Jeigu pastebėjote – aš nieko nerašau apie visokius radlerius. Nerašau, nes man ne prie širdies (o ir kepenų) visokie alaus-limonado miksai, gausiai pagardinti sintetiniais skonio / spalvos / aromato priedais. Tačiau ignoruoti, kad jie yra taip pat nėra prasmės. Jie yra, vadinasi juos perka, vadinasi – yra kam jie patinka.

Idant dabar madinga viską pasidaryti pačiam, tad papasakosiu kaip pasigaminti savo radlerių. Skanesnių, originalesnių ir natūralesnių nei tie, kuriuos siūlo prekybininkai.

Radler mada yra kilusi iš Bavarijos 20-ojo amžiaus pradžioje. Ji prasidėjo tuomet, kai žmonės norėjo atsigaivinti, bet nenorėjo apsvaigti. Taip atsirado alaus (dažniausiai šviesaus lagerio) ir limonado miksai, maišomi lygiomis dalimis. Aš siūlau jums kiek įdomesnes alaus kokteilių variacijas, kurios ne tik atgaivins, bet ir paliks įspūdį jūsų svečiams.

Arbūzinis alus

wm

 

Reikės: šviesaus kvietinio alaus, arbūzo.

Gamyba: alų atvėsinti, arbūzą supjaustyti gabaliukais ir gerai susmulkinti virtuviniame kombaine ar blenderio pagalba. Nukošti arbūzo sultis. Į taurę pilti 2/3 alaus, ant viršaus užpilti sulčių, patiekti nedelsiant. Šaltinis.

Teksaso radleris

tr

 

Reikės: šviesaus alaus (tiktų IPA), greipfruto, ledukų.

Gamyba: į atvėsintą taurę dedami keli ledo kubeliai, lėtai (stengiantis be putos) supilama 2/3 tūrio alaus, likusi dalis užpildoma šviežiai spaustomis greipfruto sultimis. Puošiama skiltele greipfruto ir pateikiama su šiaudeliu. Šaltinis.

Gyvatės kirtis (The Snakebite)

snk

Reikės: sidro, šviesaus lagerio, grenadino (nebūtinai).

Gamyba: į atvėsintą taurę įpilama 1/2 tūrio dalies sidro, ant viršaus atsargiai (rekomenduojama naudoti šaukštelį kaip piltuvėlį sušvelninimui) supilamas alus. Nemaišoma. Puošiama šlakeliu grenadino. Šaltinis.

Shandy

sand

 

Reikės: šviesaus lagerio, limonado (tinka imbierinis limonadas, sprite, ar tiesiog gazuotas mineralinis vanduo), citrinų, žaliųjų citrinų arba apelsinų pagal pomėgį.

Gamyba: spaudžiam vaisių sultis, pilame limonadą ir alų lygiomis dalimis (geriausia – į didelį ąsotį), spaustų sulčių paskanininmui ir kelias skilteles pasirinkto citruso. Ledukai ir su taurėmis – ant stalo. Vėsu, gaivu, nenuobodu. Šaltinis.

Braškių – rabarbarų shandy

rbrb

Reikės: braškių, rabarbaro kotų, witbier arba hefeweizen stiliaus alaus.

Gamyba: braškes ir rabarbarus lygiomis dalimis dedame į blenderį, smulkiname iki tyrelės, nuspaudžiame sultis, kad neliktų sėklyčių ir lastelienos – tik skystis. Pilame atvėsintą alų, paskaniname sultimis, lengvai šmaišome šiaudeliu. Šaltinis.

Kapitono laimo shandy

enhanced

Reikės: Baltojo  Captain Morgan romo, žaliųjų citrinų, 0,33 buteliuko šviesaus alaus, ledukų, gazuoto vandens ar mėgiamo limonado.

Gamyba: į ąsotį dedame ledo, pilame 50ml romo, 50ml spaustų žaliųjų citrinų sulčių, supilame alų ir užpilame limonadu. Pilstydami į taures puošiame citrinos skiltele. Šaltinis.

Campari shandy

camprai

Reikės: Campari, mėgiamo šviesaus ar kvietinio alaus, citrinos papuošimui.

Gamyba: 1 dalį Campari taurėje sumaišome su 6 dalimis alaus. Puošiame citrinos skiltele. Šaltinis.

Gervuogių – citrinų shandy

blackberry

Reikės: gervuogių, citrinos, pale ale alaus, mėtos šakelės papuošimui.

Gamyba: į taurės dugną įdėti gervuogių, apšlakstyti citrinų sultimis, supilti alų, papuošti mėtos šakele. Šaltinis.

Kaip matote čia viskas labai paprasta ir plati erdvė improvizacijai. Pabandykite kvietinio alaus ir šviežiai spaustų apelsinų derinį, IPA su anansų sultimis, ir gal būt – aitriosios paprikos natomis. Kiekvienas galite atrasti savo mėgiamą gėrimą karštos vasaros dienai ar iškylai gamtoje.

O pabaigai aš papasakosiu kaip „anais gūdžiais laikais“ mes gėrėme alaus kokteilius. Tai buvo vadinami „vairuotojų kokteliai“, kuriuos skirstėme į „benzininius“ ir „dyzelinius“. Benzininis buvo fanta arba sprite su šviesiu alumi, kurio gaudavome bare maišomas lygiomis dalimis. „Dyzelio“ fanai su alumi maišė coca – cola. 😉