Nesu didis žuvies mėgėjas, juokaujant sakau, kad man „skaniausia žuvis yra dešra“ 🙂 Tačiau yra kelios išimtys, kuomet žuvį valgau su malonumu.
Vienas iš šių patiekalų – britiškasis „Fish&chips“. Skanus ir sotus patiekalas, tinkantis prie alaus.
Dar jis universalus tuo, kad tinka mūsų „ašarų pakalnei“, kurioje žuvis yra parduodama per pusę su ledu, o kelionės procese ji būna kelis kart atšildyta ir vėl užšaldyta.
Taigi, gamyba prasideda nuo bulvių – nuskutam, supjaustom skiltelėm arba lazdelėm, sumerkiam į puodą su vandeniu, kad nepajuoduotų.
Dabar – žuvis. Tiks bet kuri baltos žuvies file be kaulų. Tokia, kurios storis – per gerą pirštą (žodžiu per plona neskanu, o storesnė gali neiškepti).
Jei žuvis buvo šaldyta ir atšildyta (atšildymui pasitelkite kantrybę ir tegul ramiai atšyla kambario t, nes kitaip jos skonis dar labiau suges) – nusausinam popieriniu rankšluosčiu.
Pabarstom file iš abiejų pusių druska ir pipirais. Pasiruošiame mirkinį – 250g. miltų, 0,3L alaus, trys nubraukti arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių. Suplakame mikseriu iki vientisos masės, kurios tirštumas turi būti kaip skystos grietinės. Tirštumą reguliuojame alumi/miltais.
Plačiame puode įkaitiname aliejų (rapsų ar saulėgražų), kitame – užverdame vandenį su druska bulvytėms.
File pavoliojame miltuose, tuomet – pamerkiame į paruoštą mirkalą ir pakėlę leidžiame nuvarvėti pertekliui. Atsargiai dedame į aliejų ir verdame, kol tešla netampa šviesiai rudos – rudos spalvos.
Tada ištraukiame ir padedame ant popierinio rankšluosčio nuvarvėti aliejaus pertekliui. Kepame kitą gabaliuką. Lygiagrečiai verdame bulves – tik apverdame, kokias 4-5 minutes, kad suminkštėtų, bet neišvirtų iki galo (trukmė priklauso nuo pjaustymo stambumo). Apvirtas bulvytes nukošiame ir paliekame kiaurasamtyje (duršlioke) nuvarvėti. Kai visa žuvis iškepta – galime sudėti ją į platų dubenį ar kitą indą ir pašauti į +180C orkaitę. Žuvis neatšals ir dar kiek paskrebs.
Į aliejų, kuriame kepė žuvis beriame bulves ir laukiame, kol jos pasidengs vaiskia auksine spalva. Išgriebiame ir gerai nuvarviname, beriame į bliūdą. Mėgstantys sūriau gali pabarsytit jas druska.
VISKAS. Traukiame žuvį iš orkaitės, alų – iš šaldytuvo ir viską nešame į stalą.
Turėtų būti kažkas panašaus:
Dar beprotiškai skanu bulvytes prieš kandant pamirkyti naminiame majoneze.
Tobulas naminio majonezo receptas gyvena „Žaidimų aikštelėje„. Jį dera gaminti bent prieš kelias valandas, kad „susitupėtų“ šaldytuve.
Skanaus!
Kažkaip reikėtų įrašo pradžioje skaitytojus perspėti, kad alkani neskaitytų.
Nu jo, man kaip tik pusvalandis iki pietų liko, bet jaučiu nedatempsiu 🙂
Nuolankiai atsiprašau.