Ar jaučiate pavasarį? Ir aš jaučiu. Ir ne tik todėl, kad dienos tapo akivaizdžiai ilgesnės, savaitgaliais ištuštėja naujienų srautas soc. tinkluose ir priemiesčius užlieja kepsnių aromatai. Pavasaris – tai būsimo šiltojo sezono pranašas, o iš pagausėjusių naujienų alaus rinkoje juntama, kad šis sezonas jau ne už kalnų. Visi didieji bravorai rinkai pristato savo naujienas, ne išimtis ir „Volfas Engelman“.
Kulkos formos butelių kolekciją papildė naujas alus „Balta pinta“.
Kvietinukus aš mėgstu, todėl su malonumu ragauju naujieną. Hefeweizen stiliaus alus bėga į taurę – apžiūriu ir ragauju.
Išvaizda. Didelė ir tvari, aukšta balta puta. Komerciškai drumstas, matinės auksinės šiaudų spalvos alus. 7/10
Aromatas. Tikrai ryškus. Ragavau alų uždaroje patalpoje, todėl ryškus aromatas buvo juntamas jau per pusmetrį nuo taurės. Jame dominuoja visa stiliaus klasika: citrusai, curacao, kalendra. Po gerų 15min. sumažėjus putai atsiranda medaus ir ramunėlių natos. 8/10
Skonis: alus saikingai karbonizuotas, karbonizacijos tiek, kiek reikia gaiviam sausoko įspūdžio sukūrimui. Pats skonis yra pakankamai pilnas, poskonis gana trumpas, tačiau gęstantis tolygiai. Poskonyje juntamos citrusų rūgštelės, gvazdikėlių aitrumo natos. 7/10
Bendras pojūtis: gan sausas, vidutinio kūno, maloniai gaivinantis alus. Tikiu, kad jis bus populiarus šiltojo sezono metu. Gal būt jis nėra tobulas, tačiau tikai vykęs. Net žmona, paragavusi šio alaus akluoju būdu, įvertino kategoriškai: Geras. Pirksim dar! 17/20.
VISO: 39/50. Vertas dėmesio. Rasite daugumoje parduotuvių.
O štai antrasis šio bravoro alus atkeliavo pas mane tiesiai iš paties aludario rankų:
Na ar ne miela? 🙂
Fortas „Meister“. Ant butelio rašoma „Sukurta naujos kartos aludario“. O nugarinėje dalyje pats aludaris skelbia: „Kai kūrėme šį alų, manęs klausė, kuo Meister bus ypatingas. Atsakymas paprastas – nes daromas kaip sau. Na ir vokiški aromatiniai apyniai puikiai dera su mano mėgstama lietuviško salyklo rūšimi. Tad nešildykite ilgiau rankose – atsikimškite ir ragaukite. Meister aludaris Giedrius Valančius.“ Apie tą Valančių, kuris kovojo su alkoholiu aš žinau. O apie Giedrių, kuris kuria alų – ne. Googlinu:
Kaunietis, dirba „Volfas Engelman“, mokėsi „VLB Berlin“ alaus akademijoje, profesionalus aludaris, FB dalinasi naujienomis apie alų ir krepšinį. Žinosim.
Alaus nešildau ir pilu į taurę.
Dar kartą paburbėsiu: jeigu aludaris, kuris šio alaus receptą brandino savyje keletą metų, vietoj marketinginio teksto būtų radęs bent vieną eilutę alaus stiliui nurodyti, arba kelias – sudėtinėms dalims, tuomet alų vertinti būtų paprasčiau. Dabar ragavimas šiek tiek panašus į „atspėk kas čia“ ir į kurį stilių buvo taikoma – sunku pasakyti.
Išvaizdai priekaištų neturiu – šviesaus raudonmedžio spalvos skaidrus alus su didele, balta puta. Pažiūrėkit į nuotrauką – fotografuota praėjus kelioms minutėms po to, kai alus atsidūrė taurėje. Šaunu.
O štai su aromatu – liūdesys. Ką aluje veikia aromatiniai apyniai aš nežinau. Matyt buvo padėti šalia, kai alų gamino, nes alus kvepia kaip klasikinis komercinis lageris – niekuo.
