Gal kiek ir vėluoju pranešti, bet geriau vėliau, negu niekada: „Viržinis“ est arrive. 2013 metų „Dundulio“ viržių alus jau atvyko į prekybos vietas. Tai jau antrasis „Viržinis“. Pirmasis išvirtas prieš metus ir buvo ar tik ne antras Dundulio alus, išvirtas bendradarbiaujant su buvusiais namų aludariais ir Tikro alaus draugija(TAD). Pernykštį ragavau, bet tuo metu neaprašiau, tai dabar visų detalių jau ir nebeatsimenu.
Rašau dar prieš degustaciją – laukiu kol alus atšils – todėl galiu pasidalinti ir savo lūkesčiais. Per metus Dundulis ir žmonės, stovintys už eksperimentinio alaus, įgijo patirties su naujomis medžiagomis ir bravorų įranga, todėl tikiuosi kompetetingai sumeistrauto alaus. Gruito formatas leidžia daryti ir labai įdomius dalykus, bet čia, kaip suprantu, naudoti tik viržiai, todėl nesitikiu skonių jūros. Juk tai ne apynys. Ne veltui apynys nukonkuravo visas kitas žoleles ir augalus, naudotus aludarystėje.
Tai gal jau ragaujam. Už „Viržinio“ butelį „Alaus kolonėlėje“ mokėjau 5 Lt. Pardavėja perspėjo, kad šio alaus išimto iš šaldytuvo nereikėtų gerti. Etiketėje nurodyta +13C temperatūra. 5,2% abv, kam įdomu.
Aromatas silpnas, labiau salyklinis, jeigu yra kažkas iš viržių, tai aš neatskiriu, vieną akimirką šmėstelėjo alkoholio užuomina, bet antrą kartą nepajaučiau, jokių nemalonių aromatų, A:6/10. Puta nedidelė, tanki, balta. Alus skaidrus, šviesaus vario spalvos, I:4/5. Skonis: biskvitinis salyklas, atsiremia į viržių skonį. Alus padarytas taip, kad viržiai būtų aiškiai jaučiami, labai gerai, man patinka. Viržių skonis ir poskonis švelnūs, tai greičiau siena į kurią palengva atsiremi, o ne prieš nosį užsidariusios durys, į kurias atsitrenki. Didelio išraiškingumo nėra, visgi viržis paprasta žolė. Medaus natų, kurių kažkiek tikėjausi, nerandu, S:6/10. Kūnas vidutinis, karbonizacija švelni, puikumėlis, G:5/5. Ką gi, alus mano lūkesčius pateisino, gal net kiek viršijo. Apibendrinant galima pasakyti, kad tai geras šviesus elis, gerai subalansuotas, atskleisti viržiai, nors aš būčiau suvirškinęs ir didesnį jų kiekį, lengvai geriamas, išgerčiau daugiau nei vieną bokalą, papildomas balas už idėją ir tradicijos tąsą: B:16/20. Bendras balas 37/50.
Keletas nuorodų:
Viržinis Dundulio internetuose: http://dundulio.lt/virzinis/;
Apie gruitus: http://www.gruitale.com/intro_en.htm
Dundulio feisbukas, čia surasite ir prekybos taškus: https://www.facebook.com/dundulis.alus.gira
Ką tik gavau Simono atsakymą į mano klausimą kaip buvo naudoti viržiai. Pateikiu atsakymą:
“ Viržinio alaus virta 2 tonos. 2 tonoms alaus naudota 4 centneriniai ( po 50kg) maišai viržių. Viržiai išdžiovinami, žiedai atskiriami nuo kotelių. Koteliai naudojami kaip filtras misos tekinimui t.y. dedami ant filtro dugno. Žiedai dedami virimo metu. Dalis verdama 45 minutes kiti dedami aromatui on flame out. Jau praeitais metais pastebėjom, jog didelė dalis aromato pasišalina fermentacijos metu, todėl buvo fermentuojama žemesnėje temperatūroje t.y. 18 C, tačiau vis tiek didžioji dalis aromato pabėgo. Žadam „Viržinį“ virti ir kitais metais turime dar vieną variantą kaip išsaugoti aromatą, bet apie tai kitais metais :)“.
Bet kiti metai bus tik kitais metais. Šiuo metu kviečiu ragauti šių metų „Viržinį“.
[…] Kalbant apie naują alų, barus pasiekė antra bendro Dundulio ir TAD sezoninio alaus”Viržinis” serija – nors šiemet alaus buvo pagaminta dvigubai daugiau (per porą tonų), netikėto populiarumo dėka statinės buvo ištuštintos per porą savaičių, ir šio teksto rašymo metu alų galima rasti tik buteliuose. Šiemetinio alaus receptas ir procesas buvo kiek pakeisti – alui daugiau kūno ir daugiau viržių, kuriuos šiemet bendroje talkoje rinko etatiniai bravoro darbuotojai. Gytis pirmasis parašė šių metų apžvalgą. […]
Etiketėje rašo, kad sudėtyje yra ir apynių, vadinasi nėra tikras gruit’as. Špunkoje sakė, kad apynių nededa, pasimečiau…
Pagal receptą, tai apynių dėta. http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/2665-virzinis
Mano supratimu čia pernykštis receptas.
@Tomai, nurodytasis receptas yra pernai metų virto alaus. Šiais metais apynių dėta, tik žymiai mažiau, t.y. jie naudoti kaip natūralus konservantas, o ne dėl apynio skoninių savybių. Kad naminiam aludariui būtų aiškiau dėta 5g – 20 litrų alaus. @GiN – Dėl „tikras“ gruit ar netikras, čia spręst tam kas ragauja. Nemanau, jog apynys nebuvo naudojamas verdant gruit. Gruit sąvoka labiau apibrėžčiau alų kuriame dominuoja žolelės. Beje, reiktų suvokti ir kitas aplinkybes viduramžiais, kai dominavo gruit, alus buvo vartojamas iš karto, dėl to nebuvo reikalo jo konservuot apyniais. Aišku, buvo ir stipraus alaus, kuris buvo laikomas šventęms. „Viržinio“ atveju pasirinkta natūraliai „konservuoti“ apyniais ydant alus nesurūgtų, bet kita vertus apynių jame visiškai nesijaučia.
Nenorėjau įžeisti su tuo „netikras“ 🙂 Paprastai sakoma, kad gruit – tai alus, kuriame vietoje apynių naudojamos žolelės. Bet kadangi apynys irgi savotiška „žolelė“ ir jo čia nedaug, tai viskas ok 🙂 Poskonyje yra kartumas, todėl aš ir pradėjau domėtis, ar tai apyniai, ar viržiai jį suteikia. Beje, alus labai patiko.