Alynas žiemos švenčių sezonui pateikė naujieną – Alyno Šventinį alų. Kaip suprantu, tai vienkartinė partija, ir jeigu neparagausite dabar, paskui jau nebegausite.

Kaip žinia savo bravoro Alynas neturi, todėl šį alų jiems išvirė Širvėnos bravoras – tas pats, kuris savo produkciją žymi „Dundulio“ prekiniu ženklu. Na bet čia alų kūrė Alyno žmonės, tiesa pasikonsultuodami su bravoro kolegomis, todėl siūlyčiau galvoti, kad tai Alyno alus.

Apie alų žinojau tiek, kad norėta išvirti alų Kalėdoms ir žiemos sezonui, todėl turėjo būti kiek stipresnis, nei įprastiniai 5% abv, salyklinis, t.y. tinkantis platesnei auditorijai.

Tai ką, ragaujam.

alyno_sventinis1Į taurę pilamas alus suformuoja gražią baltą putą. Alus skaidrus, sakyčiau gintaro spalvos. Nedidelė puta išsilaikė iki pat taurės pabaigos.

Aromate dominuoja salykliniai kvapai: biskvitas, labai švelni karamelė. Šiuos kvapus papildo tipiški eliniai vaisiniai aromatai. Už elį pliusas, galvojau, kad tradiciškai tai bus lageris.

Skonis harmoningai derinasi su aromatu, dominuoja darniai grojantys keli skirtingi salyklai (naudotos 4 skirtingos salyklų rūšys), karbonizacija vidutinė, poskonis lengvai salstėjęs, bet nėra net užuominos to tradicinio lietuviško tamsaus salyklo, kuris gali sugadinti bet kurį alų. Apynių skonis ar aromatas atskirai neišlenda, bet alus nėra per saldus, o kai alaus stiprumas 5,6% abv, tai apyniai savo darbą atliko.

Bendras įspūdis puikus. Alus nėra ekstravagantiškas, bet vis tiek turi savo veidą. Po antro gurkšnio pagalvojau, kad alus labiau panašus į geriausius kolegų namų aludarių egzempliorius, negu į tipišką komercinio bravoro alų. Mano vertinimas 40/50  – puikus craft’inio alaus pavyzdys. Labai rekomenduoju.

Alyne Šventinio alaus taurė kainuoja 5 litus, 1 litro firminis butelis išsinešimui – 6,5 lito. Jeigu šventėms reikės alaus, rekomenduoju išbandyti.