Biržų alus visiems alaus mėgėjams paskelbė, kad investuoja į naują pilstymo įrangą ir keičia kryptį į premium alaus segmentą. Sprendimas toks, švelniai tariant, keistas. Galima pagalvoti, kad tik nuo investicijų į pilstymo įrangą priklauso ar alaus bus premium ar mainstreem. Tiek to. Patikrinti naujieną, kuri turėjo startuoti liepos mėnesį, nutariau tik dabar. Ta proga nutariau paragauti iki šiol neragautų, bet jau senokai gaminamų „Biržo alaus“ rūšių. Apžvalgą pradėsiu nuo jų.

Biržų alus „Širvenos“, nefiltruotas. ABV 6,0%

Širvenos

Balta, aukšta, bet netvari puta, kuriai nusėdus lieka ploni putos likučiai taurėje. Tamsoka aukso spalva, visiškai skaidrus alus. Jeigu nebūtų parašyta – net neįtarčiau, kad šis alus yra nefiltruotas.

Aromatas neryškus, vos juntamos salyklo natos, šviežio lazdyno riešuto branduolio kvapas, šviežio pieno užuominos.

Skonis ramus ir nuoseklus. Tvarkinga seka salyklai priekyje, apyniai – iš paskos. Gana trumpas kartumas poskonyje, pereinantis į skrudintų riešutų skonio natas. Neutraliai malonus, nuosaikus alus. Beje, lyginau jį su Krombacher alumi, pastarojo kartumas buvo dygesnis ir ne toks malonus gerti.

Gomurys: vidutinio kūno, žemos karbonizacijos. Juntamos vandeningumo natos, kurios nėra dominuojančios, tačiau nesmagios.

Bendras pojūtis: Nuoseklus, nepretenzingas bet ir ne stulbinantis. Ryškių trūkumų nėra, išskyrus vandeningumą ir tas klasikines Aukštaitijos regiono pieniškumo natas aluje.  Tas pieniškumas lenda ir pas Rinkuškius, ir pas paskutinį kartą ragautame Dundulio „Ledzūke“. Kas jums ten visiems pasidarė?

Vertinimas: aromatas 5/10, išvaizda 4/5, skonis 7/10, gomurys 4/5 bendras pojūtis 15/20. Viso: 35 iš 50 galimų.

Biržų alus „Radvilų“, ABV 7,0%

Radvilų

 

Pradėdamas ragauti apžiūriu butelį, perskaitau etiketės turinį. „Poskonyje turi išryškėti vyno užuomina“ skelbiama ant nugarėlės. OK, ieškosim.

Aromatas mažiau ryškus, lyginant su „Širvenos“. Uždaras, mažai išsiskiriantis, gana ryškiai juntamas alkoholis. Skrudintos juodos duonos plutos natos, džiovintos šermukšnio ar aronijos uogos.

Alus tvarkingai skaidrus, su balta ir labai trumpai besilaikančia puta bei lazdyno riešuto spalva.

Skonyje dominuoja salyklai. Poskonyje išryškėja alkoholis, kuris su kitomis poskonio detalėmis sukuria kandų, aitrų, sunkiai geriamą įspūdį. Vyno užuominos? Esu išragavęs daug skirtingo vyno, tiek senojo, tiek naujojo pasaulio pavyzdžių. Tokių užuominų, kokias pajutau aluje nesu radęs nei viename ragautame vyne. Na gal Porto vynas turi kažką panašaus ir tai nevisai. Iš kurio vyno šios užuominos? Gal „Klumpių“, „Krantų“ ar „Monikutės naktų“? Juk techniškai tai irgi vynas, bet aš jo nesu ragavęs todėl man sunku spręsti.

Kūnas pilnesnis, nei vidutinis, karbonizacija žema, vis dar nemaloniai erzina alkoholis.

Bendras pojūtis: tikėjausi daugiau. Alus skurdus, aitrus, nedžiuginantis. Alui atsikvėpus taurėje ryškėja karamelinės natos, kurios pereina į degintą duoną.

Vertinimas: aromatas 4/10, išvaizda 4/5, skonis 5/10, gomurys 3/5 bendras pojūtis 12/20. Viso: 28 iš 50 galimų ir tai su didele skola.

Liūdesys. Einu prie naujojo, premium segmento atstovų.

