Namudinio alaus karjera prasideda nuo pirmo alaus įvertinimo. Pirma alų vertina artimiausi šeimos nariai ir draugai. Deja ateina tas momentas kai artimųjų įvertimas tampa toks labai sąlyginis ir norisi rimtesnio įverčio. Alų duodame vertinti kolegoms aludariams. Bet ir čia susiduriam su subjektyvumu. Gan sunku objektyviai vertinti alų, kai į tave vilties kupinomis akimis žiūri aludaris.

Mano nuomonė objektyvų vertinimą galime gauti tik konkursuose, kai vertinama aklai t.y. kai teisėjai nežino kieno alų ragauja, neturi susidarę išankstinės nuomonės. Tik tokiu atveju galime sulaukti objektyvesniu įvertinimu, gauti tikrą feedback’ą ir žinant visa tai tobulinti savo receptūrą.

Per savo aludario karjerą teko dalyvauti daugelyje organizuojamų konkursų. Kaip dalyviui ir kaip teisėjui. Pastoviai pastebiu tas pačias besikartojančias klaidas. Pateiksiu patarimų, kurie padės dalyviams geriau pasiruošti konkursams:

  1. Konkursui ruoškitės iš anksto. Konkurso datos žinomos prieš pusę metų. Virkite alų sau ir konkursui. Pirmiausia sau. Jei alus patiko, pasilaikykite jo 2 buteliais daugiau nei reikia konkursui. Prieš teikdami į konkursą, atsidarykite vieną ir nuspręsite, ar tai tas alus, kurį norite pateikti. Ar jis jums tinka? Jei jis būtų prekyboje už priimtiną kainą, ar pirktume? Jei atsakymas yra TAIP – teikite alų. Kitą alų atsidarykite po konkurso, prieš save turėdami teisėjų įverčius. Skaitydami teisėju kometarus ragaukite alų ir bandykite suprasti ką jie tuo metu jautė ir kodėl taip vertino.

  2. Alaus tara. Savo alų pilstome kaip patogu mums: į plastikinius didelės talpos, į litrinius, į nestandartinius butelius. Visgi jei planuojate ir žadate pateikti alų konkursui, pasirūpinkite, kad nors 4 alaus buteliai būtų standartinėje 0,5 litro taroje. Tai patogiausia tara surinkimui. Plastikiniai buteliai (bambaliai) atrodo nesolidžiai ir neteikia pasitikėjimo alumi.

  3. Alaus žymėjimas. Butelis turi būti švarus, su organizatorių prašomomis etiketėmis ir ne ranka rašytais rašmenimis. Organizatoriai dažniausia surenka šimtus butelių skirtingo alaus. Neaiškūs užrašai ranka gali įtakoti, kad alus pateks ne ten kur reikia ir teisėjai įvertins alų neadekvačiai. Neverta rizikuoti.

  4. Alaus stilius. Teisingai parinkite alaus stilių. Labai dažnai aludaris planuoja išvirti vieno stiliaus alaus, bet išeina kito. Mažas efektyvumas, neapskaičiuotas apynių grafikas. Nesvarbu ką planavote, svarbu ką teikiate. Iš patirties pasakysiu, teisėjai labai smarkiai norės sumažinti balus, jei nepataikysite į deklaruojamą stilių. Kam rizikuoti?

  5. Alaus išvaizda. Pirmas įspūdis yra labai svarbus. Jei alus bus skaidrus ir su gražia standžia puta, galite tikėtis ne tik gerų išvaizdos balų, bet ir gero bendro įverčio. Priešingu atveju tai nesąmoningai gali paveikti teisėjo bendrą įvertinimą.

  6. Alaus karbonizacija. Jei visgi įvyko taip, kad pagaminote šaunų alų, bet, deja, per smarkiai persigazavusį ir alus iš butelio bėga fontanu yra negerai, bet ne bėda. Jei alus tikrai geras, įspėkite konkurso organizatorius. Jie atitinkamai pažymės tokį alų. Kitu atveju rizikuojate užsitraukti teisėjų nemalonę. Tikrai nemalonu išsimaudyti alaus fontane.

  7. Infekcija. Jei tik jaučiate, kad aluje yra kažkas negero pvz. jaučiate rūgštį (nesvarbu kokia tai būtų rūgštis), neteikite tokio alaus. Ir visiškai nesvarbu ką sako jūsų artimieji. Konkursas nėra tinkama vieta patikrinti rūgšties lygį.

  8. Rezultatai. Po konkurso organizatoriai (dažniausiai) grąžina vertinimo kortelės. Gerai išstudijuokite komentarus. Žinodami pastebėtus trukūmus, galėsite koreguoti receptūrą ir tobulėti kaip aludaris. O dėl žemų balų nenusiminkite. Visgi alaus vertinimas priklauso nuo daugelio faktorių: teisėjų (patirtis, nusiteikimas, motyvacija), fizinės vertinimo vietos, alaus laikymo sąlygų prieš konkursą.

Garantuoju laikydamiesi šiais patarimais priartėsite prie medalių. Jie nėra būtinybė namudinėje aludarystėje. Visgi malonu būti įvertintu 🙂