Kol tokie visuomenės veikėjai, kaip Užpakalnis socialiniuose tinkluose garsiai giriasi, kad gavo dovanų naujausią ŠUA elį, kuris neva „su chrizantemų kvapu“ (!) – aš ramiai keliauju po parduotuves ir ieškau naujovių. Šiandien mane nudžiugino „Vynoteka“, nuo sausio pradžios pradėjusi prekiauti Edelweiss Hefetrüb Weißbier.
Visų pirma – apie alaus stilių. „Edelweiss“ alus yra retas svečias mūsų krašte, todėl labai apsidžiaugiau galėdamas jo paragauti ne Austrijoje, o čia, Lietuvoje. Taip, tai kvietinis alus. Tačiau šio alaus esmė slypi austriškoje kilmėje. Tai alus, kuris gaminamas tik Austrijoje. Tiesa, vienas emgirantas dar 1860 m. šios rūšies alų pradėjo gaminti ir JAV. Po to, kai kelis kart pasikeitė bravoro savininkai, bravoras suklestėjo. Vėliau sunyko prohibicijos laikais. O visą istoriją rasite Wikipedijoje, kartu su stiliaus aprašymu.
Tačiau ne apie JAV šneka – noriu papasakoti apie ragautą, autentišką, Austrijoje gaminamą Edelweiss’ą. Mat orignalus Edelweisas privalo būti pagamintas iš Austrijoje turimo vandens. Kiek yra naudojamas Alpių šaltinių vanduo, o kiek tai yra marketinginė pompa – aš nežinau. Tačiau būtent šiam stiliui privaloma naudoti Austrijos kalnų vandenį. Kitaip tai – ne Edelweiss.
Labai dailiai apipavidalintas klasikinis rudo stiklo butelis ir kamštelis. Su visomis austriškomis / tirolietiškomis tradicijomis, nepigiai ir skoningai. Neperkraunant dizaino dėmesys išlaikytas net ir smulkiausioms detalėms.
Alus nešlifuoto gintaro spalvos, drumstas – taip, kaip ir priklauso šiam stiliui. Švariai balta puta nėra labai tvari, tačiau net ir susėdus dailiai dengia plačioje taurėje supiltą alų.
Alus labai aromatingas. Tiek aromatingas, kad pirmieji kvapai nosį pasiekia dar pilant alų į taurę, o taurėje nepranyksta iki paskutinio gurkšnio. Aromate dominuoja bananai, pievų gėlių kvapai. Dar juntami šviežiai nupjautos žolės, lengvi citruso, kramtomos gumos ir kvietinio alaus mielių aromatai.
Gaivus, bet kompleksinis skonis pradžioje maloniai užpildo burną sūroku angliarūgštės dygumu, vėliau gaiviais citrusiniais skoniais, kurie nėra rūgštūs, o labiau saldoki (gal būt dėl babaninio prieskonio). Poskonis tolygus, kreminis, su saldžios karamelės natomis pradžioje ir gvazdikėlinėmis – pabaigoje.
Savo aromatais ir skoninėmis savybėmis šis alus mažai tenusileidžia hogiui. Rekomenduoju paragauti visiems kvietinio alaus mėgėjams.
Vertinimas: aromatas 8/10, išvaizda 8/10, skonis 7/10, bendras pojūtis 17/20. Viso: 40 iš 50 galimų.
ABV 5,3%, Kaina: 2,49Lt. Ratebeer.com balas: 74. Gamintojo svetainė: www.edelweissbier.at
P.S. Užpakalni, žinau, kad patyliukais skaitai mano įrašus šiame blog’e. Turiu prašymą: pasakyk „kriu-kriu!“. Tau tai taip tinka… :*
Hmm, nuostabi, ilgai laikanti puta, jei laikytų dar ilgiau, čia jau būtų ekstremalams, aš ne toks, todėl ragauju: man kiek saldokas, bananinis, su mažu mielių prieskoniu, poskonis ilgai išliekantis, persikų, vanilės, kažkiek citrusų. Mielas gerti, neperkrautas skoniu, švelnus austriškas weisseris. Nekeisčiau jo į Erdingerį, bet tikrai keisčiau į Schöffehoferį ar į Tucherį.
Labai mėgstu kvietinius, ruginius alus, o šitas vienas skaniausių. Pavyko rast netgi tokioj skylėj kaip „Drink outlet“. Nenaujiena jau seniai, toj pačioj Vynotekoj berods ir anksčiau prekiavo.
