Baigiasi 2012-ieji metai. Aktyvūs, kupini pokyčių, inovacijų, džiugių atradimų ir mažų praradimų metai. Namų aludarių projektas per šiuos metus žengė septinmyliais žingsniais. Ir bendruomenės augimo, ir funkcionalumo ir patirties prasme. Pamenu, prieš metus gruodžio mėnesį šio projekto dalis – Vilniaus aludarių klubas – buvo vos keli žmogeliukai susirinkę. Bet iki šiandien pamenu alų, kuris skoniu ir aromatu priminė putojantį vyną 😉
Šiemet (2012-12-15) šis metų pabaigos susitikimas užaugo į didelį renginį. Kelių entuziastų dėka buvo pasiūlyta susitikimo tema „Parodyk ką gali!„. Tartum ataskaita už šiuos metus. Taisyklė paparasta: vienas dalyvis – vienas alus. Parodyk, ką gali geriausia. Susirinko šaunus aludarių pulkas. Tiek dar nebuvo nei viename renginyje. Buvo pateikta 20 skirtingų alaus pavyzdžių. Šurmuliuojanti kompanija buvo gana greit suvaldyta ekspromtinėmis komandomis, užregistruotas alus, padalintas į dvi grupes ir buvo sėdama prie stalų degustacijoms. Dalinimo principas buvo toks, kad savo alų viręs aludaris nevertintų šio alaus. Todėl prie vieno stalo padėjus alų buvo einama prie kito degustacijai. Tokiu principu dvi komandos paragvo po 10 vertinimui pateiktų rezultatų.
Alus buvo vertinamas 30 balų sistemoje, atskirai vertinant jo putą, aromatą, skaidrumą, išvaizdą, skonį, bendrą įspūdį.
Absoliučiu nugalėtoju tapo 24,6 balo surinkęs Rusiško imperinio stauto stiliumi išvirtas alus „13-osios pekla“ ir aludaris Jakutis, kuriam Savasalus.lt įteikė apdovanojimą – nemokamą žaliavų komplektą šiam alui išvirti.
Visi rezultatai pasiskirstė taip (aludaris, recepto pavadinimas – balai):
1. Jakutis, 13-osios pekla – 24,6
2. Maistra, Mano Amerika – 24,3
3. BruZas (TM Beer), Trijų velnių IPA – 23,7
4. Žaldokas, Spalio Festas – 23,6
5. Regis, Žigulinis – 22,8
6. Dainius, Nelson Sauvin apyniuotis – 22,3
7. Tomas (TM Beer), Bravo (all-grain) – 21,9
8. nuolaida, nuoStoutas (?) – 21,3
9. gvolkas, #7 – 21,2
10. DV, Štirlico dubbelis – 19,4
11. Evaldas, rudeninis elis – 19,2
12. Vajezus, Kaledabokas – 18,8
13. domas, 6. – 18,7
14. lukasvera, L2 – 18,5
15. Maegnar, Dragon’s blood – 18,4
16. GiN, Mechanizatorių elis 2012 (2012 m. apynių derliaus alus) – 18,2
17. Linas, Kadaginis – 18,0
18. vidmantas, ’36’Chimer’inis – 16,8
19. Varliamushys, 508 – 16,2
20. runce, gipso IPA – 15,1
Šaunus buvo renginys. Ir rimtas – visi degustacijos metu tartum jautė atsakomybę ir tylūs, susikaupę atidžiai vertino ragaujamą alų. Ir triukšmingas – po apdovanojimų smagiose ir rimtose diskusijose šumuliavo baras. Puiki idėja, šaunus renginys, graži idėja, kuriai linkiu tapti ilgamete tradicija.
Šiandien, jau kiek susigulėjus mintims, noriu pateikti kelias idėjas, kurios alaus vertinimą padarytų sklandesniu, objektyvesniu, ir gal būt padėtų kitiems renginiams:
- skirtingo alaus degustacijų metu derėtų skirstyti alų pagal stilius. Bent jau atskirti elius nuo lagerių. Priešingu atveju nugalėtoju visada bus ryškiausio skonio ir aromato alus. Be to, degustuojant mėrceną po IPA, alus atrodys nykesnis, nei yra iš tiesų. Padėtų išankstinis pateikiamo alaus ir degustatorių skirstymas į grupes.
- degustavimui dera naudoti vienodas, plačias taures. Net to paties alaus vertinimas kardinaliai skiriasi, Ir aš manau, kad nemaža dalimi tam turi įtaką taurė – ragaujant alų iš viskio taurės ir iš mažos „Švyturio“ vazelės alus atsiskleidžia skirtingai.
- degustavimo metu būtinos papildomos priemonės: kibirėlis likusiam taurėje alui išpilti, vanduo taurės praskalavimui, neutralus užkandis skonio panaikinimui burnoje. Priešingu atveju po IPA ragaujamas dubbelis bus toks, kokia buvo IPA. Neutraliu užkandžiu puikiai tiktų gabalėlis prancūziškos bagetės. Ir nebrangu ir efektyvu naikinat ankstesnį skonį burnoje.
