Su didžiu liūdesiu vakar apžvelgiau savo mėgiamo prekybos centro lentynas; nuo-bo-du. Kaip išlepęs vaikas žvilgsniu naršiau alaus lentynas: nuobodu, neįdomu, nusibodę, tas pats tik etiketė nauja, ragavau – nepatiko.

Ką daryt tokiais atvejais, kai tartum alaus norisi, o viskas pabodę ir vienoda? Štai keli, dėmesio verti, pasiūlymai vasaros pradžiai.

Brakspear Oxford Gold

 

Apie šį alų rašiau prieš pusantrų metų. Įdomu tai, kad jis pasikeitė. Arba tai alus tuo pačiu pavadinimu (kuo sunku būtų patikėti) tik neturintis pretenzingo „organic beer“ pavadinime, ir pakeitęs jį naujausiu mados šūksniu „craft brewed“. Pilam, ragaujam.

Balta iškili puta, kuri ilgainiui susėda, tačiau lieka iki pat bokalo dugno. Skaidrus, tamsaus vario spalvos alus. Aromatas nėra ryškus ir dominuojantis, tačiau subtilus ir neerzinantis. Tiek kiek reikia pale ale. Nestiprus citrusinis ir prieskonių žolelių aromatas, sumišęs su salyklo natomis. Skonis lengvas, gaivus, gal dalinai vandeningas. Tikėjausi pilnesnio kūno. Poskonis nuo kartoko gęsta iki maloniai švelnaus. Švelniai, tolygiai, nuosekliai. Kartu su salyklais juntamos citrusų žievelių ir skrudintų pinijų riešutų natos. Saikingai karbonizuotas, todėl sausumo daugoka, tikėjausi daugiau salykliškumo.

Bendras įspūdis labai neprastas. Tiesa, tikėjausi daugiau, bet jau baigus vertinti pagalvojau – šis eliukas puikiai tiks dabar vykstančio futbolo šventės gerbėjams. Jis saikingas, nuoseklus, jame nereikia ieškoti subtilybių – galima mėgautis futbolu ir turėti jį šalia. Patiks tiems, kas mėgsta nelabai sudėtingas komercines alaus versijas, bet pavargo nuo eurolagerių.

Vertinimas: aromatas 6/10, išvaizda 4/5, skonis 7/10, gomurys 4/5 bendras pojūtis 16/20. Viso: 37 iš 50 galimų.

Skirtumai nuo ankstesnė versijos: Fuggles, Goldings, Styrian apyniai, pale ale ir crystal salyklas. ABV 4,6%. Importuoja beerbarrel.lt, todėl jo rasite daugumoje didesnių prekybviečių.

Weihenstephaner Hefeweissbier

 

Apie šį alų sklandančias legendas girdėjau jau senokai. Nutariau įsitikinti savo juslėmis ir pažiūrėti kas gi tai.

Jeigu trumpai – tai grožis ir seksas taurėje. Per daug gerai, kad galėtų būti tikra. Jūs tik pažiūrėkite – vien putos aukštis vertas nuodėmės!

Švelniai drumsta (tikėjausi daugiau) matinė auksaspalvė spalva, kurios galvą puošia balta, didžiulė, kreminė puta. Net ir per šį putos gaubtą sklinda elegantiškas ir solidus aromatas, kuriame su kaupu šiam stiliui būdingų esterių: kalendra, ramunėlės, apelsinų žievelė, mangai, sunokusios kriaušės. Nuo pirmojo gurkšnio burna prisipildo skonių fejerverkais, kurie aidu gęsta poskonyje ir kviečia ragauti dar. Tai turtingas alus – aromatu, skoniu, poskoniu, bendru įspūdžiu. Subtilu, elegantiška, solidu – tai žodžiai, kurie tinkamai apibūdina šį alų.

Ne veltui, oi ne veltui ratebeer.com šis alus turi 98 balus iš 100 ir vadinamas alaus elitu. Aš žemai lenkiu galvą ir drąsiai sakau: tai geriausias hefeweissbier, kurį gali nusipirkti Lietuvoje. Butelio kaina veik 6Lt. ir jis vertas kiekvieno sumokėto cento. Vertinimas: 49/50.

Jeigu mokate ant grotelių tinkamai iškepti šviežią upėtakį su žolelėmis ir patiekti jį su švelniu citrininiu padažu – pasiūlykite kartu šio alaus. Moterys jus ant rankų nešios…

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

 

Tai – tamsusis ankstesniojo alaus brolis. Toks pat sėkmingas, tik papildytas džiovintų tamsiųjų vaisių natomis aromate ir skonyje. Jis labiau drumstas, tamsios lazdyno riešuto kevalo spalvos, kreminė baltai-rusva standi puta. Aromatas panašus, tik kiek intesyvesnis, su papildomomis kmynų natomis. Gomurys kiek sausesnis, matyt dėl karbonizacijos. Arba mano adekvatumo stokos vertinant tokį gėrį – ne kasdien ragauju tokio lygio egzempliorius. Nubrauksiu tašką dėl mažesnio kūno, nei tikėjausi. Dunkelis turėtų skoniu būti išraiškingesnis už šviesiuosius brolius. Tačiau visumoje – tai dar vienas išskirtinis, sakyčiau – etaloninis, pavyzdys.

Vertinimas: 48/50. Šio gėrio rasite GAP’uose. Tinkamas derinti su pieniško šokolado – riešutų desertais.

Tai – geriausia, ką esu ragavęs šiemet ir drąsiai rekomenduoju jums. Nes apie gerus dalykus privaloma skleisti žinią.