Labai smagu skaityt tavo straipsnius, bet dar didesnis malonumas, kai su dideliu užsidegimu aprašai seniai Lietuvoj prieinamus alus 🙂
Beje, dėl Užkalnio. Jisai rašo:
„…Jie [alaus snobai] tarpusavyje niekada nesutaria (išskyrus modernias alaus rūšis iš didelių daryklų – jau tos tai jiems visiems yra pragaro blogis) ir gerti, pasak jų, nelabai yra ką. Čia jie skiriasi nuo vyno mėgėjų: pastarieji turi ką gerti ir kuo džiaugtis, o alaus snobams neįtinka beveik niekas.“
„Turiu sumanymą: kada nors tyčia parašyti apie kokią alinę taip, kad kuo daugiau alaus žinovų pradėtų šauktis dangaus teisingumo ir baubtų „kas nors atimkite iš jo plunksną“.“
Laukiam TOS apžvalgos, o visas straipsnis čia:
http://www.laukineszasys.lt/apzvalgos/prie-katedros-sintetine-lietuva-uzsienieciams/
Prieš keletą metų šitą alų RIMI platindavo, tai dar geras Edelweiss kvietinis dunkelis buvo
Apžvalga paskatino važiuot į parduotuvę. Skaniai parašyta.
„Grimbergen Blanche“ IMHO visai neblogas, be to, kaip kažkur teko skaityt, baltą alų sunkiau „sumakliavot“ dėl tam tikros jo gamybos specifikos, na bet įsitikinimai yra įsitikinimai.
Teoriškai kvietinis, tame tarpe ir blanche/witbier, turėtų būtų drumstas dėl nenusėdančių mielių. Tai lyg ir nufiltravus mieles, neliktų drumstumo. Todėl teoriškai sunkiau sumakliavot. Bet realybėje „alaus kokybe ir skoniu“ besirūpinantys bravorai mieles nufiltruoja, o drumstumą sukelia visokiais priedais. Vaizdžiai kalbant, vienu momentu alus skaidrus, o po sekundės pyst – ir jau nebeskaidrus. Vsio zakonno.
Dėkui už apžvalgą – paskaičius vėl užsinorėjau paragaut. 🙂
Būtų gerai sulaukt daugiau balto alaus recenzijų – vasarą jau bus vėlu recenzijas skaityt, nes reikės alų gert. 🙂
Regi, jei dar nedarei šių kvietinio alaus rūšių apžvalgos, tai būtų malonu išgirst Tavo nuomonę apie:
„Grimbergen Blanche“ (pilsto „Gero alaus parduotuvė“);
„Tucher Helles Hefe Weizen“ (pilso „Beer Barrel“);
„Schofferhofer Weizen“ (pilsto „Beer Barrel“);
„Pirmator Weizenbier“ (pilsto „Alaus kolonėlė“);
„Hoegaarden“ (pilsto „Alynas“);
„Stiegl-Weisse“ (pilsto „Alynas“);
„Erdinger Weissbier“ (pilsto (pilstė?) „Alynas“).
„Senolių senovinis“ (nors jis toks neaiškus – net nežinau, ar galima jį priskirt prie tikro balto alaus) (pilsto „Alynas ir „Alaus kolonėlė“).
P.S. Kam ta „l“ žodyje „Užpaka(l)nis“? Be „l“ dar labiau tinka IMHO. 😉
Grimbergeno nematau prasmės ragauti. Yram manančių, kad tai apskritai nėra alus. O ir šiaip, ragauti GAP pilstalus man įsitikinimai nebelaidžia.
„šoferis“ ir „hogis“ jau ragauti: https://alusalus.lt/2012/08/baltieji-puola/
O kitus prie progos paragausiu, ir jei bus verta – aprašysiu.
Rašyk, Regi, rašyk 🙂 Vien per tave paragavau ŠUA OPA , dar koks ketvirtis bonkos stovi nuo vakar 🙂 prisidedu prie boikoto.
jo šitas ir man labai geras.
beje jo yra ir IKI parduotuvėje nežinau ar visuose bet mano kaime Kauno raj. yra.
na nustebau ,kad tokiame bloge aprasomas edelveisas- eilinis europinis IR BEJE vienas is pigiausiu motuleje austrijoje, kaip skonio etalonas- nesiginciju- tai puiki rusis alaus, turinti ypatinga poskoni, bet taciau si ragucio kilmes austre trenkia pigiu edelweiso plagijavimu, ir negali padet wikipedia, bei gerbiamo blogerio jutikliniai instinktai.
Tomai, visada gali šį alų paragauti ir aprašyti savo nuomonę. Kuo daugiau vertintojų – tuo daugiau naudos alaus mėgėjams 😉
Beje, ši „ragučio kilmės austrė“ ratebeer’e gavo 76 balus bendrai ir 95 už atitikimą stiliui. Tad vargu, ar daugiau kaip 400 alaus vertintojų taip klydo.
Nesakau, kad alus tobulas. Sakau, kad lyginant su tuo, ką galima nusipirkti Lietuvoje – bendrame kontekste jis labai neprastas.