Pirmoje alaus gamybos pusėje vykstantys procesai yra visiška chemija – nuo vandens paruošimo ir išvirto alaus aušinimo. Nuo tada, kai į atvėsusį alų sudedamos mielės cheminius procesus keičia mikrobiologiniai. Dažnas pradinukas aludaris šioje stadijoje elgiasi gana primityviai: prakerpa sausų mielių pakuotę, suberia į atvėsintą misą, uždengia dangčiu ir ima laukti kylančių burbuliukų iš vandens užtvaros dangtyje. Toks elgesys nėra blogas, bet – tobulintinas.
Visų pirma susitarkimė dėl vienos aksiomos: tinkamas aktyvių, veiksnių mielių kiekis užtikrina sėkmingą alaus fermentaciją ir galutinio rezultato kokybės padidinimą.
Mielės yra mikroorganizmai, kurie joms palankioje terpėje vysto ir vykdo savo gyvybinę veiklą. Dažniausiai – labai agresyviai, išstumdamos ar užgoždamos kitus mikroorganizmus. Tačiau jeigu jos nespės to padaryti – pašaliniai parazitai mikliau imsis savo veiklos sugadindami rezultatą (alų). Tai ypač aktualu fermentuojant elius, mat aplinkos temperatūra būna pakankamai aukšta ir palanki įvairioms bakterijoms veistis ir daugintis. Todėl reikiamas kiekis aktyvių mielių sumažina šią riziką.
Kita galima bėda – mielės gali ilgai (kritiniais atvejais – visai) nepradėti savo veiklos. Tuo metu alus, iš savyje sukaupto deguonies, ne maitina mieles jų dauginimuisi, o oksiduojasi, bereikalingai švaistydamas deguonį. Kam mielės reikia deguonies – jau rašiau kitame straipsniuke.
Nepakankamas pirminis mielių kiekis sufermentuos alų, tačiau gali įtakoti galutinį skonio rezultatą. Vandeniškumas, grietinėlinės natos, pieniškumas skonyje yra yda, indikuojanti pirminį mielių trūkumą misoje fermentacijos pradžioje.
Yra visokių skaičiuoklių, kurių dėka galima sužinoti tiksliai kiek mielių reikia konkrečiam alui fermentuoti. Jas galite rasti internete. Bet pavyzdinis mielių kiekis yra toks: 20L misos, kurios OG yra 1.048 reikia 192 mln. mielių celių. Perkant elitines Wyeast skystas mieles ant pakelio bus parašyta, kad jame yra 100 mln. mielių celių. Vadinasi reiks dviejų pakelių. O tai – nepigu.
Kaip išvengti galimų problemų ir sutaupyti pinigų? Tam padės du procesai: rehidratacija ir starteris.
Rehidratacija naudojama tik sausoms mielėms. Tačiau skystų mielių Lietuvoje gausite tik specialiai užsisakę, o didžioji pasiūlos dalis yra sausos alaus mielės miltelių pavidalu.
Rehidratuotos sausos mielės darbuojasi aktyviau, dauginasi greičiau, kaip dar sakoma tarp aludarių „alus uždirba, užsiveda“ greičiau. Rehidratacija (skysčių atstatymas) vyksta tokia tvarka:
- Užverdame ir atvėsiname 250ml. vandens (aš pats naudoju beveik puslitrį). Vanduo užverdamas dėl sterilizavimo.
- Kai vanduo atvės iki +20C ar dar vėsesnės temperatūros – į jį suberiame sausas mieles. Tiesiog atsargiai suberiame ir nemaišome. Jei pamaišysite – mielės sulips, prastai rehidratuos ir t.t. Suberkite ir palikite.
- Indelį su mielėmis paliekame ramiai pastovėti 15-20min. Po to sumaišome švariu (geriau – dezinfekuotu) šaukšteliu ar mentele ir skystį spiraline trajektorija supilame į atvėsintą misą.
Taip rehidratuotos mielės bus gyvybingesnės, jau pradėję daugintis ir svarbiausia – neliks „kabėti“ ant misos putos, o tolygiai pasiskirstys visame fermentavimo inde. Yra aludarių, kurie siūlo mielių veiksnumą patikrinti rehidratavimo metu naudojant ne švarų, o lengvai pasaldintą vandenį. Jie siūlo mieles supilti į misą tada, kai pamatoma lengva mielių puta skysčio paviršiuje, indikuojanti fermentacijos pradžią. Tačiau mielių gamintojai taip elgtis nerekomenduoja – visų pirma mielės turi išsidauginti sunaudodamos misoje esantį deguonį ir tik tada pradėti fermentavimo procesą.
Taigi, mielės rehidratuotos. Jeigu turite pakankamą mielių kiekį – pradedate fermentavimą. Jeigu mielių yra mažai ir norite jų pasidauginti – tuomet darote starterį.
Starteris yra vertalas iš angliško žodžio „starter“. Bet aš nežinau lietuviško atitikmens. Gal Jūs patarsite, perskaitę medžiagą ir supratę apie ka kalbame?
Mielių starteris yra puikus procesas prieš fermentaciją ir naudojamas dviem atvejais: siekiant padauginti mielių arba įsitikinti jų darbinėmis galimybėmis (gyvybingumu).
