Vasara kalendoriuje persivertė į antrą pusę, tačiau tikroji vasara tik prasidėjo. Po vėsaus ir lietingo birželio galime su malonumu vakaroti terasose, džiaugtis šiltais vakarais ir stebėti kaip kasdien vis anksčiau leidžiasi saulė.

Vasara trumpa, todėl marš visi į lauką! Makaronų, troškinių, sriubų ir pyragų prisivalgysite žiemą.

Ilgai studijavau pasaulio šefų rekomendacijas, kol įminiau gerai keptų šonkauliukų paslaptis. Tad šį kartą papasakosiu kaip be ilgų pasiruošimų ir didelių marinavimų iškepti tobulus kiaulienos šonkauliukus ant žarijų. Tikiuosi, kad esminius principus perprasite ir jūs, tad beliks tik improvizuoti.

Ruoštis ilgai nereikės – tame yra visas šio būdo žavumas. Užsimanėte šonkaulių – ir kepkite! Tiesa, pirkinių šiek tiek reikės: alyvuogių aliejus, juodieji grūsti pipirai, druska, kelios citrinos, aitriosios paprikos, galvutė česnako. Ir žinoma – mėsa. Mėsa yra gerų šonkauliukų rezultato paslaptis. Nepatingėkite ir užsukite į specializuotą mėsos krautuvę ar pas savo mėsininką į turgų ir išsirinkite didelį mėsos gabalą. Didelį – tai į ilgį tiek, kad visiems užtektų ir į storį – per du pirštus. Šonkauliukai, kuriuos godus mėsininkas apnuogino tiek, kad mėsa tik palaiko kaulus tarpusavyje – netinka. Tinkamos mėsos turi būti nemažai ir idealiu atveju – su riebalų sluoksniukais tarp raumens.

sonkauliai

 

Visa ko pradžia: nedideliame dubenėlyje pilam kelis šaukštus aliejaus, kelis šaukštus rupios druskos, šviežiai grūstų ar rupiai maltų pipirų ir išmaišome. Šia košele įtriname mėsos gabalą ir paliekame pailsėti. Einame kurti ugnies.

Jeigu kūrensite ne paruoštas anglis, o malkas – rinkitės skirtingo skersmens pagalius. Plonesnieji sudegs ir duos jums žarijų, o storesnius nustumsite į šoną ir jie lėtai degs, ruošdami žarijas ateičiai.

Nustūmėte storuosius į šoną, liko stambios raudonos žarijos? Gerai, eime ruošti aptepo.

Į puslitrinį stiklainį įmeskite kelias pusę galvutės česnako, aitriąją papriką, mėgstamų žalumynų – tiks ir bazilikas, ir mėta ir petražolė. Viskas, kas tinka mėsai. Sumalkite mišinį blenderiu.

marinatas

Kai viską sutrynėte – supilkite nepilną stiklinę aliejaus ir išspauskite citriną. Dar dosnų žiupsnį rupios druskos ir žiupsnį pipirų. Uždenkite stiklainį dangteliu ir – čia atsiskleidžia stiklainio patogumas – gerai suplakite. Dar reiks šluotelės tepimui, tačiau jei neturite specialios kulinarinės – pasidarykite ją iš smilgų ar rozmarino šakelių. Ji bus labai patogi užtepui teplioti.

rosemary

 

Dedam mėsą ant grotelių, žarijos jau bus lengvai papilkėję – pats laikas kepti. Prižiūrime, kad varvantys taukai neužsidegtų. Jei dega – švelniai pašlakstome ugnį alumi, kol užges. Praėjo penketas minučių, apkepė viena pusė – verčiam mėsą. Apkepusią pusę gausiai aptepame stiklainėlio turiniu. Stebėkite: mėsa sugeria į save visą aptepą. Taip yra todėl, kad kepama mėsa išskiria sultis, o nustojusi kepti sutraukia į save. Praėjo kelios minutės? Vėl verčiam mėsą, viršutinę dalį aptepam, nepamiršdami ir kraštų bei šonų. Tik šonuose nepersistenkite, kad aliejus nevarvėtų ant žarijų ir neužsiliepsnotų.

Taip galima vartyti ir tepti mėsą tol, kol ji iškeps ir aptepas baigsis. Taip gausite paviršiuje kiek rimčiau apskrudusius ir prie kaulo – mažiau keptą, nebyrančią mėsą. Jeigu mėgstate nuo kaulo byrančią mėsą, tuomet po gero pusvalandžio kepimo paimkite maistinės folijos ir į ją įvyniokite mėsą. Pastumkite šiek tiek žarijų nuo storgalių pusės po mėsa ir dabar ramiai palikite ją kepti – troškintis du kartus apverčiant kas 20min.

Apvertėt du kartus? Nuimkite mėsą. Pastumkite likusias žarijas ir kiek įpūskite, kad žioruotų. Dėkite mėsą ant grotelių ir trumpai paskrudinkite iš abiejų pusių. Jeigu mėgstate glazūruotus šonkaulius – prieš apskrudinant galite aptepti juos vadens-medaus-rudojo cukraus – citrinos sulčių mišiniu. Tik nepraskieskite per daug, mišinys turi būti jogurto konsistencijos. Šalia trumpai iš abiejų pusių paskrudinkite tamsios itališkos duonos, vieną riekių pusę aptepdami stiklainėlio su žalumynais likučiais.

Neškite viską ant stalo ir mėgaukitės gardžia vakariene. Saulė bus link laidos, oras kiek atvėsęs, o maisto laukiantys žmonės – išprotėję nuo ore tvyrančių kvapų. Jeigu viską padarėte tinkamai – turėtų atrodyti panašiai taip:

kepti-sonkauliai

Aš šonkaulius užgėriau gerai subrandinta imperiška IPA. Buvo kaip atsvara riebokai mėsai ir turtingiems prieskoniams, kurie užpildė burną. Tiems, ar toms, kurie nemėgsta apyniuoto ar apskritai alaus – pasiūlykite atvėsinto Henry Westons Old Rosie sidro.

Westons-Products-01-OldRosie

 

Saikingai sausas, žemos karbonizacijos, didesnio nei vidutinio kūno gėrimas, kuris neturi britiškam sidrui būdingo aštrumo ir lietuviškam sidro gėrimui – saldumo.

Beje, kaip aperityvą rekomenduoju rinktis Westons Stowford press.

Westons-StowfordPress-CansBottles-Small

Sidru prekiauja GAP. Ir nepražiopsokite progos – juk vasara tokia trumpa…

P.S. visos nuotraukos ne mano – nepykit, surankiojau iš interneto. Tiesa, vaizdai labai artimi tikrovei.