Alaus derinimas su maistu nuosekliai populiarėja, maisto žinovai šį reiškinį vertina kaip rimtą konkurenciją vyno-maisto deriniams ir spėlioja kaip ilgai išsilaikys ši mada. O kol jie spėlioja aš nuolankiai pažersiu dar kelis patarimus kaip derinti alų su maistu. Šiame įraše pakalbėsiu apie desertus.

Visi esame įpratę, kad prie alaus pateikiami sūroki užkandžiai, arba juo užgeriami karštieji patiekalai. Norėdami nustebinti savo bičiulius laužykite šias tradicijas ir pasiūlykite alaus kartu su desertu. Tiesa, teks kiek paplušėti, kad ši porelė derėtų vienas su kitu.

Pagrindiniai alaus ir desertų derinimo principai yra panašūs į vyno ir deserto derinius. Taisyklė numeris 1 yra tokia: desertas negali būti saldesnis už alų. Itin saldus desertas gali sužlugdyti derinį. Jeigu desertas yra ryškiai saldesnis už alų, tuomet jo saldumas užgožia tikrą alaus skonį ir derinys tampa tragišku. Juk esate ragavę kolos tipo gėrimų. Jie labai saldūs. Ir bent kartą esate užsigėrę kola saldų tortą arba saldainį. Pamenate tą keistą jausmą, kai kolos skonis tapo nemaloniai gaižus ir rūgštokas? Tas pats efektas bus ir tuomet, jei alumi užgersite pernelyg saldų desertą. Alaus kartumas, alkoholis ir rūgštys taps labai agresyviais. Rezultatas primins klasikinį gimtadienį įmonėje, kai kolega savo šventės proga vaišina tortu ir taure sauso putojančio vyno.

Antroji alaus ir maisto derinimo taisyklė galioja ir desertams: derinant maistą su alumi, alų privaloma parinkti intensyvėjančia ir išraiškingumo didėjimo kryptimi. Tai reiškia, kad vieno valgymo metu patiekdami skirtingas alaus rūšis pradėkite nuo lengviausio ir neutraliausio ir pabaikite stipriausiu ir išraiškingiausiu alumi. Taip išvengsite nusivylimo ragaujančiųjų akyse.

Ir trečioji taisyklė skamba labiau kaip patarimas: jeigu nesate tikri dėl rezultato – deriniams rinkite mažiau kartumo ir alkoholio turintį alų, nei manote, kad reikėtų. Tegul aluje dominuoja ne apyniai, o salyklinis saldumas. Tai nebus labai efektinga, tačiau padės išvengti nemalonių klaidų.

Tiek pradžiamokslio. Toliau – keli klasikiniai derinimo pavyzdžiai.

Alaus deriniai su šokolado pagrindu kurtais desertais

ch

Klasikinis derinys: imperinis stout’as ir šokoladinis pyragas. Niekada nenuvilianti pora: riebus, ryškus, intensyvus šokoladinis pyragas tobulai dera su nemažai alkoholio ir kartumo turinčiu imperiniu stout’u. Sėkmės priežastis yra skonyje – kartusis, juodasis šokoladas supina tvirtą kasą su stout’e naudojamais salyklais, užrišdamas tvirtą kreminį mazgą. Ne grietinėlinį – tikrą, šokoladinį kremiškumą sukeliantis skonis, kurį palydi labai panašūs aromatai – tiek desertinėje šakutėje, tiek taurės gilumoje.

Kai norite tiesiog pakramsnoti šokoladinių sausainių – ragaukite juos su porteriu. Lietuvoje yra įdomaus porterio, todėl šį derinį išsibandyti bus nesudėtinga.

Jeigu šokoladas nėra juodas ir deserte yra ne vien jis – rinkitės ir kiek nuosaikesnį alų. Doppelbock yra gera alternatyva šokoladiniam desertui su vaisiais – savo slyviniais ir vynuoginiais – salykliniais aromatais bei saldoku ir kiek skrudintu skoniu šis alaus stilius papildys lengvesnę šokoladinio deserto versiją.

