi ir šių metų renginį tave pamatyti, kaip garbų teisėją.
sudalyvausiu ir šiemet… ir dar atsivesiu kokius 3-4 technologus iš didesnių gamyklų…
manau kad pakankamai galima surinkti degustatorių ir iš ne dalyvių tarpo, kaip čia buvo paminėta. pvz. sukviesti visus alaus daryklų technologus ir pan – čia tik organizavimo reikalas. asmeniškai galiu pakviesti beveik visų didžiųjš alaus daryklų technologus…
Taip, atsimenu. Tik mane stabdo tai, kad tie technologai patys nelabai daro dar ką nors be lagerių ir dar vieno kito kvietinio. Dėl jų kompetencijos vertinant lagerius, tai neabejoju. Ar aš klystu ir jie puikiai gali įvertinti ir visokias IPAs, ir belgiškus, ir bet ką?
Labai aiškiai, pakankamai trumpai „pašviesti“ pagrindiniai kampai. Tokia kaip deklaracija geram alui, nebūtinai teikiamam kažkur, kad kiti įvertintų.
Dėdė> Tamstos žodžiuose kažkiek tiesos yra, nepasiginčysi. Bendruomenė nėra labai plati, vieni kitus daugmaž pažįsta. Alų verda. Išeina, kad vienas kito vertina. Bet vertina aklai. O finaliniame etape – jau tik nepriklausomi, patys alaus neverdantys, teisėjai.
Ir ne medalis svarbu, o kad kažkas iš šono pasakytų, alus čia pas tave ar nelabai.
Peckeli,
dalinai tiesa ta, kad „patys verda, patys medalius dalina“. Bet konkursas atviras, gali dalyvauti visi norintys. Medalius dalina tie, kuriais pasitiki organizatoriai ir dalyviai.
O su pažintimis tarp organizatorių yra totalus kliedesys, briedas tskant.
Ar pats šiemet dalyvausi? Ir ar teisėjausi?
dar reikia buti geru draugu organizatoriams ir tada laimesi nes patys verda patys tipo degustuoja patys sau medalius dalina
Čia jūs apie kurį konkursą konkrečiai sakote?
A, dašilo taip sakant. Medalius tik viename konkurse dalina – Aludarių taurėje.
Jūs, žinoma, nedalyvavote, bet žinote. Siūlau šiais metais dalyvauti ir/arba teisėjauti, jeigu turite pakankamą kvalifikaciją. Tada gal bus kiek aiškiau kaip viskas vyksta.
Bet ačiū už komentarą. Tai tik patvirtina šio konkurso vertę, nes niekas tikrai nepavydi dalykų, kurie to neverti 🙂
oho, kokią naujieną pasakėt. Keista, kad mano kolega IPA kategorijoje tik šeštas liko
Tomai, nesupratau tavo šio komentaro: ar tu pritari, kad „reikia būti organizatorių draugu ir laimėsi“, ar ne? Šiek tiek stebiuosi, nes du beergeekai teisėjavo paskutinėje Taurėje ir iš vidaus žino kaip viskas vyko.
ne, Gyti, šiek tiek ne taip supratai. Būtent, kadangi teisėjavo du beergeek’ai, o Vladas liko tik šeštas, noriu pabrėžti, kad jokio draugiškumo degustacijų metu nebuvo laikomasi ir mano nuomonė laimėjo tie, kas tikrai buvo to verti.
Ok, ačiū už paaiškinimą. Tikiuosi, kad šiemet beergeek’ai irgi teisėjaus.
Mano 2 centai: rizikuokite, padarykite ką nors neįprasto. Norint atkreipti teisėjų dėmesį, alus turi būti išsiskiriantis iš kitų. Bet kokybė visų pirma.