Praėjusį šeštadienį (gegužės mėn. 11 d.) Vilniuje vyko 2013 metų „Aludarių taurė“- de facto Lietuvos namų aludarių čempionatas, jeigu kalbėtume sporto terminais. Šiaip jau renginys nėra skirtas vien namų aludariams, bet kol kas komerciniai bravorai savo produkcijos į Taurę pateikti nedrįsta. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad ir organizatoriai nepersistengia juos kviesdami į šį renginį.

Šiemet renginį svetingai priėmė „Alaus namai“, o jų savininkas Audrius Vidžys buvo finalo žiuri, išrinkusios geriausią konkurso alų, narys. Tai puiki vieta tokiems renginiams, rekomenduoju.

Neįtikėtina, bet šiais metais pasikartojo pernai metų istorija – 1-as ir 2-as alus surinko vienodą taškų skaičių! Alų vertino 10 teisėjų, skyrė vertinimus nuo 1 iki 50 taškų (max 500 galimų) ir vis tiek du geriausi alūs surinko vienodą taškų kiekį! Kai finalo taškus skaičiavusi komisija man tai pranešė, aš vos aparpalio negavau. Bet, patikrinus kas pateikė šį alų, akmuo nuo širdies nusirito – abu alus pateikė Rimvydas Jurėnas! Bet kol aš tai tikrinau, balsų skaičiavimo komisija įvertinusi visų finalo teisėjų balus, skirtus šiems alums, nugalėtoju pripažino Altbier stiliaus alų „Rimvis Alt“.

Nugalėtojui pagrindinį prizą – „Aludarių taurę“ – įteikė „Alaus namų“ savininkas Audrius Vidžys, juokais pakvietęs Rimvydą pateikti dešimt bačkučių šio alaus „Alaus namams“. Juokai juokais, bet esu įsitikinęs, kad ne vienas norėtų paragauti geriausio 2013 metų naminio alaus. Jeigu šį straipsnį skaito komercinio bravoro atstovai, kurie norėtų pateikti šį alų platesnei publikai, prašome kreiptis, padėsime jums susitarti su Rimvydu.

Taurės įteikimo momentas (iš kairės į dešinę stovi Taurės laimėtojas Rimvydas Jurėnas, „Alaus namų“ savininkas Audrius Vidžys ir šio įrašo autorius):

Aludarių taurė įteikiama Rimvydui Jurėnui

Į finalą pateko visų, išskyrus kvietinius elius, kategorijų laimėtojai, šviesių elių ir IPA kategorijų antros vietos laimėtojai ir dar du alūs, kurie kategorijose surinko vienodą taškų skaičių su nugalėtojais, bet kategorijų teisėjai nugalėtoju pripažino kitą alų. Iš viso finale buvo pateikta 14 alų. Pateikiu galutinė finalo lentelę:

Aludarių taurės 2013 finalo rezultatai

 

savas_alus_logoAludarių taurė nebūtų įvykusi be finansinės rėmėjų paramos. Kaip ir pernai, renginį parėmė Savas alus (savasalus.lt). Geriausias naminis alus verdamas naudojant įrangą ir medžiagas, kuriomis prekiauja ši puiki kompanija. Be Savo alaus renginys nebūtų toks, koks buvo.

Aludarių Taurė 2013

 

Taurės įsigijimą ir atvežimą iš už Atlanto į Lietuvą organizavo ir finansavo Alaus savanoriaialaus parduotuvė Vilniuje, Savanorių pr.6. 

Na ir dar kartą pasigrožėkime taure:

Kaip jau minėjau, „Alaus namai“ suteikė Klubo salę mūsų renginiui, už ką mes jiems didžiai dėkingi.

alaus_namai_logo

 

 

 

 

Mes irgi negalėjome likti nuošalyje – alusalus.lt suteikė paramą Aludarių taurei 2013.

Aludarių taurėje 2013 alų vertino šie teisėjai; žvaigždute pažymėti finalo žiuri nariai:

1. Anna Shefl *
2. Artūras Pikšrys
3. Audrius Pumputis *
4. Audrius Vidžys (Alaus namai) *
5. Dainius Vaznys
6. Dainius Vilutis
7. Gediminas Navickas
8. Gytis Gurklys (alusalus.lt)
9. Jonas Miežys
10. Linas Zakarevičius
11. Marijus Guscevičius (savasalus.lt) *
12. Modestas Gailiūnas (mgkolekcija.wordpress.com) *
13. Modestas Gelžinis
14. Oleg Gerasimovič
15. Paulius Agintas (beergeek.lt) *
16. Phil Carmody *
17. Povilas Kripas
18. Regimantas Danys (alusalus.lt)
19. Šarūnas Češūnas
20. Simonas Gutautas *
21. Tomas Žeimys *
22. Vidmantas Laurinavičius (Alaus brolija) *
23. Vidmantas Rimkus
24. Vladas Sakalauskas (beergeek.lt)

Ir pabaigoje apie žmones, kurie organizavo šį renginį. Didžiąją techninę darbų dalį atliko ir renginio dieną veiksmą koordinavo Leandras Alminas. Leandrai, ačiū! Artūras Pikšrys sukodino Aludarių taurės dalyvių ir jų alaus registracijos sistemą, kurios dėka mes viską galėjome spręsti daug greičiau ir tiksliau. Arti, ačiū! Ir galiausiai prie to viso prisidėjau ir aš pats.

Nuotraukas pateikė GiN, www.fotografuoju.lt.

2014 metų „Aludarių taurė“ įvyks gegužės 10 dieną, antrąjį gegužės šeštadienį.