Artėja Kalėdos. Graži ir jauki šventė. Man ji itin brangi, mat tai viena iš retų progų, kai nuo kasdieninių rūpesčių pabėgusi šeima susirenka prie vieno didelio stalo. Gardus maistas, šypsenos, neskubrūs pokalbiai, šurmuliuojantys vaikai… kas gali būti geriau?
Šiemet išgirdau vieningą pageidavimą „Regi, iškepk žąsį!“. Tebūnie. Bus kepta žąsis 🙂
Gardžiai iškepti šį paukštį yra gana nesudėtinga, bet užtruks kiek laiko. Tad planuodami Kalėdinę vakarienę suskaičiuokite reikiamą paukščio svorį ir kepimui reikalingą laiką. 5kg. svorio žąsis pamaitins 6-8 valgytojus. O jeigu Kalėdinis stalas bus turtingas užkandžiais – tuomet ir visus 10. Žąsį pradėkite ruošti iš vakaro. Nuplaukite išdarinėtą paukštį ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Odą subadykite kas 2-3cm. aštriu mediniu smeigtuku arba siauro peilio smeigaliu. Tai bus naudinga dviem aspektais – žąsis geriau įgers prieskonius ir per subadytą odą lengviau išbėgs riebalai kepimo metu. Ištrinkite iš išorės ir vidaus druskos, juodųjų pipirų ir džiovinto čiobrelio mišiniu. Palikite pasimarinuoti per naktį.
Prieš kepant įkaitinkite orkaitę iki +200C. Kepant žąsį planuokite, kad vienam kilogramui paukščio reiks 45min. kepimo.
Kepant iš žąsies išbėgs nemažai riebalų, todėl jei yra galimybė – paukštį dėkite ant grotelių, o po jomis pastatytikite vonelę ar gilią skardą riebalams surinkti. Į šį indą įpilkite dvi stiklines vandens. Įdėkite paukštį į įkaitusią orkaitę ir kepkite 30-45min. nugarėle į viršų. Vėliau apverskite krūtinėle į viršų ir kepkite dar 30-45min. Dabar sumažiname orkaitės t iki +180C ir palaistome kepamą žąsį šviesiu alumi. Taip kas 20min. laistome paukštį tol, kol visiškai iškeps. Likus 30-40min. iki kepimo pabaigos pašaukite į orkaitę ir skardelę su rūgščiais obuoliais, geriausia – antaniniais. Juos vėliau pateikite su kepta žąsimi kaip garnyrą.
Iškepusią žąsį pateikite giliame inde, nes pjaustant iš jos bėgs nemažai sulčių ir likusių riebalų.
Skardoje likusių riebalų neišpilkite. Nukoškite ir supilkite į indą – atšalę šie riebalai yra labai gardūs ir vertingi. Bet apie tai – kitą kartą.
Žąsies garnyrui naudokite lengvus (neriebius), rūgštokus granyrus. Pavyzdžiui virtus šviežius makaronus su tamsiųjų slyvų padažu. Arba be riebalų troškintais raugintais kopūstais. Arba dar kuo nors, kas patinka 🙂
Prie šio patiekalo tiks tamsus, salsvumo ir prieskoninių aromatų turintis alus.
Skanaus!
No Comment