Galvoje – minčių, skaičių, variantų ir galimybių spiečius. Bjaurus perfekcionistinis noras padaryt viską iš pirmo kartoir be klaidų. Idėjų srautas neleidžia užmigti iki paryčių…
O kol kas – pasidalinsiu tuo nerimo šaltiniu, ties kuriuo „užlūžau“ paskutines kelias dienas:
Žadejau šią žiemą konstruotis panašų gėrį, bet kai paskaičiavau :((.
O dar lt šiai dienai yra kur padet be stendo , planus atidėjau tolimesniam laikuj.
Gal netyčiom kur ka po truputi ir po pigiai gaut pavyks ,
nueinu kartais i turgeli pažiūret kaip žmones šiukšles pardavinėja :)), pasitaiko ten geru šiukšlių :)) va CO2 balionuka gera 6kg talpos už 150lt nuroviau
Ir pas mane yra kur litus padėt. Tai čia tik prioritetų klausimas.
Bet noriu virt all-grain'ą, nebenoriu peckint virtuvės ir žaist puoduose po 11L
Išvirt per kartą kokius 45L ir ramu.
Tai kad all graina virt nereikia stendu konstruot , ir dieliu investiciju nereikia. Puodas iš 50L kego 100-120lt, degiklis su reduktorium 150lt, salinimuj puodas 35L kaip pas mane irgi apie 100lt. , o sukonstravus stenduka paskuj visa tai panaudoji stende. Su savo babakais galiu isvirt per kartą 40L lengvai , daugiau nebandžiau.
Vaizdinės medžiagos yra šiek tiek <a href="http://www.alaus.info/forumas/aranga/472-alaus-virimo-stendas-brewing-stand-2.html#post6993">čia</a>. Viskas dar tik darosi (labai lėtai), bet esminis vaizdas yra. Pompavimo po fermentacijos nerekomenduočiau: deguonis, užkratas… Kitas niuansas tai reiks kažkaip plastikinį salinimo kubilą apsaugot nuo ugnies kaitros, kuri eis nuo šalia esančio virimo/tekinamo vandens ruošimo katilo. Bent mano 7.5kw degiklis lydo plastmasę per 20cm nuo katilo krašto. Kadangi kaitinimo/recirkuliacijos nedarysi, siurblio vis tiek nedėčiau :).
Super, dėkui už info. Turėsiu omenyje, kai montuosiu savo stendą.
Na viriau su siurbliu- gerai. Viriau be siurblio, taip pat normaliai. Puodai 90-110 ltr, ir nieko kilnot nereikia. O ką tu ten kilnot jau taip nori?
Stovi ant suvirinto karkaso pas mane puodai 3 vienoj eilėj. Pčiam salinimo kubile užkaitini vandenį, pili salyklą. Kitam puode užkaitini vandenį. iš jo pili (ranka) į salinimo kubilą tekinimui. Po tekinimo kubilu pastatai kibirą. Prirenki misos, pili į virimo puodą ir verdi. Atšaldai. Pakiši po virimo puodu fermenterį ir dviese (nes kakis pažaliuotų vienam 80ltr nešt :)) neši raugt.
Siurbliukas, jei neketini daryt tiesioginio pakaitinimo ar recirkuliacijos vardan skaidrios misos, kuria aš nusivyliau (alus gaunasi be kūno, bent man), tai dėl skysčių perkelimo siurbliukas yra tik bereikalingos išlaidos, nes vėl pasikartosiu, nėra ten ką kilnot.
Nu matai. Būtų smagu ir foto prie progos pamatyt.
O aš galvoju kiek kitaip daryt. Visų pirma salinimo kubilą naudot plastikinį – ketinu jį apšiltinti ir padaryt be pakaitinimo. Tai su siurbliu perpilčiau pakaitintą vandenį iš virimo puodo į salinimo kubilą.
Tekinimas – ok, galima ir su kibiru pasižaist.
Iš virimo puodo atšaldytą misą į fermenterį savaime suleisiu. Kadangi viskas vyks garaže, tai fermenteris bus ant medinio padėklo su ratukais. Nustumsiu į šoną ir tegul fermentuojasi.