- praverstų kompiuteris su excell ar panašia priemone balų skaičiavimui. Klasikinis rankinis suminių rezultatų surašymas ir skaičiavimas neprastas, bet užtrunka laiko.
Štai tokios mintys po renginio. Tai nėra priekaištai, tiesiog mintys balsu. Keli nesudėtingi pakeitimai ženkliai pakeistų galutinius rezultatus.
Tai tiek. Bus įdomu skaityti šį įrašą po metų, kuomet vėl įvyks šis renginys. O dabar noriu padėkoti organizatoriams už šaunią idėją ir jos realizavimą, o visiems namudiniams aludariams noriu palinkėti gražių ir ramių artėjančių švenčių. Juk išvirėt šventėms alaus? 😉
Regi, dėl tavo pasiūlymų. Viskas teisingai, tik pagal sumanymą toks ir turėjo būti renginys – be ypatingų formalumų, labai subjektyvus, viskas vienoje krūvoje.
Kitų metų renginį bus galima kitokį daryti. Priklausys nuo organizatorių iniciatyvos.
Ne formalumuose esmė. Tiesiog aš pirmą kartą tokiame renginyje dalyvavau, tai ir surašiau mintis. Mat lageriui, kuriam nei puta, nei aromatas pagal stilių nepriklauso tokioje aplinkoje nelemta laimėti prieš stautą ar IPA. Kad ir koks jis bebūtų 🙂
Tai aš irgi iš bendro degustavimo įspūdžio sakau.
Regi, dėl „kad ir koks jis bebūtų“ ne visai tiesa. Pasižiūrėk, kurioj vietoj tavo Žigulinis ir kurioj vietoj Gipso IPA 😉
GiN, aš ne apie savo alų, buvo ir kitų – mėrcenas, lageris, diubelis. O nugalėjo sodrūs ir išraiškingi. Bet faktas, kad po IPA ragaujamas lageris atrodo skurdus.
Postinau ir aš linką su keletu nuotraukų, deja neįkėlė. Ar čia koks banas suveikė?
Permesk man link’ą į AA paštą – aš sukelsiu nuotraukas.
Vidmantai, lyg ir nėra jokių draudimų. Tavo komentarai praeina, kaip ir pats matai.
Apie patį renginį kai turėsiu laiko pakomentuosiu plačiau. Dėl Gyčio vertintų alų, tai aš vienu balu daugiau daviau.
Pirma nuotrauka ypač meniška 🙂
Nuotraukoje labai autentiškas dokumentas, todėl tai vertinga.
Keletas foto iš telefono https://www.dropbox.com/sh/wd6976snj9vpnvd/AwvLxgUwid
labai tinkama iliustracija, kai kišenėse 20 fotikų tuo metu, matyt, šildėsi…
Nežinau, gal ir šildėsi.
Aš pats šių dviejų dalykų niekad nemaišau. Kai geriu alų – nefotografuoju, o kai fotografuoju – negeriu alaus.
Ok, suradome ir nuotraukų 🙂
Super! Pasirodo ne visų fotoaparatai snaudė kišenėse 🙂
Tai aš taip ir pagalvojau, kad Tomas pasidėjo, bet labai jau norėjau paragauti. O paragavus buvo sunku sustoti 🙂
Tai jeigu turi, palik dar Tomui. Aš tau kokio nors savo lagerio litrą išskirsiu. Bus mano šaldytuve, jeigu pro šalį važiuosi 🙂 Užklijuosiu lipduką „GiN’ui“ 😀 Vienžo kaip nors skolą atiduosiu. Nes labai prieš Tomą nepatogu.
Prajuokinai Gyti 🙂 Buvau užsukęs į dirbtuves, atsinešiau butelį „Mechanizatorių“, Tomas turbūt supainiojo šaldytuvus, pats kaltas 🙂 Nieko, dar turiu, jei Tomas norės, duosiu dar.
Dėl Regio pastabų sutinku – pvz.: mano alus už išvaizdą iš vienų vertintojų gavo maksimalų balą ir komentarą „ideali išvaizda“, o kiti parašė nulį… (čia apie taures turbūt).
Mano sveikinimai nugalėtojui ir visiems dalyviams. Gaila, kad dėl šeimyninių aplinkybių negalėjau dalyvauti pats.
Trijų velnių IPA ragavau dirbtuvėse, superinis alus. Vertinčiau 25 balais.
Mechanizatorių elį irgi ragavau, tik nežinau ar ten man buvo palikta. Bet stovėjo mano šaldytuve, taigi sorry jeigu kažkieno saugotą išgėriau. Mechanizatorių eliui duočiau 23 balus, puikus alus iš tikrųjų. Na bet skonio reikalas.