Karka… kvapni, garuojanti, aromatinga, su traškia odele ir nuo kaulo byrančia mėsa… Matyt retas prieštarautų teiginiui, kad karka – geriausias patiekalas prie alaus.

Karkas esu ruošęs visaip. Tačiau geriausią rezultatą gavau karką kepdamas orkaitėje pagal Dr. Oetker receptą.

Receptas paprastas, tiesiog užtruks šiek tiek laiko gaminant.

Taigi, pradedame nuo to, kad įjungiame orkaitę. Moderniose orkaitėse režimas "kaitinama iš viršaus ir apačios", 180C.
Karką (ne mažesnę kaip 800g) nuplauname šaltu vandeniu, nusausiname, įtriname pipirais ir gr8stais kmynais. Į įkaitusią orkaitę apatinėje dalyje dedame didelę skardą su vandeniu riebalams rinkti, o į antrą ar trečią lentyną nuo apačios dedame groteles, ant jų – karką ir paliekame kepti 2val. ir 15min. Kepimo metu prižiūrime, kad riebalų surinkimo skardoje nesibaigtų vanduo.

Praėjus šiam laikui skardą su riebalais išimame ir vieto jų pilame stiklinę – pusantros sultinio (tobulai tinka iš kubelio) bei dedame 3 nuluptas ir ketvirčiais perpjautas svogūno galvas. Kišame atgal į orkaitę po karka.

Karką kepame dar 60min. Tačiau dabar jau karką reiks prižiūrėti. Karką kas 10-15min. reiks apversti ir dosniai palaistyti šviesiu alumi. Vartoma ir alumi laistoma karka ims skrusti. Baigus kepimo laikui karką dedame į lėkštę, o norintiems padažo – iš skardos išimame svogūnus, dedame į keptuvę, supilame dalį skardoje buvusio sultinio ir užverdame. Kol užvirs – sutraiškome svogūnus. Beriame šaukštą ar du miltų ir stropiai maišome, kol neliks gumuliukų ir padažas sutirštės. Mėgstantiems aštriau rekomenduoju įdėti valgomąjį šaukštą garstyčių (ne grūdelių – jau paruošto padažo, kokiu prekiaujama visose parduotuvėse). Viskas.

Rezultatas – panašiai toks:

Maistą tiekiame į stalą. Tobulas garnyras – troškinti rauginti kopūstai. Ir būtinai – alaus. Tinkamai atvėsinto su didele, standžia puta.

Skanaus!

P.S. Vienu metu man orkaitėje telpa 3 karkos, kurių užtenka 4 alkaniems žmonėms pamaitinti. Jei kopūstų bus daug – pavalgys ir penki prieteliai 😉