Paskutiniame VAK’o susirinkime kilo klausimas apie vandens paruošimą bei vandens kiekio paskaičiavimą, verdant alų iš salyklų. Pažadėjau apie tai trumpai parašyti, tai dabar skaitykite.

Vanduo prarandamas salinant, verdant, šaldant ir perkeliant į fermentacijos talpą. Todėl skaičiuojant reikalingą vandens kiekį, būtina į tai atsižvelgti. Vandens praradimas priklauso nuo jūsų įrangos, virimo laiko ir kitų parametrų, todėl kiekvienas turėtų pasiskaičiuoti sau individualiai, o paskui pagal praktinį patyrimą pasikoreguoti.

Mano aritmetika tokia. Tarkime, noriu išsivirti 22 litrus lagerio naudojant 5 kg salyklų. Virsiu 90 min. Skaičiuoju, kad reikės 34 litrų vandens. Iš kur toks skaičius? Iš čia, pateikiama atgaline tvarka:

  1. Į fermentatorių — 22 ltr
  2. Lieka su visokiomis apynių, baltymų ir kt. priemaišomis „ant puodo dugno“ – plius 0,5 ltr (22,5 litrai)
  3. Šaldant iki 10C susitraukia apie 5 proc.tūrio (iki 20C – 4proc.) – plius 1 ltr (23,5 litrai)
  4. Verdant nugaruoja ~3 litrus(~15 proc. tūrio) per valandą – plius 4,5 litro (28 litrai)
  5. Salinimo talpoje lieka apie 1,0-1,4 litro/kg salyklo, šiuo atveju skaičiuoju 1,2 ltr/kg – plius 6 litrai (34 litrai).

Pradedant nuo pradžios atrodys taip:

  1. Paruošiame 34 litrus vandens
  2. Salinimo talpoje lieka 6 litrai, virimui 28 litrai.
  3. Verdant 28 litrus 90 min nugaruoja 4,5 litro, šaldyti pradedu 23,5 litro
  4. Atšaldžius lieka 22,5 litro, pilant į fermentatorių ant dugno lieka 0,5 litro visokių šiukšlių
  5. Į fermentatorių keliauja 22 litrai.
  6. Nepaminėjau, bet išpilstyti teks 21,0-21,5 litro, nes dalis vandens liks mielių pyrage.

Su jūsų įranga, kaip sakiau, skaičiai gali skirtis. Būtų malonu, jeigu komentaruose pasidalintume sava vandens aritmetika.