Alus naudojamas ne tik gėrimui, bet ir maisto gamybai. Tai įrodė ne vienas kulinaras savo virtuvėse. Tad šį kart apie keptą viščiuką.
Keptas viščiukas???! Nuobodu….! – jau girdžiu atsiliepiant anoje monitoriaus pusėje. Taip, bet ir keptas viščiukas gali būti kitoks.
Patiekalas, kurį pagamins net ir tie, kas nemoka gaminti maisto.
- Įjungiam orkaitę ir nustatom t +220C
- Imam viščiuką ir įtrinam jį druska su prieskoniais viduje ir išorėje.
- Atidarom alaus skardinę ir nugeriam porą didelių gurkšnių.
- Skardinę dedame į kepimo skardą, ant skardinės pasodiname (užmauname) viščiuką. Taip, kaip nuotraukoje viršuje.
- Kepame orkaitėje (priklausomai nuo viščiuko dydžio) 1 – 1,5val.
Skanaus!
Paprasta, ar ne? 😉
Beje, tokiu pačiu būdu nedidelių (~1kg.) viščiukų galima iškepti ir ant žarijų lauko kepsninėje, tik tolygesniam iškepimui reiktų kepsninės su dangčiu. Statome viščiuką su skardine ant grotelių, uždengiame dangčiu ir kepame 1 val. Viščiukas bus ne tik keptas, bet ir karštai parūkytas.
Kame šio principo esmė? Alus, esantis skardinėje, garuoja lauk ir garais drėkina viščiuką, todėl jis būna ne tik sultingas, tačiau ir su alaus prieskoniu bei aromatu. O be to, viščiukas keps tolygiai – ir iš išorės ir iš vidaus.
O jeigu skardinėje būtų ne paprastas lageris, o stautas arba IPA? O gal tai visai nebloga idėja artėjančiam vasariškam savaitgaliui? 😉
Daugiau info smalsiems pasiūlys Google, raktinis žodis „beer can chicken“.
Iliustracija: mscritique.com
Nagi supilkit į stiklinę, keraminį puodelį ar nerūdeikos šeikerį alų ir pamaukit vištą. Problem solved;)
Šiaip egzistuoja tam reikalui teisingas būdas. Google „chicken vertical roaster“ – į juos ir alų galima supilti ir dar daug ką padaryti…
http://en.wikipedia.org/wiki/Beverage_can
„Aluminium cans are coated internally to protect the aluminium from oxidizing. Despite this coating, trace amounts of aluminium can be degraded into the liquid, the amount depending on factors such as storage temperature and liquid composition.[7][8] Chemical compounds used in the internal coating of the can include types of epoxy resin.[9]“
Kažkaip abejoju, kad tai yra tokia jau „nebloga idėja savaitgaliui“. Nebent savaitgalio tikslas – išnuodyti šeimyną 🙂
Skardinės vidus padengtas epoksidine derva/plastiku, kuris prie aukštos temperatūros gamina labai ne kokius kancerogenus. O dar ir ant skardinės esantys dažai…
Bad idea… Alaus panaudojimas maisto gamyboje yra visada sveikintinas dalykas, bet reikia tą daryti protingai.
Niekur neradau šaltinio, kuris patvirtintų epoksidinių dervų naudojimą skardinėse.
https://www.youtube.com/watch?v=50A5Xq-eWQ4
Skardinės vidus padengiamas apsaugine danga, kuri yra vandens pagrindu.
Išbandytas ir mėgiamas reikalas 🙂 Prie to, kas išvardyta straipsnyje pridursiu, kad puikus skonis garantuojamas, jeigu:
a) nepamiršai atidaryti alaus skardinės prieš pašaunant viščiuką į grilį 🙂
b) prieš kepant nenugėrei alaus per daug – skardinėje turi likti apie 2/3 alaus.
c) žinoma, skonio reikalas, tačiau nerekomenduoju naudoti kepimui kvietinio alaus – ji mėsai suteikia gana keistoką prieskonį…
Skanaus!