Biržų alus „Grafo“, ABV 5,2%, american premium lager (sulietuvint rankos nepakilo, ar premium segmentui lietuvybė – nelygis?), kaina – 2,39Lt

Grafo

 

Aprašant sudėti pažymima, kad naudojami kukurūzai ir aukščiausios kokybės apyniai. Paburbėsiu: o taip reikia suprasti, kad kitam gaminam alui, kurio ženklinime nenaudojamas šis užrašas, į kokybę žiūrima atlaidžiau?

Aromatas silpnas, vos juntamas salyklas. Apyniai nejuntami. Geras atitikimas stiliui. Balta, nedidelė puta, išliekanti gana trumpai. Tamsi šiaudų – aukso spalva, labai skaidrus. Netobula, bet be priekaištų.
Skonis gana sausas, bet nėra idealiai švarus. Kartumas neryškus, bet juntamas (labiau  – poskonyje). Neprastas balansas.

 

Gomurys skystokas – taip, kai reikalauja stilius, tačiau karbonizacija per žema. Todėl ir sausumo trūksta. Būtų daugiau karbonizacijos – problema išnyktų savaime.

 

Bendras pojūtis: nice try! Taisykit smulkias klaidas ir gersiu su malonumu.

 

Vertinimas: aromatas 8/10, išvaizda 5/5, skonis 7/10, gomurys 3/5 bendras pojūtis 17/20. Viso: 40 iš 50 galimų

 

Biržų alus „Dorto“. ABV 5,7%, Dortmunder / export lager, Kaina – 2.19Lt už 0,33l
Dorto

 

Prieš vertinant alų vis tik turiu pagirti Biržų aludarius: pagaliau įvardinate stilių, kuriam priskiriamas pagamintas alus. Tai nebėra tiesiog „nepriekaištingas aukščiausios klasės alus, pagamintas remiantis bravoro kokybės politika, kurio sudėtyje yra miežių salyklo“. Už tai dedu riebų pliusą.

 

Aromate juntamos subtilios pilsner salyklo natos. Apyniai neryškūs, veik nejuntami. Be diacetilo. Išvaizdoje maloniai kontrastuoja balta puta, kuriai trūksta patvarumo ir tamsi, skaidri aukso spalva aluje.

 

Skonyje dailiai dera lengvas salyklo saldumas ir apynių kartumas. Harmoninga ir malonu. Skonis lengvas, subalansuotas, poskonis gęsta tolygiai. Labai neblogai, labai.
 
Gomurys: vidutinė karbonizacija, sausumo tiek, kiek reikia gaivumo pojūčiui, nenužudant salsvų salyklinių natų. Geras pramoninis pavyzdys.
 
Bendras pojūtis: labai vykęs bandymas. Maloniai nustebino savo atitikimu stiliui. Alus subalansuotas, jį malonu gerti. Tai ne pirmas Dortmunder stiliaus alus lietuviškoje rinkoje. Ar jis bus pamėgtas ir įsitvirtins tarp konkurentų – parodys laikas. Vienas klausimas man neduoda ramybės – ką šio stiliaus alaus sudėtyje veikia žirniai? Čia tokia lietuviška improvizacija ar aš kažko nežinau?
 
Vertinimas: aromatas 8/10, išvaizda 4/5, skonis 7/10, gomurys 4/5 bendras pojūtis 17/20. Viso: 40 iš 50 galimų
 
Šio alaus nepastebėjau šaldytuve fotografuodamas, todėl atleiskit už prastą telefoninę nuotraukos kokybę.
 
Biržų alus „B&B“. ABV 5.6%, specialios technologijos alus, lageris. Kaina – 2.29Lt / 0.33l
 
B&B
 
Alaus aromatas: neryškus, dominuoja salyklas, gilumoje – vaistažoles, viržiai, desertiniai vaisiai.
 
Išvaizda: skaidrus, sodrios vario spalvos (gamintojas rašo, kad gintaro, tačiau galėčiau ginčytis). Balta ir labai nepatvari, greit išnykstanti puta be jokiu likučių taurėje.
 
Skonis: sudėtinga salyklinė bazė, kiek vandeningas kūnas ir gausios karameliniu salyklų vaivorykštės. Kas tai? Panašu į bock stilių? O gal tiesiog ne itin vykęs „lietuviškas pilsneris / karamelė / mažai apynių“ derinys? Saldumas ilgainiui ima viršų, apyniai veik nejuntami. O gal jų čia praktiškai ir nėra, o dėtos specialios žolelės? Sunku pasakyti. Būtų smagiau, jeigu ant butelio arba krizės laikus menančioje interneto svetainėje gamintojai parašytų kodėl jis specialiosios technologijos, kuo tai skiriasi nuo kitų alaus rūšių, ką ypatingo naudojo alaus sudėtyje. Kol kas tai lieka paslaptimi.
 
