Gana senokai padrikos mintys sukosi mano galvoje parašyti kažką šia tema. O perskaičius vieną publikaciją rusų kalba – jos beveik susidėliojo į darnią seką, kuria čia ir pasidalinsiu.
Taigi. Klasikinis alumi nepatenkinto(os) tautiečio(ės) puršktelėjimas būna panašiai toks: Vat tada (pradžioje, tik pradėjus gaminti, prieš n metų, etc.) tai buvo alus! O dabar? Myžalas… Viską sugadino.
Dar būna visokių smulkių variacijų šia tema, pvz.: „Kai tik pradėjo pilstyt „Varniukai“ buvo gėris, o dabar nuo jų pilvą suka“, arba „o pameni, kokią tada „Ekstrą“ gamindavo? Tai ne dabar, nuo Blindos skoniu nesiskiria…“ ir pan.
Pakalbėkim kodėl taip yra ir kodėl prie ruso buvo geriau anksčiau gamino gerą alų, o dabar – jau nebe.
Visų pirma dera atskirti du alaus gamintojų tipus: didžiosios alaus daryklos ir smulkieji bravorai. Didžiosiose daryklose alaus gamybos procesas yra automatizuotas ir skoninis rezultatas atidirbtas iki smulkmenų kartotiniam rezultatui. Mažieji bravorai nemažai turi rankinio darbo ir tam tikri procesai gali kisti, priklausomai nuo situacijos, automatiškai gauname rezultato variacijų galimybes.
Tačiau net jeigu alus (nesvarbu – Švyturio, Kalnapilio, ar kito gamintojo) išvirtas pagal griežtai apibrėžtus technologinius procesus – jo skonis gali ryškiai skirtis. Kodėl? Tam yra keletas priežasčių, kurios ne visada net ir priklauso nuo aludarių.
Tarkim nusipirkot butelį įprasto alaus. Ir net jeigu šį alų jau ragavote tūkstantį kartų – tai dar nereiškia, kad jis bus vienodas. Konkrečiai rankose laikomo bokalo alaus skonis priklauso nuo šio konkretaus butelio istorijos.
Jeigu receptas buvo sukurtas ir atkartotas tūkstančius kartų, jūs vis tiek negaunate to paties alaus. Buvo kita salyklo partija, buvo kitoks virimas. Gal net ne tiek kitoks, kiek – kitas. Net ne visas alus pagamintas pagal tą patį receptą atkeliauja iki pirkėjo – būna, kad tonos, net neišpilstytos, keliauja tiesiai į kanalizaciją.
Ir dar, šis konkretus puslitris turi savo kelionės iki jūsų bokalo istoriją.
Kaip alus buvo transportuojamas ir saugomas po to, kai iškeliavo iš daryklos sandėlio? Tai butelis, skardinė ar PET (plastikinė) tara? Ar butelyje esančio alaus neperkaitino, nesušaldė, neperlaikė šviesoje? Tarpiniame sandėlyje, sunkvežimyje, arba parduotuvėje?
Alus sugedo? Gal jis prastovėjo ryškioje šviesoje? Ar prie kokio rimto šilumos šaltinio?
Alų PET taroje apskritai galima pirkti tik tuo atveju, jei norite pilstomą parsinešti namo ir ten jį išgerti. Visais kitais atvejais tai yra netinkama tara alui, mat ji praleidžia į vidų deguonį ir alus oksiduojasi. Ir kuo ilgiau jis būna šioje taroje – tuo daugiau deguonies gauna.
Pirkote alų. Kada paskutinį kartą žiūrėjote į jo pagaminimo datą? Niekad nesistebėjote, kodėl įprastai 4Lt. kainuojantis alus staiga parduodamas po 1.99Lt.?
Todėl jeigu nusipirkote parduotuvėje alaus ir jis jums nebepatinka – neskubėkit kaltinti aludario. Greičiausiai kaltas bus tiekėjas ir pardavėjas. Keli patarimai, kaip išvengti nemalonių pasekmių:
- net ir pasterizuotą („negyvą“) alų pirkite kuo šviežesnį. Žiūrėkite į etiketes ir skaitykite datas. Nors jo galiojimas ir ilgas, tačiau kuo šviežesnis – tuo bus gardesnis.
- stenkitės alų buteliuose imti iš tamsių lentynos sričių ar iš uždarytų dėžių. Butelis praleidžia šviesą ir ilgainiui ji gadina alaus skonį. Ypač – bespalviuose (skaidriuose) buteliuose.
- alų galima „nužudyti“ jį saugant ar transportuojant netinkamose temperatūrose.
- alaus PET taroje geriau visai nepirkti. Nors reklamose aludariai giriasi, kokia tai nereali pakuotė, tačiau realybė dažnai prasilenkia su reklama. Šis dėsnis galioja ir alaus verslui.
Kas dar gali nutikti? To paties alaus paragavus bare iš bokalo galite labai nusivilti. Tam irgi yra kelios priežastys.
- alus kaip skiestas myžalas? Gal būti, kad prieš pateikiant buvo praplauta alaus pilstymo sistema – va ir rezultatas.
