Premjeras Algirdas Butkevičius šiandien po susitikimo su aludarių atstovais pareiškė, kad akcizai alui ir kitiems alkoholiniams gėrimams gali būti didinami ne nuo kitų metų sausio, kaip kalbėta anksčiau, o palaipsniui po keletą procentų per kelerius metus.

Nors anksčiau skelbta, kad labiausiai – 50% – bus didinamas akcizas alui, premjeras po šiandieninio susitikimo sakė, kad alui akcizas turėtų didėti mažiau nei 50%. Kiek tiksliai, – jis neįvardijo. Tačiau pareiškė, kad akcizai alkoholiui didės palaipsniui.

Šiuo pranešimu apsidžiaugė ir didieji ir mažieji alaus gamintojai. Aludariai siūlė akcizus didinti po 5% kas metus, ir skaičiavo, kad taip didinat akcizą jis būtų priimtinas alaus verslo sektoriui. Pasak premjero diskusijos apie akcizo didinimą turi būti užbaigtos iki liepos, todėl konkretūs akcizo didinimo skaičiai paaiškės vasaros pabaigoje.

Tuo tarpu „Kalnapilio – Tauro grupė“ džiaugiasi augančiu eksportu. Produkcijos pardavimai užsienio rinkose pernai augo 12% ir šiuo metu sudaro 22 mln. lt., kas yra kiek daugiau nei penktadalis įmonės pajamų. Anot „Kalnapilio – Tauro grupės“ vadovo M.Kirstuko eksportas ir toliau išliks įmonės prioritetu, mat Lietuvos alaus rinka traukiasi trejus metus iš eilės ir didinti savo rinkos dalį šiuo metu nėra galimybių. Pagrindinės eksporto šalys: JAV, Didžioji Britanija, Airija, Ispanija. Didžiausia auganti eksporto rinka – Rusija.