Artėjant savaitgaliui – pasakojimas apie kitokį, išskirtinį, prabangų ir retą alų. Kaip ir kitose srityse – alaus pasaulyje taip pat yra išskirtinių gėrimų. Tokių, kurių neparagausite  vos užsimanę, tačiau apie juos kalba visas pasaulis. Pateiksiu Jums tokių alaus pavyzdžių dešimtuką – turėsit savaitgalį ką draugams prie alaus bokalo papasakot 😉

10. Pabst Blue Ribbon 1844.

 

Pabst Brewing bravoro alus, kuris gaminamas išskirtinai Kinijos rinkai. Niekur kitur jo neįsigysite. Alus, gaminamas naudojant vokišką ir karamelinį salyklus yra sausai apyniuojamas Cascade apyniais ir brandinamas naujose (t.p. mažai naudotose) amerikietiško viskio statinėse. Pilstomas į dailius butelius, už kurių kiekvieną tektų pakloti po 30-40USD.

9. Carlsberg’s Jacobsen Vintage Nr.1

 

Šio „limited edition“ alaus buvo išvirta vos 600 butelių. Jis skirtas tiems alaus mėgėjams, kurie pasiryžę už butelį alaus sumokėti ir 350USD. Tai – vienas iš brangiausių  alaus pasaulio atstovų, Danijoje sumušęs rekordą, kai butelis buvo parduotas už 2008DKK. Jacobsen Vintage No. 1 – tai miežių vynas, kurio ABV yra 10,5%. Alus buvo fermentuojamas angliškomis elio mielšmis prie +25C ir vėliau pusę metų brandinamas savitoje bravoro kriptoje, kurioje alus brandinamas nuo 1847m. Šį alų aludariai brandino  naujose švediško ir prancūziško ąžuolo statinėse. Daugiau faktų apie šį alų rasite čia.

8. Crown Ambassador reserve.

crown-ambassador_reserve

Tai pats prabangiausias alus, kuris gaminamas Australijoje. Šviesaus salyklo ir Galaxy apynių rezultatas po fermentavimo tris mėnesius brandinamas ąžuolinėse statinėse. Kas met šio alaus pagaminama tik 7000vnt. numeruotuose buteliuose, todėl pradinė pardavimo kaina 90USD už 750ml butelį aukcionuose neretai pakyla 200-300USD. Daryklos adresas ir papildoma informacija apie šį alų yra čia.

7. Sink the Bismarck

stb

Šis alaus išdykėlių škotų „Brew Dog“ bravoro verdamas alus yra vienas iš stipriausių alaus pavyzdžių pasaulyje. Jo ABV yra 41% ir todėl gamintojai rekomenduoja jį gerti mažais kiekiais. Norint paragauti šio alaus už nediduką butelaitį teks pakloti ~85USD.

6. Schorschbock 57

00schorschbock1

 

Štai jis – stipriausias pasaulio alus su ABV 57%. Sunku patikėti, kad tai alus, bet gamintojai teigia būtent taip. Ragavę šį alų žmonės teigia, kad rūkyto salyklo ir razinų kartumo alus yra išties unikalus savo skoniu. Tačiau įsitikinti, ar jie nemeluoja bus sudėtinga – šio alaus pagaminta vos 36 buteliai, o vieno butelio kaina siekia 275USD. Šio alaus gamintojai turi ir kitų įdomių gaminių, todėl verta aplankyti jų interneto svetainę.

5. Antarctic nail ale.

Antarctic-Nail-Ale

 

Mikrobravoras Australijoje „Nail brewing“ šio alaus išvirė tik 30 butelių. Tačiau visi jie aukcione buvo parduoti beveik po 800USD už kiekvieną, mat šis alus vadinamas tyriausiu pasaulyje alumi. Net vanduo šiam alui virti yra išgaunamas tirpdant ledą, atvežtą iš Antarktidos. Pasirodo – būna ir taip…

4. Utopias beer.

utopias-beer

Samuel Adams“ bravoro kūrinys. Alus unikalus viskuo – pradedant mielėmis, kurios yra autentiškos ir priklauso tik šiam bravorui, baigiant butelio dizainu, arba faktu, kad šis alus metų metais brandinamas medinėse statinėse, kuriose buvo laikomas cheresas, brendis, burbonas. Šių statinių dėka alus įgauna nepakartojamus skonio ir aromato niuansus. ABV 27% alus – kaip meno kūrinys. Tad ir jo kaina ne kiekvienam –  nuo 150USD už butelį.

3. Tutankhamun ale.

Tutankhamun_Ale

 

Legenda byloja, kad šis alus yra autentiško egiptietiško alaus recepto rekonstrukcija, išskaityta iš senojo rašto. Receptas, neva, siekia karalienės Nefertitės laikus ir jo amžius siekia 3250 metų. Alaus buvo išvirta ribota partija – vos 1000 butelių, tačiau nors pirmas butelis buvo parduotas už 7686USD, dabar jo kaina – vos 75USD už butelį.

2.  SAPPORO’S SPACE BARLEY

spacebarley1

„Kosminis alus“ – šis šūkis išgarsino šį alų ir pakėlė jo kainą. Apskritai tai alus kaip alus, jei ne faktas, kad jis pagamintas iš salyklo, kuris yra ketvirta karta tų miežių, kurie keletą mėnesiu 2006m. prabuvo tarptautinėje kosminėje stotyje. Ar „kosminis salyklas“ įtakojo kokybę ar skonį – pasakyti sunku, bet kad įtakojo įvaizdį ir kainą – tai faktas. 6 buteliukų pakuotė kainuoja 110USD.

1. BREWDOG’S THE END OF HISTORY

brewdog

 

Apie šį „istorijos pabaigos“ alų su žvėrelių kailiukais jau rašė visur ir nemažai – nesikartosiu. Šis alus, kurio buteliai apipavidalinti pakelėse rastų, automobilių numuštų, žvėrelių kailiukais yra oficialiai antras pagal brangumą alus pasaulyje. Butelis šio alaus kainuoja 765USD.

Šaltinis: http://mentalfloss.com/article/30987/10-worlds-most-expensive-beers