- alus rūgštus ir gaižus? Tai taip pat bus tik baro kaltė. KEG’as (metalinė statinėje, kuriose alus tiekiamas barams) yra nuostabi tara tol, kol jos neatidaro. Čia alus gali prabūti nepakitęs veik mėnesį, tačiau po atidarymo (pajungimo prie pilstymo įrangos) tokį alų privaloma išpilstyti per kelias dienas. Arba – išpilti. Tad jei gavote ryškiai nurūgusio alaus – reikalaukite pakeisti geru. Tai ypač dažnai pasitaiko mažuose baruose, prekiaujančiuose mažųjų bravorų alumi. Jeigu didelis baras per dieną gausiam lankytojų būriui parduoda ne vieną KEG’ą alaus, tai mažame bariuke egzotiškas alus gali prastovėti savaitėmis. Nesileiskite mulkinami. Arba – tiesiog nebeikite ten gerti alaus.
- dar vienas klaikus baro pavyzdys – neatidarytų KEG’ų saugojimas. Pavyzdžiui išvirė bravoras alaus, išpilstė ir atvežė į barą. O baro darbuotojai sukrovė statines prie viryklės. Arba žiemą – nešildomame sandėliuke. Ką gausime? Teisingai – myžalą. Ir dėl tos pačios priežasties „Varniukai – jau nebe tie, kaip anksčiau“.
- dar jei savaitgalis – būna dar įdomiau. Atnešė bokalą, o jo rankena – karšta. Ne, ne todėl, kad padavėja temperamentinga pasitaikė. Tiesiog bokalas tiesiai iš indaplovės. Nes trūksta bokalų visuose baruose be išimties. Ypač – piko metu (savaitgalio vakarais ir pan.). Štai rankena ir karšta. Gerai, jeigu jį tik vandeniu praskalavo. O gal ištraukė plovimo eigoje ir į jį pripylė alaus. Ir pateikė jums su visomis, ant sienelių likusiomis, plovimo priemonėmis. Aš esu matęs savo akimis, kaip tai vyksta.
Trumpiau tariant priežasčių, kodėl „alus – nebe tas“ yra masė. Ir papasakosiu apie dar vieną – apie jus. Taip, jus – tuos, kurie sako „dabar tai myžalą gamina“. Nemaža dalimi to, kad „va prieš 15 metų tai buvo alus, o dabar myžalą gamina“ kaltas ne bravoras ar aludaris, o – jūs. Taip taip 😉 Ir dėl labai paprastos priežasties: alus liko tas pats, o jūs – pasikeitėt.
Paimkim kaip pavyzdį kokia nuobodžią klasiką – „Švyturio ekstra“ arba „Kalnapilio original“. Prieš 15 metų gėrėt ir lūpomis čepsėjot. Ir aš tame tarpe. O dabar jau nebečepsiu. Visų pirma dėl paprasto fakto: kiek alaus rūšių buvot išragavęs ir iš ko galėjote rinktis prieš 15 metų ir iš ko galite rinktis dabar? Ir kiek rūšių esat išragavę šiandien?
O kokiomis aplinkybėmis gėrėt tą alų prieš 15 metų? Smagioje draugų kompanijoje gamtoje prie laužo, kepant šašlyką, sėdint ant marių kranto vasarą, biliardinėje prie pulo stalo, pas bičiulius „plote“?
O kur geriate „tą neskanų alų“ dabar? Savo namų virtuvėje. Nes susipykote su žmona dėl klausimo kas tvarkys namus ir aprėkę vaikus dėl nesibaigiančio zyzimo irba nepaklusnumo, nes realiai pakantumas kritęs žemiau grindjuosčių dėl per dieną debilo-boso ištampytų nervų ir įtampos dėl nepasiekiamų targetų po forecast’o? Skiriasi skonis? O gal jūs pasikeitėt?
Nemaža dalimi sakantys „duokit man tos Ekstros, kuri buvo gaminama tada“ iš tiesų nori pasakyti „gražinkit man tą smagų ir malonų jausmą, kuris mano gyvenime buvo prieš 15 metų, kai gėriau šį alų“.
Jūs pasikeitėt. Jūs, nepykit, pasenot. Žinoma, lyginant jūsų vaikų akimis. Tų pačių, kurių net nebuvo pasaulyje, kai pirmą kartą gėrėt „Ekstrą“. Pakito jūsų skonis, nuotaika, lūkesčiai ir išaugusi patirtis. Galimybė rinktis, lyginti, ieškoti to, kas priimtiniausia šiandien, čia, dabar. `
Tad prieš keikiant didelį ar mažą aludarį pagalvokite, kad gal vis gi ne dėl jo kaltės Jūs geriate tai, kas jūsų nebedžiugina. Nors… aludaris irgi tik žmogus. O klysti – žmogiška.
[…] […]
as megstu alu – beda ta kad ir jautrus jam esu – daznai isgerus bokala man jau skauda galva.. vadinasi alus sudo vertas. Nuo vokisku ir belgisku galvos neskauda ir galime megauti antru treciu bokalu. O extra sudas buvo ir sudas liko – niekas nepasikeite. Negaliu gerti jokio lietuvisko ir jokio cekisko alaus cia gal juose kas bendro.
