Toliau kalbinu Aludarių taurės 2013 finalininkus. Šiandien į klausimus atsako Andrius Jokubauskas aka konung. Jo pateiktas alus patenka į finalą antrus metus iš eilės.

Papasakok apie save: kas esi, ką veiki…

Esu Andrius Jokubauskas. Atvirasalus.lt vartotojams geriau žinomas kaip konung. Gyvenu Telšiuose. Man alaus virimas – tiesiog neblogas laisvalaikio praleidimas.

Kada pradėjai virti savo alų? Gal prisimeni kodėl?
Pirmą partiją alaus išviriau 2011 balandį. Apsispręsti nebuvo sunku. Keli bičiuliai jau virė ir vaišino savo puikiu alumi. Kadangi dažnai tekdavo matyti bent dalį proceso, supratau, kad tai nėra sudėtinga. Ir nutariau išbandyti pats. Patyliukais įsigijęs įrangą išviriau pirmą partiją gardaus porterio iš „Savo alaus“. Kiek mačiau, tai pakankamai dažnas pirmasis aludarių bandymas. Beje, receptas puikus, jei kas nebandėt – pirmyn.

Kiek iki šiol esi išviręs alaus partijų/litrų? Kokie stiliai mėgstamiausi?
Šiuo metu esu išviręs 45 partijas (tinklapis sako, kad tai 694 litrai). Patinka daugelis išvirtųjų. Gal tik keli gavosi įdomesni (mažiau geriami). Įdomu tai, kad jų padaugėjo per pastaruosius metus. Ir nesuprantu, ar stengiuosi per daug, ar tiesiog sudėtingėja receptai.

Papasakok šiek tiek apie savo alaus virimo įrangą, standartinį procesą.
Nieko įspūdingo. Verdu su standartiniu „pradedančiųjų paketu“. Prie jo pridėjau didesnį puodą (25 litrų) ir procesas vyksta.

Iš kur sužinojai apie Aludarių taurę? Kodėl nusprendei dalyvauti? Kiek alaus pateikei, į kokias kategorijas?
Aludarių taurėje dalyvavau ir pernai. Pasiekus neblogų rezultatų norėjosi pakartoti ar net pagerinti rezultatą. Pristačiau dvi alaus rūšis: šviesųjį elį (sierra nevada pale ale klonas) ir belgišką šviesųjį stiprųjį elį (Trio).

Kaip sekėsi? Ar tikėjaisi tokių rezultatų?
Tikslai pasiekti. Visų pirma belgiškas stiprusis elis savo kategorijoje surinko tiek pat taškų kaip ir laimėtojas (gavo sidabro medalį) ir pakliuvo į finalą. Finale užimta aukštesnė vieta nei pernai.
Iš šviesiojo elio irgi tikėjausi neblogų rezultatų, nes skonis mano gerklei, buvo mielas. Įsitaisiau lentelės viduryje – užimta šešta vieta. Tokioje stiprioje kategorijoje, mano galva, tai neblogas rezultatas.

Ar dalyvausi kitų metų Taurėje?
Žinoma! Stengsiuosi pratęsti „medalių medžioklę“ ir kitais metais.

Dalyvavai jau antroje taurėje. Palyginkite pernykštį ir šių metų renginius.
Nei pernai nei šiemet neteko dalyvauti fiziškai, tad galiu pasakyti tik tiek, kad apjungus keletą kategorijų, pasiekti gerų rezultatų tapo sunkiau. O tai tik didesnis iššūkis.