Po ilgos pertraukos vėl ragauju pramoninį alų. Šį kartą Pivovar Velké Popovice (SAB Miller) bravoro virtą Master Tmavý 18°.

Tai tas pats bravoras, kuris verda neblogai Lietuvoje žinomą Kozelą. Etiketėje parašyta, kad tai legendinio Plzenskij Prazdroj produkcija. Bet kadangi abu šie bravorai priklauso SAB Milleriui, tai čia turbūt nebesvarbu, kur verda.

Velke Popovice bravoro istorija jų pačių teigimu prasidėjo dar 14-ame amžiuje, bet jo šlovė prasidėjo nuo 1874 metų, kai bravorą nusipirko baronas Františekas Ringhofferis.

Gerai, turbūt užteks jau čia apie tuos sabmilerio kareivius rašyti, ragaukime alų.

A, tiesa. Alų gavau dovanų, neklausiau kiek kainavo, pamiršau. Tiesą sakant net nežinau kur pirktas. Man atrodo, kad net ne Lietuvoje. Sauliau, kur pirkai alų ir kiek kainavo? Parašyk komentaruose.

18 laipsnių čia ne alkoholio kiekis. Čia tie jų vokiški-čekiški-(lietuviški) Balingo ar Plato laipsniai. Alus 7% ABV, tamsus lageris, manysiu, kad tai bock’as.

tmavy-taure

Pirma aromato gaida šiek tiek rūgštoka, bet iš karto dingsta. Jos vietoje atsiranda toks aromatas, kokio ir tikiesi: vidutiniško intensyvumo šokoladas ir karamelė, silpnos tamsių vaisių užuominos, reikia manyti nuo tamsios karamelės. Aromatas – fair, 6/10.

Jeigu reikėtų spėti tik iš to, kaip alus atrodo taurėje, sakyčiau stautas. Nors geriau įsižiūrėjus supranti, kad alus ne juodas, o tiesiog labai tamsiai rudas. Puta rusva, greitai nusėdanti. Išvaizda4/5.

Skonis niekuo nenustebina, šokoladas, vėliau atsirandantis karamelės saldumas, balansuoja apynių kartumas. Poskonis ilgas, saldžiai aštrokas. Galėtų būti ir geriau. Skonis – 5/10.

Kūnas vidutinis, vis tik kiek lengvesnis nei vidutinis, kūno trūksta, karbonizacija vidutinė, kiek aštroka. Gomurys – 3/5.

Pirmas įspūdis – šioks toks nusivylimas. Pirmu prisėdimu sugebėjau įveikti tik pusę to, kas įpilta taurėje. Likutį užbaigiau po kokių 30 minučių. Alus jau buvo sušilęs ir plokščias, bet skonis nuo to tik pasitaisė. Iš karto ragavau kokių 11C temperatūroje, pakartotinai maždaug 19C temperatūros. Apibendrinant, alų gerti galima, bet daug tikėtis nereikėtų. Toks įspūdis, kad alus išsiruošė į ilgą kelionę ir, kad kelionėje būtų mažiau vargo, filtruose paliko didesnę dalį savo skonio spalvų. Pats receptas nėra blogas – manau, kad išvirtas namuose šis alus būtų geresnis. Bendras įspūdis – 14/20. Iš viso – 32/50.