Tęsiame interviu su Atviro Alaus Taurės 2012 finalininkais seriją. Į klausimą atsako Artūras Pikšrys (Artis). Į finalinį 15-tuką pateko du jo alūs. Belgiškas ypatingasis elis „StellaB“ finale surinko 197 taškus (vid. 24,63 tšk.) ir užėmė 6-tąją vietą, o juodasis alus „Galaxy defender“ 170 taškų (vid. 21,25 tšk.) ir liko 9-toje vietoje. Arčiui puikiai sekėsi ir pirmąją konkurso dieną. Net 3 jo alūs buvo pirmi savo kategorijose. Artis laimėjo abi belgiškųjų elių kategorijas ir šviesaus lagerio kategoriją ir tapo daugiausia kategorijų laimėjusiu konkurso aludariu. Be trijų aukso medalių, gavo sidabro medalį tamsaus lagerio kategorijoje.

Artis taip pat buvo vienas iš trijų pagrindinių šio puikaus renginio organizatorių.

Klausimas: Kodėl dalyvavai Atviro Alaus Taurėje 2012?
Atsakymas: Buvau vienas iš renginio organizatorių. Nuo pat pradžių tikėjau renginio sekme. Žinojau kokie garbūs teisėjai vertins alų, tad labai smalsu buvo sulaukti kompetetingų atsiliepimų apie savo alų. Lūkesčiai pasiteisino su kaupu. Vertinimai padėjo man patobulėti kaip aludariui. Nurodė mano silpnasias vietas, gavau aiškia tobulėjimo kryptį.

K.: Kiek skirtingo alaus pateikei taurei, kodėl tokie alūs?
A.: Renginiui pradėjau ruoštis prieš pusmetį. Lyginant su kitais aludariais alų verdų retokai (vidutiniškai 1-2 kartus per mėn.). Bet tą pusmetį virimų kiekį padažninau. Turėjau sukaupęs įdėjų bagažą. Renginys buvo paskata šias įdėjas realizuoti.
Taurei pateikiau 5 alus: 2 belgiškus, 2 švarcbierus ir 1 amerikietišką lagerį. Alų atrinkau po ilgų mąstymų. Suvokiau: turiu pateikti tikrai įdomius ir išskirtinius alus. 4 alūs buvo su naujojo pasaulio apyniais, egzotiniais ir retai naudojami. Rizikavau būti nesuprastu. Baimės nepasitesino. Džiugu.

ArtisK.: Ko tikėjaisi, kuris alus tau atrodė „perspektyviausias“?
A.: Prieš renginio pradžią žinojau kokie aludariai dalyvaus. Didžioji dauguma buvo labai patyrę ir stiprūs varžovai, tad savo alūs vertinau gan kukliai. Perspektyviausias, tuo metu, atrodė amerikietiškas lageris. “Švarus”, artimas “main-stream’iu” alus. Tikėjau ir savo belgišku eliu StellaB. Visgi žinodamas kokia konkurencija laukia, belgiškų elių kategorijoje, nesitikėjau aukštų rezultatų.

K.: Kaip sekėsi?
A.: Sekėsi labai gerai. Ypač džiaugiuosi belgiškais alumis. Belgiški alūs mano arkliukas. Dievinu belgišką alų. Dėka šio alaus stiliaus pažinimo pradėjau virti alų. Kas metus vykstu į Belgiją. Važinėju po festivalius (“lambic”), lankau Trappist vienuolynus, šneku su vietiniais aludariais ir alaus entuziastais. Bet visa tai turi savo kaina. Dabar savo belgišką alų vertinų labai kritiškai, keliu labai aukštus reikalavimus. Grįžtant prie temos: 4 iš 5 alų laimėjo medalius. Rezultatais esu labai patenkintas. Su nekantrumu laukiu kitų metų renginio!

K.: Kodėl virei tokį alų? Papasakok apie receptą, jo sudedamąsias dalis.
A.: Daugiausia balų pelnęs StellaB. Salyklinė sudėtis tipinė belgiška: bazinis (88%), aroma (2%), special-b (1%), cara-pils (4%) ir svarbiausia invertuotas cukrus (5%), kuris ne tik truputi pasausino alų, suteikė mielėms progą prigaminti gausesnių esterių, bei papildomo riešutų, karamelės skonio.
Belgiškos WYEAST mielės (Belgian Abbey 1214) irgi buvo svarbus elementas. Tai tipinės belgiškos mielės, pakankamai populiarios, be didesnių pretenzijų, bet labai geros. Apyniai Stella. Egzotika. Prieš metus google’as tylėjo 🙂 Dabar google’as sako “Earthy and spicy with notes of licorice, tobacco, and star anise”. Tuo metu savo šaldytuve turėjau daug egzotikos, bet šie apyniai labiausia traukė. Kvapnus, “kilmingi”, išskirtiniai!

K.: Apie procesą, jeigu buvo kokių nors ypatumų.
A.: Pagrindinis ypatumas – dalinė dekokcija t.y. daugiau nei trečdalis mentalo buvo užvirta iki 100C, tokiu budu pasiekiau didesnį salyklinį kūną. Bei kadangi Stella apyniai turi daug alfą rūgščių, tai apynius viriau labai trumpiau (30 min.). Norėjau salyklinio ir mielių dominavimo ir tik “antru smuiku grojančius” apynių aromato.

K.: Kodėl toks pavadinimas?
A.: Dažniausia pavadinimus sugalvoju gan orginalius. Bet šiuo atveju tai teisiog duoklė Stella apyniams su postfiksu B orientuotu į Belgiškus alus.

K.: Ar dalyvausi kitų metų Taurėje?
A.: Būtinai.