Ggomurys: lengvas – vidutinis kūnas, be karbonizacijos. Sunku vertinti nežinant stiliaus.
 
Bendras pojūtis: aprašme sakoma, kad yra naudojamos kanapių sėklos, kalendra, ruginis salyklas – oho koks kokteilis! Karamelinis salyklas nepminėtas. Keista. Ruginis salyklas nejuntamas, nėra rugiams būdingo kisieliškumo. Jei nežinociau – sakyčiau, kad dėta viržių. Bet tai nenurodoma. Pikantiškas? Tai jau taip. Šio teiginio nenuginčysi. Visiškas out of the box sprendimas alaus rinkoje. Ar šis alus ras savo pirkėją? Gal. Ar išsiskirs iš nuobodžios eurolagerių minios – tikrai taip? Ar aš jį pirksiu dar – ne. Nesakau, kad prastai. Tiesiog tai „ne mano alus“.
 
Vertinimas: nežinant atitikimo stiliui detalaus vertinimo nebus. Viso: 35 iš 50 galimų
 
Apibendrinant: kartu su žengimu į premium segmentą „Biržų alaus“ produkcijos kokybė ryškiai pagerėjo. Tai maloniai džiugina ir aš nuoširdžiai linkiu kuo greičiau išnaikinti senąsias bjaurastis, kurios tinkamos kaip alternatyva spirituotam vynui. Pradėjote gaminti gerą alų – nesustokite. Ir nepamirškite atsikratyti to seno, gėdingo šleifo „Ai, biržų? Tai čia tas, kurį perka ir geria prie kaimo parduotuvės durų pašalpų mokėjimo dieną?“.
 
Na ir desertui – rimtas pareiškimas iš „Rinkuškių“ stovyklos.
 
Rinkuškiai „Exclusive premium beer“. ABV 15%. Rašoma, kad tai specialiosios technologijos alus. Aš manau, kad tai – barleywine. Kaina – 4,99Lt / 0,33l
 
Exclusive
 
Čia, aš jums pasakysiu, ne koks pilsneriukas prie laužo ant ežero kranto.
 
Aromatas: išraiškingas, kompleksiškas ir ryškus. Džiovinti vaisiai, datulės, figos. Cinamono ir vanilės natos. Primena neprastą vėlyvo skynimo derliaus desertinio vyno puokštę.
 
Išvaizda: tamsi vario spalva, nepriekaištingai skaidrus. Balta, bet labai trumpai išliekanti puta. Jos, tiesa sakant, čia ir nereikia.
 
Skonis: stiprus, sunkus, kupinas detalių ir niunasų. Užgožiantis viską ir kartu tikrai sudėtingas. Visko be galo daug: pieniško šokolado, creme brulee, džiovintos figos ir šiek tiek – slyvos. Kavos natos, degintas cukrus. Razinos ir aitrioji paprika fone. Turtingas skonis su šildančiomis alkoholio natomis finiše. Nauja, įdomu, nepatirta, turtinga.
 
Gomurys: sodrus, tirštas, aksominis, pilnas, šildantis, sunkus. Žema karbonizacija, daug saldumo. Sunkus.
 
Bendras pojūtis: tokio alaus butelaičio užteks keturiems ragautojams. Geriant šį alų norisi minkšto kilimo, patogaus fotelio, židinio, geros knygos ir cigaro. Absoliutus WOW.
 
Vertinimas: aromatas 9/10, išvaizda 4/5, skonis 9/10, gomurys 4/5 bendras pojūtis 18/20. Viso: 44 iš 50 galimų. Ploju atsitojęs.
 
O pabaigai – anekdotas apie alų:
 
Naujai iškeptas verslininkas atidarė savo alaus barą. Klientui paprašius pripila bokalą alaus ir pastato ant baro. Bokalas akivaizdžiai nedapiltas. Nepatenkintas klientas žiūri į bokalą ir burba:
-Kaip tai alaus mažoka…
-Mažoka? Tai pirk iškart antrą bokalą!