Situaciją kiek gelbsti skonis. Alus yra vidutinio kūno, žemos karbonizacijos, tačiau turi gana harmoningą salyklų / apynių santykį ir yra kiek „minkštesnis“ už kitus „Forto“ serijos atstovus, kurių poskonio kartėlis mane kiek erzina. Nors alų ragavau penktadienį, po visų darbų, kiek pavargęs ir suirzęs, tačiau alus man patiko. Jeigu tai pirmasis Giedriaus alus – sveikinu! Neprastas debiutas. Antrą kartą šį alų perragavau vakar ir mano nuomonė nepakito. Jeigu stovint prie lentynos parduotuvėje nežinosit ką pasirinkti – ragaukite šį alų. Nesakau, kad jis taps Jūsų favoritu nuo pat pirmo gurkšnio arba, kad kartą paragavę negalėsite sustoti. Galėsite. Bet paragauti – verta.
Gražaus ir šilto Jums pavasario, mielieji!
Opa, kaip greitai viskas apsivertė 🙂 Dar visai nesenai buvo kaltinama dvigubų standartų buvimu, o dabar pasidarė miela 🙂
https://alusalus.lt/2013/01/svyturys-utenos-alus-spjauna-i-istatymus/
Aš laukiau šito komentaro! 🙂
Ir miela yra tai, kad žmonės ne tik skaito, bet ir prisimena mano įrašus – vadinasi, rašoma ne veltui.
Šiuo konkrečiu atveju niekas neapsivertė. Miela yra gauti vardinį atviruką tiesiai iš aludario rankų. T.y. asmeninis dėmesys, kuris – neslėpsiu – yra malonus.
Apie tai, kad nemokamo alaus dalinimas yra nusižengimas galiojančiai tvarkai ir įstatymams aš taip pat neneigiu. Juolab, kad aludariai įstatymus žino ne prasčiau už mane. Žino, bet ir toliau alų dalina. Ir ne tik man. Tai jaų jų atsakomybės reikalas. Mano pareiga buvo apie tai įspėti. Aš įspėjau. Nematau prasmės toliau ties kiekvienu panašiu atveju karksėti – įstatymų vykdymas yra kiekvieno asmeninė atsakomybė.
Na kodėl, šiuo atveju galime padiskutuoti 😉 Netgi jei Jums iš tikro įdomu, galiu privačiai pasidalinti mūsų aludarių kontaktais, nes jie geriausiai išmano procesą.
Aš tikiu, kad jūsų aludariai išmano procesus ir taip pat žinau, kad šie procesai yra komercinė paslaptis, todėl nematau prasmės pradėti diskusiją. Ji iš anksto pasmerkta, mat arba aludaris nepasakys tiesos, arba – pažeis konfidencialumo sutartį. 😉
Visų pirma ačiū ragavusiems už tikrai gerą įvertinimą, smagu kad šiuo atveju tiek alaus mėgėjų, tiek jo gamintojų nuomonės dėl esminių dalykų sutampa. Tačiau klausimas neduoda ramybės: kuo skiriasi „komercinis“ drumstumas nuo „nekomercinio“? Nes tikriausiai dėl to, kad Hefeweisenas turi būti drumstas dėl jame likusių mielių, tai sutariame visi? 🙂
Skanaus 😉
Prie katilo nestovėjau, pro petį nežiūrėjau todėl nieko neįrodinėsiu. Tiesiog draugiškai sutarkim, kad naminio ir komercinio alaus drumstumas skiriasi dėl technologinių procesų irba priedų.
https://www.wyeastlab.com/com_b_productdetail.cfm?ProductID=12 ir pan.
Tad netraukim kortų iš rankovės ir palikim alų jo mėgėjams be didelių diskusijų apie technologijas 😉
teko paragauti šiek tiek to kvietinio (pilstomo) tai pasirodė per daug intensyvus ir tiesmukas, kiek aštrokas. kaip komerciniam vaisbyriui turbūt OK, bet kaip vaisbyriui apskritai tai irgi pritarčiau pačio žmonai:)
Regi, suintrigavai. Ko pritruko baltajai pintai, kad išvaizdos gavo tik 7 iš 10? Nuotraukoj labai gražiai atrodo. Ne kuo prasčiau už Weister (man tikrai atrodo kad ten W pirma :D)
Man nepatinka komercinis drumstumas. Tai asmeniška, bet ir vertinimas – mano 🙂
Aš vakar vargau, fotkinau, o tu tik bac – pirmas parašei ir net fotkes panašias sudėjai.
Kvietinis geras, tik poskonis man per daug pilnas, norėčiau sausiau. Bet aromatas tobulas – 10/10. Mano bendras vertinimas labai panašus – 38/50.