Kai Lietuva, vakarykščių namų aludarių pastangomis, pagaliau viena koja jau yra pirmojo alaus pasaulio šalis ir bare dabar jau galima gauti vietinį pilstomą IPA alų, pradėjau galvoti, kad gal ir man vertėtų susikaupti ir išvirti ipą.  Kolegos ipas verda dažnai – atvirame aluje yra net 95 vieši IPA receptai. Gedimino (GiN) „90 min IPA“ tik per plauką netapo Taurės 2012 nugalėtoju. Turbūt kiekviename VAK’e būna ragaujama ipa. Be savo ipos esu balta varna 🙂

Kaip tai daroma mūsuose žinau pakankamai gerai. O kaip jie tai daro? Jie – tai amerikonai, kur craft’inė IPA yra faktiškai nacionalinis tikrųjų alaus žinovų gėrimas.

Making a long story short, Google paieška mane atvedė prie dviejų šaltinių: Mitch Steele atsakymų į homebrewersassociation.org forumo narių klausimus ir Vinnie Cilurzo straipsnio „Brew a Double IPA!“.

Mitch Steele yra brewmaster’is Stone Brewing Co. bravore. Čia tas bravoras, kuris verda „Arogantiškąjį Šiknių“. Be to minėtasis ponas pernai parašė knygelę apie ipas „IPA: Brewing Techniques, Recipes and the Evolution of India Pale Ale“. Vinnie Cilurzo yra Russian River Brewing Co. savininkas ir brewmaster’is. Jo bravore verdama double IPA „Plinijus vyresnysis“ (Pliny the Elder). Tai ką, kad verdamas, paklausite? Nieko, tiesiog „Pliny the Elder“ 2012 metais amerikonai homebreweriai išrinko geriausiu JAV alumi. Ketvirtus metus iš eilės.

Nuorodas turite, skaitykite 🙂 Pateiksiu tik trumpą apibendrinimą.

Vinnie Cilurzo:

  1. Paprasta salyklų sudėtis su nedaug karamelinių salyklų.
  2. Žema salinimo temperatūra (66 C).
  3. Cukrus į virimo puodą.
  4. Fermentacija 18-20C.
  5. Mielės be diacetilo.
  6. Du sausi apyniavimai.

PlinyTheElder

Mitch Steele:

  1. Alus turi būti sausas. Taikyk į 3 °P ar žemiau.
  2. Sumažink karamelinių salyklų kiekius arba nenaudok jų visai. Naudok tik šviesius (40 EBC ar mažiau), jeigu jau naudoji.
  3. Dėk daug apynių. Dėk dažnai ir dėk daug apynių. Sumažink ilgo virimo apynių kiekį taip sumažindamas aštrumą. Bet nebijok perapyniuoti vėlyvaisias įdėjimais. Žaidimas pasikeitė, nebūk bailus.
  4. Naudok teisingų rūšių šviežius apynius. Naudok daug rūšių. Vienas apynys yra puiku, bet geriausiose ipose naudojama daug rūšių.
  5. Naudok naujas apynių rūšis. Tegul tai būna įdomu.
  6. Naudok švarias, didelės atenuacijos mieles.