Bet kai baigs fermentuotis – vėl gi, nebus kas padės užkelti fermenterį supilstymui. Tai reiškia, kad arba reikia galvot apie mechaninį liftą (esu matęs internete, kai su gerve trosais bosus aludariai kiloja), arba kitas variantas – su siurbliu iš fermenterio perpilt alų į išpilstymo kubilą – kartu ir cukrus išsimaišytų.
Žodžiu pagrindiniai du darbai – vanduo salinimui ir alus iš fermenterio supilstymui.
Tiesioginio pakaitinimo ir recirkuliacijos nedarysiu – manau, užteks viduje pamaišymo. Sparginimas bus. Tai bendrais bruožais – tiek..
Na biškelį blogai, kad iki 70C. Darysi mash out'ą iki 75 ir basta. Dažnai stenduose naudojant paprastą aušinimo gyvatuką, naudoja whirlpool techniką. Toks siurblys vėl netinkamas. Ir to siurblio galingumas 0.5 kw, per galingas. Bet be siurbliuko ne tragedija, galima išsiversti ir be jo.
Basta nebus – jis laikys ir 75. Galingumas taip pat yra suvaldomas dalykas.
Esmė tik tame, kad žaidžiant su 20L puoduose yra viskas ok. O kai bus verdama 50L – tiek jau nebepakilosi. Todėl perpumpuot skysčius iš vienos talpos į kitą tai būtų parankus įrenginys.
būtinai fiksuok kainas, kur ką už kiek pavyko gaut. bo panašu, pavasarėly ir aš stenduką su kaimynu rėšiu.
Tai, kad iki pavasarėlio savaitė beliko 😉
Dar, žiū, aš iš tavęs info semsiuosi 😀
Pažįstamas jausmas :). Lengviau bus apsipręsti tada, kai nuspręsi, kiek žadi/gali investuoti į įrangą. Tie stendai fotkėse – smagūs žaisliukai, o kaip žinia suagusių vyrų žaislai kainuoja gerokai daugiau nei vaikiški. Deja, bet be 2-3k į jų pusę net žiūrėt neverta. Kai pagalvoji, net silikoninė žarna (matosi foto) mačiau Lytagroj kainuoja 30lt/m :(. Bet rankų nenuleisk, gi mes lietuviai, mūs rankos auksinės :).
Nenuleidžiu 😉
Beje, gal kam bus naudinga info: Senukuose siandien mačiau siurbli, tinkamą maisto produktams pumpuoti. Sapiori, ar Saperone ar dar ten kokis tai itališkas pavadinimas.
Nu žodžiu. El. siurblys, darbinė skysčio t iki +70C, pumpuoja į abi puses (kas labai patogu montuojant stendą). Kaina – 325Lt.
Įvertinant, kad dabar Senukuose beveik viskam nuolaidos -30% tai pasidaro labai patrauklus daikčiukas. Skubėkit, kam aktualu.
Aš irgi žiūrinėjuosi. Brouwlande yra pompa 1700l/h 115 eu iki 65C. o su papildoma Viton tarpine galima ir 100C pompint, kas yra aktualu jei misą norėtum tekint per šilumokaitį.
Bet ana dar be variklio. Tai reiks papildomai sukimą montuot.
Su. Turėjau omenyje šitą (linko neduoda, tai metu prekės kodą, per paieška rasi) 018.106.20.
Aha, radau. Teisybė, elektrinis.
Pažįstamas jausmas :). Lengviau bus apsipręsti tada, kai nuspręsi, kiek žadi/gali investuoti į įrangą. Tie stendai fotkėse – smagūs žaisliukai, o kaip žinia suagusių vyrų žaislai kainuoja gerokai daugiau nei vaikiški. Deja, bet be 2-3k į jų pusę net žiūrėt neverta. Kai pagalvoji, net silikoninė žarna (matosi foto) mačiau Lytagroj kainuoja 30lt/m :(. Bet rankų nenuleisk, gi mes lietuviai, mūs rankos auksinės :).