Kai tik turėsite galimybę – nusipirkite Belgiško tamsiojo stipriojo elio. Šis išskirtinis alus gali ramiai gulėti jūsų podėlyje ir laukti savo dienos, kuomet galės sužavėti kaip papildas šokoladiniam desertui. Vaišindami šiuo alumi nekalbėkite apie jo kainą, didesnio populiarumo sulauksite kviesdami įsigilinti į šio alaus aromatą, kuris yra kompleksiškas, slepiantis savyje džiovintas razinas, vyšnias, figas ar džiovintas slyvas. Šio alaus skonis privalomai yra aromato tęsinys ir tas jausmas, kai aromatą pajunti skonyje yra kur kas įdomesnis už stipriuosius gėrimus, tradiciškai pateikiamus prie desertų.

Alaus deriniai su vaisiniais desertais

str

 

Kai ieškosite alaus deriniui su vaisiniu desertu – alaus mielės bus Jūsų pagrindinis pagalbininkas. Tiksliau, net ne pačios mielės, o alaus fermentavimo metu mielių sukuriami esteriai, kurie dažniausiai pasižymi savo vaisiškais aromatais. Vaisiniai desertai neretai dėkingi deriniams, mat nėra tokie saldūs (ir tik nepiktnaudžiaukite ledais ar plakta grietinėle!), todėl ir alus gali būti kiek gaivesnis. Vaisinių esterių dažniausiai rasite belgiškuose eliuose, witbier’uose, klasikiniame vokiškame kvietiniame aluje ir kai kuriuose angliškuose eliuose.

Bananų ir citrusinių žievelių aromatų kupini geri hefeweizen’ai ir dunkelweizen’ai. Jeigu keliausite slidinėti į Austriją – būtinai išbandykite unikalų derinį: Austrišką obuolių štrudelį ir Weihenstephan Hefe Weissbier Dunkel. Šio alaus rasite visose didesnėse Austrijos maisto prekių parduotuvėse. Šis šiek tiek saldokas, aromatingas, tinkamai atvėsintas alus puikiai dera kartu su saldžiarūgščiu austrišku obuoliniu štrudeliu.

Desertai su riešutais, bet be karamelės, derės su anglišku ruduoju eliu. Skrudinti riešutai ir savitas britiškas elio salykliškumas yra kitoks, įdomus, intriguojantis. Galimi deriniai su altbier stiliaus alumi.

Pyragui su abrikosais arba mandarinais pabandykite derinį su belgišku blond ale.

Karameliniai ir irisiniai desertai

krm

Su karameliniais ir irisiniais desertais nebus lengva – jie itin saldūs ir išraiškingi iki saldaus aitrumo. Tiesiog alus šiame derinyje netiks, čia reikia rinktis miežių vyną, dar žinomą kaip barley wine. Šis saldus ir stiprokas gėrimas turi giminystės su alumi, tačiau yra savitas ir kitoks, nei tai, ką esame pratę jausti alaus taurėje. Pirkdami miežių vyną rinkitės tokį, kuris yra ilgai brandintas medinėse statinėse.

 Keli netradiciniai deriniai

Visose maisto taisyklėse yra ir išimčių, kelios jų egzistuoja ir desertuose. Antai pilsner stiliaus alus yra visai nedesertinis gėrimas, tačiau su citrinų šerbetu jis derės šiltuoju metų laiku. Vienos lagerį bandykite derinti su nesaldžiu, prieskoningu pyragu su pinijų riešutais. Swarzbier’ą siūloma derinti kartu su imbieriniu kriaušių pyragu. Ir jei norite neatsilikti nuo skoninės mados – ragaukite derinius su šiuo metu vis populiarėjančia IPA.

Šviesi IPA turi derėti su karameliniu obuolių tartu arba karameliniu ryžių pudingu, tuo tarpu tinkamai subrandinta imperinė IPA gali nustebinti jus derinyje su desertų karaliumi crème brûlée.

Tai tik keli pavyzdžiai, kelios gairės derinant desertus su alumi. Nepamirškite – kiekvienas (net ir to paties stiliaus) alus ir kiekvienas desertas turi savitą saldumą, išraiškingumą, aromatą, kas derinimą daro nelengvu užsiėmimu.  Konkretų derinį teks rinktis patiems, ilgai ieškant tos unikalios poros, kuri patiks jums ir sužavės bičiulius. Ragaudami derinius nepamirškite pasižymėti savo įspūdžių ir minčių. Ilgainiui išlavinsite savo skoninę vaizduotę ir deriniai gims patys.