Ryškiausias lietuviškos blogosferos veikėjas Ričardas Savukynas, dar žinomas kaip Rokiškis Rabinovičius, aka Vistatos Valdovas, apskelbė, kad ši savaitė yra blogerių savireklamos savaitė.

Prisijungiu prieš šios iniciatyvos ir trumpai paskelbsiu savo rekomendacijas. Taip, parašysiu 12 nuorodų apie žmones (tiksliau – jų blog’us), kurie rašo apie alų. Deja, jų nėra tiek daug, kiek rašančių apie politiką, varguolius, maistą ar keliones. Tačiau visi yra mylimi, skaitomi ir gerbiami.

Sąrašą pateiksiu atsitiktine tvarka idant nekiltų manymas, neva vienus mėgstu labiau nei kitus ar panašiai. Tai mano rekomendacinis blog’ų sąrašas tiems, kurie nori sužinoti daugiau apie tai kas yra alus, kas vyksta Lietuvos alaus rinkoje ir kasdieniniame gyvenime.

1. Pingvi.com Tai ne vieno,  o kelių bendraminčių projektas, kuriame jie darniai ir dažnai rašo apie alaus naujoves ir įdomybes. Periodiškai apžvelgia lietuviško alaus rinkos naujienas. Rašo dažnai ir įdomiai.

2. Bread and beer. Nežinau, kas yra šio projekto autorius. Tačiau tai vienas iš nedaugelio blog’ų kurie naujienas skelbia ir anglų kalba, taip prisidėdami prie lietuviško alaus populiarinimo pasaulinei auditorijai.

3. BeerGeek.lt Geriausiai šį projektą apibūdina pačių autorių prisistatymo žodžiai skiltyje „apie“:  Mes esame būrelis alaus mėgėjų, kurie nori su Jumis pasidalinti savo mintimis.  Mums pabodo, klausytis ir matyti koks neįvertintas gėrimas yra alus ir kaip kai kurie pacukai,  nieko nesuprasdami plūstasi ir jį peikia. Šis puslapis yra mūsų jaunatviško entuziazmo ir maksimalizmo išdava. Kol dar nesame seni, susmirdę cinikai, tikimės, kad laikui bėgant mūsų puslapis sulauks vis daugiau lankytojų  jaunimo ir alaus mėgėjų tarpe ir kad Jūs, mūsų lankytojai, sekdami mūsų veiklą, kartu su mumis tobulėsite ir plėsite savo žinias apie alų, taip padėdami klestėti ir Lietuvos alaus kultūrai.

4. Tikrasalus.lt – rašymo apie alų senbuviai, triūsiantys nuo 2008m.

5. Modesto blogas apie alų. Savitas ir unikalus požiūris į alaus pasaulį. Modestas ne kartą teisėjavo Aludarių taurėje, aktyviai domisi alumi ir jo kultūra.

6. PETRASHKA. Tai dar vienas žmogus, plačiai žinomas siauruose alaus sluoksniuose. Tiesa, ankstesnį projektą jis pakeitė rašymu apie craft alų Vilniuje. Dabar kiek sustojo rašęs, mat paniro į komercinio craft alaus gamybą. Tikiuosi, kad ir rašymui vėl ras laiko. O kas neskaitėte – paskaitykite ankstesnius įrašus. Jums patiks.

7. Vidma Alutis. Žmogus, populiarinantis mažuosius alaus gamintojus, prekeivius, rengiantis alaus turizmo renginius ir visaip kitaip siekiantis, kad Lietuvos rinkoje karaliautų ne vien didieji alaus gamintojai.

8. Alaus užrašai. Gana naujas projektas, kuris (tikiuosi) nepritrūks entuziazmo ir noro rašyti apie ragautą alų.

9. Apie alų. Gedimino, aka GiN, namų aludario, tapusio kūrybiniu „Prie Katedros“ bravoro aludariu, pastabos ir užrašai apie alų ir alaus scenos įvykius.

10. Vidmantas Nuolaida. Vidmantas taip pat namų aludaris, ir blogeris, kuris savo blog’e rašo apie tai, kas jam įdomu jį supančiame gyvenime. Kadangi aludaris – dideliame jo bloge yra skiltis, skirta alui.

11. Aluslt. Užrašai apie degustuotą alų.

12. Šią poziciją palieku užpildyti jums. Jeigu žinote blog’ą apie alų ar aludarystę, kurio aš nepaminėjau, parašykite apie tai komentaruose. Populiarinkime tuos, kurie rašo apie alų savo blog’uose. Juk tam ir skirta ši savaitė 🙂