Kažkoks aš piktas tapau pastaruoju metu. Na, ne tiesiogine prasme, o sprendžiant pagal įrašus blog’e. Galima pagalvoti, kad tapau niurzga senas bambeklis, kuriam sunku įtikti. Taip nėra. Tiesiog paskutinių naujienų paieška ir jų degustacijos nedžiugino. Tačiau negalima sakyti, kad viskas pas mus blogai: alus neskanus, pasirinkimas skurdus, naujienų nėra ir „viskasblogainėrakuoapsirengti“ sindromas kamuoja, psichologų prieš-šventine depresija vadinamas. Yra gerų dalykų. Tik jie akių nedrasko – tyliai tupi kamputyje kaip pasakų gnomai ir laukia, kuomet ranką ištiesi. Tokie maži magiški stebuklai. Tartum nebuvo ir … va!

Kad jau apie stebuklus – papasakosiu Jums pasaką. Senai senai, toli toli Bavarijoje buvo (ir tebėra) toks miestelis Bamberg. Nedidukas, bet jaukus ir dailus. Toks gražus, kad UNESCO jį į paveldą įtraukė. Štai tame miestelyje gyveno kadaise geri žmonės, kurie 1405 metais įkūrė bravorą. Alų virė su meile ir prisilaikydami visų Bavariškų įstatymų. Todėl šis bravoras gyvas iki šiol, o apie jo legendinį alų net wikipedijos rašo. Patys bambergiečiai labai didžiuojasi savo alumi. O jo pavadinimas „Schlenkerla“ ir šiandien skamba kaip burtažodis. Jeigu nuvyksite į Bambergą ir ištarsite šį burtažodį – bet kuris miestelėnas mikliai nuves jus į penkioliktame amžiuje pastatytą trobą, kurioje (anot senų žmonių) net Vokietijos istorija keitėsi… tiesa – neilgam, daug-maž iki ketvirto bokalo. Vėliau tiesiog iniciatyva išblėsdavo. 🙂
Alus tas ypatingas – jo salyklas džiovinamas ant smulkių grotelių, kurių apačioje dega tikrų malkų ugnis. O su kaitra atėjęs dūmas keičia salyklo skonines ir aromatines savybes, kuriomis garsėja Schlenkerla alus. Šis bravoras ir dabar alų verda, o jo alaus kokybe rūpinas Trum’ų šeimos jau šeštoji karta. Vieta tokia pasakiška, kad net „alaus advokatai“ ją įvertino 92 balais ir pavadino išskirtine.

Ar graži pasaka? Graži. Bet – ji toli. O kam labai norisi pasakos paragauti Lietuvoje – skubėkit į „Prisma“. Joje aš radau du Schlenkerla pavyzdžius.

Helles Schlenkerla Lager„, ABV 4.3%

Aš ilgai nepasakosiu, kaip man patiko šis lageris. Pasakysiu tik tiek – rauchbier’o natų turintis lageris, kuriame nenaudojamas rūkytas salyklas. Sudominau? 😉

O visa kita išbandykit patys. Bent tam, kad skonį tikram Bavariškam lageriui sukalibruot.

 

 

O štai antrasis, „Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen“ su ABV 5,1%  yra jų legendinis alus.

Žiūrėkit: Lageris. Tamsus. Rūkytas. Mėrcenas.

Kada paskutinį kartą ką nors panašaus ragavot?

Apie tai, kas su aromatu ir skoniu darosi taurėje aš net nepasakosiu.

Aš šiuo metu esu šoke ir esu neįgalus pilnavertiškai apibūdinti alų, kuriam BeerAdvocate davė 91-96 balus.

Visiškas kosmosas.

 

Tiesa, ši pramoga nepigi – už Schlenkerla butelaitį galima du Švyturio „Adlerius“ papirkt. Bet tai, ką rasite taurėje – prisiminsite ilgai. Arba bent jau tikrai ilgiau, nei po lietuviškojo bock’o.