Su liūdesiu turiu pripažinti, kad senasis paveldas Lietuvoje nyksta. Ne tik alaus – maisto taipogi. Nesu prieš pasaulinę virtuvę. Tačiau liūdna, kad mada tapusi užsienio virtuvė užmarštin gramzdina mūsų mamų ir močiučių receptus.

Kugelis – ne išimtis. Jau senai neragavau išties gero kugelio. Tai kažkokia beformė skysta masė, tai kietas kaip senas kepalas, tai beskonis, tai atsiduodantis senu tauku. O vat kad burnoje tirptų…

Šiandien kepiau kugelį. Pasidalinsiu savo patirtimi – gal kam pravers 😉

Taigi, gardžiam kugeliui reikės:

keliolikos bulvių – jei didesnės, užteks dvylikos, jei sulkesnės – reiks daugiau
didelio svogūno galvos
250ml pieno
žiupsnio druskos ir žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
poros kiaušinių
valgomojo šaukšto su kaupu majonezo
rūkinių (apie juos – vėliau).
sviesto formai patepti.

Bulves nulupame ir sutarkuojame kartu su svogūnu. Geriausia kombaine – vargas ta rankinė tarka (dar menu laikus, kai paauglystėje nusitarkuodavau pirštų odą 🙂 ).

Užpilame karštu, beveik verdančiu pienu, išmaišome. Mušame kiaušinius, beriame druską, pipirus, majonezą ir vėl viską stropiai išmaišome.

Kepimo indą tepame sviestu – kad kugelis neprisviltų. Kepimo indas priklauso nuo asmeninio skonio – vieni mėgsta, kad indas būtų aukštas, tuomet kugelio pultos būna mažiau. Kiti – atvirkščiai – supila kugelį į kepimo skardą; kugelis būna penketo centimetrų storio su dideliu kiekiu apskrudusios plutos. Žodžiu kas kaip mėgsta. Mano a.a. močiutė kugelį kepdavo senovinėje skardoje (duonai kepti, kas buvęs kaime – žinos apie ką aš), išklotoje džiovintais kopūsto lapais… Mmmm…. :i)

Į riebalu išteptą kepimo indą pilame nestorą sluoksnį bulvių masės. Tada dedame rūkinius. Tinka dauguma rūkytų gaminių – smulkiai kapota šoninė, lašinukai, kiaulių ausys, pjaustytos juostelėmis ir pan. Svarbu, kad rūkyta būtų ne "stebuklingų lenkiškų miltelių" mirkinyje, o ant tikro, alksninio dūmo, pabaigai užmetus kadagio aromatui.

Kad patiktų ir žmonai (jai estetika ausų valgyt neleidžia) – dėjau rūkytus viščiukų sparnelius. Sparneliai pjaustomis taip: pirmoji (ploniausia dalis) išmetama, o likę dvi – atskiriamos viena nuo kitos ir dedamos šalia. Sudėjus vieną rūkinių sluoksnį pilame sluoksnį bulvių masės ir vėl dėliojame rūkinius. Viršų dailiai išlyginame bulvių mase. Rūkiniai neturi būti išlindę iš masės – sudegs kepdami ir apkartins patiekalą. O paslėpti masėje jie tiesiog išsitroškina.

Viskas. Šauname indą į orkaitę, kurios karštis +180C Kepame pusantros- dvi valandas. Ar kugelis iškepęs – tikriname mediniu pagaliuku. Jei įbedus ir ištraukus nesivelia ant pagaliuko, vadinasi – jau iškepė. Ištraukę dar leidžiam ~15min. kugeliui pailsėt – vistiek bus karštas iki negalėjimo 😉 Valgomas su grietine, grybų padažu su grietine arba spirgučių-svogūnų padažu su grietine.

Kugelis tirpsta burnoje. Visa šeima be išimties prašė pakartoti. Prie kugelio nuostabiai derėjo čekiškas lageris iš "Beer barrel".

Skanaus!