Naudojant skystas mieles Lietuvoje starteris yra privalomas. Man Wyeast mielės starteryje atsigavo iš komos tik ketvirtos paros pradžioje…
Pasidaryti starterį yra labai lengva, o efektas yra milžiniškas. Priklausomai nuo situacijos strateris viename litre pagamins ~150mln. mielių celių, 2L starteris – 200..240 mln.
Taigi fermentuojant 20L alaus verta daryti 2L starterį.
Starteris yra daromas taip:
- Užverdame vandenį. Jam užvirus supilame skystą salyklo ekstraktą. Ekstrakto reikia tiek, kad OG būtų 1.040..1.045 (2L vandens reiktų 300g. ekstrakto). Paverdame 10-15min. sanitariniais tikslais.
- Išvirtą skystį ataušiname. Kuo greičiau – tuo geriau (mažesnė tikimybė nepageidaujamam užkratui). Atvėsintą supilame į fermenterį ir uždengę gerai supurtome. Ne šiaip pateliuskuojame – supurtome rimtai. Tai lengviausias ir saugiausias būdas įaeruoti starterį (prisotinti deguonimi).
- Į skystį supilame mieles ir uždengiame dangčiu su vandens užtvara.
- Skystį paliekame kambario aplinkoje 18-24val. Čia jeigu viskas gerai. Jeigu ne – apsišarvuojam kantrybe ir laukiam kol mielės atsigaus arba, kol truks kantrybė 🙂
- Pateliuskuojame gerai esantį skystį su mielėmis, kad jos pakiltų juo dugno (jei tokių bus) ir tolygiai pasiskirstytų. Visą starterį su mielėmis supilame į išvirtą ir atvėsintą „darbinę“ misą. Ir nenustebkite, kad „burbuliatorius“ užvirs kaip arbatinukas ne po paros, o jau vos po kelių valandų. Tai reiškia, kad viską padarėte teisingai.
Viskas. Turime daug, darbingų, „ėdrių“ mielių, kurios puls dirbti savo kilnųjį darbą, versdamos misą alumi.
Sudėtinga? Ne. Bet tikrai labai efektyvu. Tiesiog reikia laiką pasiskaičiuoti. Ir starterį planuoti anksčiau, nei alaus virimą.
Visa tai, kas surašyta šiame straipsnyje, netaikoma antros ir vėlesnės kartos skystoms mielėms iš stiklainiuko, kur jos atsirado po pirminės fermentacijos išpilsčius alų. Nebent mielių gavote labai mažai ir norite jas pasidauginti. Tuomet darykite starterį.
Kepant duoną starteris vadinamas įmaišalu.
Darant iš skysto ekstrakto, reikia imti maždaug 120 g ekstrakto 1 litrui vandens. Lageriui darau 3-4 litrus, eliui 1 litrą starterio. Čia jeigu naudoju wyeast skystas mieles. Sausoms mielėms starterį darau tik virdamas lagerius.
Starterį nuo šiol vadinkime lietuviškai – užvestukas 🙂
Žalvarini, jei mielės geros, tai supylus į misą anksčiau vėliau užsiveis, o para kita virtai misai nieko nereiškia, nesurūgs. Daugiau visada visada daryk starterį – tai juk tikrai paprasta ir efektas didžiulis. Ir patariu mieles supilt bent į du skirtingus indus, taip galėsi ir padaugint, ir sumažint tikimybė prarast mieles jei vistik surūgtų alus.
Kolkas užvestuko iš ekstrakto nesu daręs, išverdu alų, tada užvedu mieles, jei būna šviežios, neseniai naudotos, tai tikrai greitai užputoja.
Kokios konkrečiai mielės? Lagerinės wyeasto man pradėdavo veikti tik ketvirtą parą be starterio, t.y. supylus maišelio turinį į fermentatorių. Elinės maždaug po 1,5-2 parų. Ir net išsipūtęs wyeast pakelis nėra starteris, beje.
Šiemet man su wyeasto mielėmis nesisekė, truputį nusivyliau jų kokybe.
Mielės wyeast 1214, ir vis dar tyli
O starteris po kiek laiko turėtų pradėt veikti(wyteast mielių)? Nes aišku ne taip išsiverčiau iš anglų kalbos instrukciją ir prakirpau maišelį. Užsegęs su segtuku palaikiau, tai net nežinau ar ten išsipūtė maišelis(nes nesandarus buvo), bet vistiek supyliau į misą. Jau kažkur para nieko nevyksta. Pilt lauk ar dar palaukt?
Starterį darau tame fermentatoriuje, kuriame paskui fermentuosiu pagrindinį alų. Starterį paprastai darau tik pirmam alui iš naujo pakelio, vėliau naudoju mielių pyragą. Čia kalbu apie lagerius. Eliams starteri nedarau.
Paprastai pirmą lagerį iš naujo pako darau tokį, kad starterio skonis nesipjautų su būsimo alaus skoniu.
o starterį darote normaliam dideliam fermentery? aš darau 5 litrų inde
Galima ir nedideliame inde. Man tiesiog dideliame fermenteryje patogiau ir dėl bakterijų saugiau.
O starteris neįtakoja galutinio alaus skonio? Vis tik tame litre ar 2 lieka šiek tiek saldumo ir pan.
Įtakoja, bet nežymiai. Starteris yra neutralus dalykas.