Į alusalus.lt klausimus atsako Artūras P. Aludarių taurės 2014 finale jo amerikietiškas IPA „Hop dreams“ buvo antras, nuo nugalėtojo atsilikęs tik 4 taškais. Primenu, kad į finalą pateko tik alūs, tapę nugalėtojais savo kategorijoje.

Papasakok apie save: kas esi, ką veiki?

Esu Artūras Pikšrys, aludarių bendruomėneje žinomas kaip Artis. Pagrindinė mano veikla – programavimas. Gyvenu Vilniuje. Kartu su mylima žmona auginame dviejų metų dukrelę.

Kiek laiko verdi alų? Kiek esi išviręs?

Alų verdu nuo 2010 – ųjų metų. Namų sąlygomis esu išviręs apie 1.5 tonos ir dar keletą tonų komerciniuose bravoruose.

Koks mėgstamiausias stilius?

Sunku išskirti. Visi stiliai įdomūs. Svarbiausia, kad alus turėtų kažkokį išskirtinumą. Įdėją. Nemėgstu blankių, nesubalansuotų alų.

Virimus planuoju pagal savo edukacinį planą, kuris neleidžia užsisedėti prie vieno stiliaus. Visgi labiausia traukia amerikietiški, ipa ir belgiški eliai. Čia daugiausia erdvės eksperimentams ir naujiems atradimams.

Taurėje dalyvavai jau trečiąjį kartą. Papasakok kaip ruošeisi šiai Taurei.

Šį kartą ruošiausi labai stipriai. Dalyvavimas trečią kartą suteikia ryškių privalumų.

Studijavau praėjusių Taurių korteles. Norėjau suprasti kas kliuvo teisėjams, kaip būtų galima pagerinti alų ir savo virimo techniką.

Nuo lapkričio mėn. per mėnesį virdavau po 3-4 kartus. Daug teko išpilti, daug. Strategavau. Bandžiau dėliotis alus taip, kad jie būtų tinkamos brandos. Pradėjau nuo belgiškų ir baigiau amerikietišku eliu, kuris savo kategorijoje laimėjo antrąją vietą, nors buvo tik kelių savaičių brandos.

Su belgais šį kartą prašoviau. Su belgiškais labiausiai leidžiu sau ekspermentuoti, mieles keičiu kaip kojines, naudoju neišbandytus apynių derinius, tad galutinis rezultatas sunkiai nuspėjamas: arba super, arba… 🙂

Aludarių taurė 2014

Aludarių taurės 2014 antros vietos laimėtojui įteiktas „Savo alaus“ 100 litų vertės čekis.

Ar patenkintas savo rezultatais Taurėje?

Patenkintas. 2 – oji vieta yra labai aukštas rezultatas. Džiaugiuosi ir kitomis 2-omis vietomis kategorijose. Tamsus amerikietiškas lageris pavadinimu “Liūc” su “Švyturio” lagerinėmis mielėmis bei amerikietiškas rudasis elis Margis, kuriam naudojau šiuo metu mėgstamiausius “Mosaic” apynius. Auksas, o ne apyniai 🙂

Laimėjai stiprių IPA kategorijoje. Kokia tavo nuomonė apie šį stilių, kaip reikia virti šio stiliaus alų?

Paskutiniu metu mano, kaip aludario, tikslas buvo suprasti, pažinti apynius, išmokti derinti apynius. IPA yra tas stilius, kuriame tai puikiai gali realizuoti. Studijavau daug literatūros, nagrinėjausi JAV komercinių IPA klonų receptūras, skaitinėjausi originalių receptūrų viešus vertinimus beeradvocate ir ratebeer tinklapiuose.

Stilius gan techniškas. Apie apynių derinimą neišsiplėsiu, bet esmė yra jų nepadauginti. Aludariui naujokui gali atrodyti, kad tiesiog meti kuo daugiau apynių ir bus gerai. Netiesa.

Imperinės IPA ypač reikalauja gero balanso. Teisinga ir proporcinga salyklinė bazė yra stuburas ant kurio laikosi apyniai.

Laimėtoja IPA, pavadinimu “Hop dreams” viriau apgalvotai. Tai nebuvo pirma versija, nebuvo ir antra, per vidurį. Paaiškinsiu. Praėjusių metų pabaigoje pavyko išvirti gerą IPA. Pateikiau vertinti Vilniaus Aludarių Klubo (VAK) organizuojame renginyje “Parodyk ką gali”. Susirinkau vertinimus, studijavau. Salyklinę bazę koregavau minimaliai, nes ja buvau visiškai patenkintas. Koregavau dalį apynių ir jų virimo grafikus. Šalto apyniavimo kiekius išlaikiau tokius pat. Patinka, kai į taurę įpylus alų pakvimpa visa patalpa.

Kitas labai svarbus momentas – brandinimas. Apgalvotai jį viriau mėnesį prieš Taurės renginį. Kitiems stiliams 7% ABV 3-4 savaitės brandinimo būtų labai trumpas terminas. Tik ne šiuo atveju. Po ilgesnio laiko pradeda mažėti aromatas, alus po truputi sausėja, mažėja balansas.

Prisidėjai prie visų trijų taurių organizavimo. Kodėl tai darai, juk už tai atlyginimo negauni?

Aludarystė yra mano hobis, kuris labai mane džiugina ir kiekviena su juo susijusi veikla mane teigiamai stimuliuoja.

Ši Taurė buvo ypatinga. Daug išmokom iš praėjusiu Taurių. Titanišką darbą nudirbo visi organizatoriai. Pradėjom ruoštis prieš pusmetį. Visi turėjom savo sritis, už kurias buvome atsakingi. Dirbome komandoje, veiksmus derinome pastoviai internetu ir kartais susitikdami gyvai. Pritraukėm remėjus, surinkom rimtus ir patyrusius teisėjus. Renginio vieta irgi buvo superinė.

Dalyvių alūs labai stiprūs. Šie metai buvo kertiniai. Nebeužtenka išvirti tvarkingą alų. Tą moką daug kas. Reikia tinkamo akcento. Nemaža dalis alų tokių ir buvo. Teisėjams turėjo būti sunku. Džiaugiuosi, kad mūsų namudiniai aludariai tobulėja.

Tikiu, kad kitais metais renginys taps dar didesnis. Kaip organizatoriai turim didelių ambicijų. Vykęs renginys – didžiausias atlygis, nepamatuojamas jokiais finansiniais matais.

Ačiū ir sėkmės kitais metais!