Į alusalus.lt klausimus atsako Raimondas Stankevičius, atvirame aluje žinomas kaip Maistra. Finale jo alus „Maistros skanus“ užėmė 6-tą vietą.

Papasakok apie save: kas esi, ką veiki ir t.t.

Gyvenu Alytuje, vasarą sueis 40. Dirbu aptarnavimo srityje.

Kada pradėjai virti savo alų? Gal prisimeni kodėl?

Alų pradėjau virti 2012 liepos pabaigoje. Iš karto pradėjau daryt iš salyklo, tai buvo įvairių sunkumų. Bet noras pasidaryt savo nugalėjo. Kodėl? Užtai, kad mėgstu alaus pagurkšnot, o parduotuvėse siūloma produkcija nelabai tenkino. Teko lankytis Šiaurės Lietuvoje ir ragaut naminio alaus, seniai kirbėjo mintis pasidaryt savo, bet neturėjau žalio supratimo, kaip tas vyksta. Neatsimenu kaip, bet radau atviro alaus tinklapį, pradėjau skaityt, peržiūrėjau video medžiagą ir nusprendžiau- virsiu alų. Oj kokie sunkūs tie pirmi virimai buvo, tryniau grūdus su kočėlu, filtravau per seną užuolaidą ir panašiai. Pirmas alus gavosi negeriamas, pavariau tiek „magnum“ apynių, kad buvo net nepanašu į alų… :))

Bet tas nesustabdė, buvo aišku, kad be pasiruošimo nieko gero nebus. Pradėjau skaityt, gilintis ir tuo pačiu metu viriau alų, antras jau išėjo geriamas ir panašus į alų. Patiko. Kaip tik tuo laiku užvežė „London Pride“, Supratau, kokį alų norėčiau pasidaryt, na ir prasidėjo.. Nors „Londo Pride“ man nesigavo, bet galiu pasakyt, kad tai jau buvo toks alus, kuris atitiko stilių ir buvo skanus. Tai tokia mano pradžios istorija. Savamokslis.

Kiek iki šiol esi išviręs alaus partijų/litrų? Kokie stiliai mėgstamiausi?

Esu išviręs apie pusę tonos, oficialiai dar trūksta apie 60 litrų. Man įdomu virt įvairų alų, bet paskutiniu laiku labiau prie amerikietiškų linkstu: IPA, gintarinis elis, rudasis. Dar nepraviriau visų įmanomų variantų. Angliški biteriai bus sekantis etapas. Belgus bandau virt, bet man kol kas nelabai pavyksta toks kokio norėčiau. Atidėjau iki geresnių laikų.

Papasakok šiek tiek apie savo alaus virimo įrangą, standartinį procesą.

Įranga pas mane labai nesudėtinga: keletas puodų ir į plastikinį 20 litrų kibirą įsuktas kranelis, Filtravimas su vamzdeliniu filtru su įpjovom. Fermenteriai visi keturi su užsukamais dangčiais, nenaudoju burbuliatorių. Tai gal toks ypatumas, o šiaip viską atlieku standartiškai, kovinėm namų sąlygom.

Iš kur sužinojai apie Aludarių taurę? Kodėl nusprendei dalyvauti? Kiek alaus pateikei, į kokias kategorijas? Kaip sekėsi? Ar tikėjaisi tokių rezultatų?

Apie Taurę sužinojau iš atviro alaus, dalyvavau, nes buvo įdomu išbandyt savo jėgas ir pasitikrint kur dabar esu. Pateikiau tris alus: du belgus ir vieną kvietinį. Kas įdomiausia, tai kad alus į kurį dėjau daugiausiai vilčių buvo prasčiausiai įvertintas, o kiti laimėjo pirmas vietas savo kategorijose.

Ar dalyvausi kitų metų Taurėje?

Tai gera patirtis ir jei tik bus ką pateikt dalyvausiu ne tik Taurėj, bet ir kituose konkursuose. Dalyvauju ne dėl medalių, nors juos gauti taip pat malonu. 🙂

Ačiū už pokalbį.