Verdant alų (pvz kvietinį) salinimas neretai yra varginanti procedūra, nes būtina gana tiksliai išlaikyti temperatūrą tam tikrais laiko intervalais.
Pvz.:
43 C 10 min
55 C 10 min
65 C 60 min
78 C tekinam
Tai štai užsukus į Thomas Phillips parduotuvę Žirmūnuose, Vilniuje, radau šį darbą palengvinantį įrenginį.
Jis guli butinių el. prietaisų skyriuje, apatinėje lentynoje. Vadinasi „karšto vyno puodas“, kainuoja 183Lt.
Šis įrengimas sudarytas iš plastikinio sandaraus dangčio, puodo su kranukiu ir pagrindo po puodu, kuriame įmontuota el. viryklė su termostatu. Termostatas sugraduotas nuo +40C iki +100C kas 10 laipsnių.
Manau, kad tai gana tobulas įrengimas kaip už tokią kainą. Visų pirma puodas iš pažiūros atrodo didelis. Na, turbūt ~15L talpos. Ir su sandariu dangčiu bei kraniuku. Vadinasi ir salinti ir tekinti galima labai patogiai.
Antra – jame galima ir virti alų, kurį vėliau tuo pačiu kraniuku galima išleisti į fermentavimo indą. Be to, pastačius kiek aukštėliau – leidžiama misa bėgs plona srovele, tokiu būdu gerai įsiaeruodama.
Žodžiu paprastas, bet labai džiuginants atradimas. Gal kam pravers? 🙂
Abejoju, ar tas puodas atlaikytų alaus salinimo, o tuo labiau virimo procesą. Karštam vynui paruošti jį reikia pakaitinti iki maždaug 60 laipsnių ir paskui tik palaikyti temperatūrą. Verdant valandą 100 C misą – abejoju, ar ilgai laikytų.
Matai, pilnas to puodo pavadinimas yra „wine pot / slow cooker“.
Tad antrinė jo paskirtis yra maisto gamybai.
Iš esmės jis niekuo nesiskiria ant elektrinės viryklės uždėto puodo.
Privalumai keli: turi sandarį dangtį ir kranelį, pritvirtintą viryklę, kuri turi termostatą. Puodas atrodo pakankamai tvirtas. Tad gedimui kaip ir nematau priežasčių.
Salinimui manau tiktų, jei naudot tiesiog temp. palaikymui, o ne kėlimui. Čia taip spėju, nes teko susidurt štatuose su slow cookeriais, anie gana lėtai įsibėgėja, o įsibėgėję palaiko stabilią temp. ir virimas jų labai neintensyvus, o alui geriau intensyvus, nors kvietiniam alui tai gal ir nebūtinas dalykas. Bet kokiu atveju jei tai tik 15 L talpos, tai alaus daugiausia tiek ir galima bus virti, nes salinti reikia maždaug 1 kg salyklo 3 litrai vandens santykiu. Na žodžiu, įmanomas variantas, bet gal vis dėlto patogiau būtų šaldežė stabiliai mentalo temp. palaikyti + puodas vandeniui kaitinti + termometras temp. matuoti. O step mashingas… na, gal dar nepriprendau, bet verdant alų ne komerciškai, manau tikrai nebūtinas dalykas…
Neturiu 🙁
Tam Tomas Filipse tamsu kaip…. nepavyko su mobilke nufotografuot taip, kad bent kažkas įžiūrimo būtų.
Gal foto turi?