Edai, gerai tave suprantu, nes man nuo dažno pramoninio alaus jau nuo pusės bokalo skauda galvą. Tai buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl pradėjau virti savo alų. Nuo savo alaus niekados galvos neskauda.
O kaip suprasti sitai, kad beveik visi stambieji gamintojai pradejo gaminti spec. tachnologijos alu?? seniau juk nebuvo pries 5-10 metu sio dalyko, tad tarkime „Ekstra“ tikrai skoni turejo geresni, esu jaunas ganetinai, tad straipsnio autoriaus pareiskimas del kompanijos ar panasiu psichologiniu faktoriu tikrai netinka. Kitas dalykas, kodel perkant tarkime 7:30 🙂 seniau jis buvo skanus, savotiska skoni turintis alus, dabar savotiska skoni suteikia spirito prieskonis ir isgerus 4 skardines daznai gali tiketis neblogo pachmieliuko ryte.
Spec.technologijos turbūt reiškia, kad naudotos vadinamosios viršutinės fermentacijos mielės. Čia tik pagal turbūt dar sovietinį reglamentą tai ne alus, o spec.technologija.
http://www.dzuljetosblogas.lt/index.php/tinklarastis/dziaugiuosi-kad-daugeja-suprantanciu-alaus-pateikimo-pagrindus/200?list_page=1&year=all&month=all Kvietimas diskusijai 🙂
Aš manau, kad prieš 15 metų Švyturys ir Kalnapilis gamindavo alų, o dabar gamina alaus gėrimus!
Kad alus buvo verdamas kitaip teko įsitikinti vartant senus technologų užrašus ne kurių didžiųjų bravorų.
Viskas keiciasi ir viskas su staipsniu butu gerai, jei ne tas faktas, kad pasak J.Armonienes anksciau alu virdavo is paprastu mieziu, o dabar is „kilmingu“, ir kad pvz. orginalu Baltijos „datempe“ iki marzeno kategorijos… Tai kaip gali buti toks pats alus anksciau ir dabar jei pakeisti mieziai, technologijos, receptai???…
Neseniai nusipirkau kažkada taip mėgto „Kanapinio“ šviesaus litrinį butelį. Nesu nei koks bambeklis, nei „negatyvas“, bet labai nusivyliau tuo alumi. Kuris buvo tarsi visiškai kitas produktas lyginant su tuo pačiu „Kanapiniu“, kurį taip mėgdavau ir pirkdavau dar dvilitriniuose buteliuose prieš gerus du metus…Bet čia ne vien apie alų. Tą pačią tendenciją apskritai su lietuviškais gamintojais pastebėjau. Kada iš pradžių padaro tikrai gerą produktą, jį ir juo išsireklamuoja. O kai jau išpopuliarėja, pradeda nesąmones daryti…Čia kaip „GiN“ gerai pastebėjo – neišlaikė išbandymo populiarumu.
Galima kabinėtis, bet kiekvienas kabinėjantis supranta, kad visko nesurašysi, o ir nereikia. Esmė teisingai surašyta. Kuo daugiau skirtingo ragauji, tuo labiau keičiasi suvokimas apie tai ką ragauji
alaus skonis tikrai visur ar beveik visur pasikeitė, tam yra daug gamybinių priežasčių, kurių dalis tiesiog pasikeitė, kitos dalies gamybininkai nesupranta, ir dar dalį gali ir pataupyt. čia atskira didelė diskusija, bet galima paminėt ir kelis nekonkrečius pavyzdžius: es normatyvų neatitiko vanduo, teko statyt filtrus (tikrai net neįsivaizuoju, ar taip iš tikro buvo, bet labai realu); alus mažiau prarūgęs, mažiau skonio; alus daugiau nurauginamas ir tam reikia mažiau pradinių sausųjų medžiagų ir taip toliau.. taigi, teigti, kad alaus skonis nepakito, kai viskas palinkui taip keitėsi, yra gan kvaila
Visiškai sutinku su šia mintim, džiugu kad pagaliau kažkas išdryso parašyti.
geras straipsnis.su dauguma minciu galima sutikti.mano nuomone kad kinta skonis is dalies kalta ir konkurencija.kaip Lietuvai tai manau kad turime per daug daryklu.didieji gamintojai isgrinino skoni ,visur viskas kompiuterizuota,viskas iki gramu sudeliota.ir kad parduoti alu reikia arba kardinaliai pakeisti alaus gamyba arba piginti alu.dauguma eina antruoju keliu.ir kai pamatau parduotuveje prie to pacio alaus pavadinimo uzrasa naujas skonis ,man viskas aisku ,arba panaudoti pigesni apyniai arba sumazintas salyklo kiekis.ir tam nereikia 15 metu .nusiperki ta pati alu ,kur senesnis ir kur parasyta naujas skonis tikrai skiriasi ,deja ne i gera puse.
Svarbu paminėti ne tik emocinį/psichologinį, bet ir fiziologinį faktorių. Su amžiumi stipriai keičiasi skonio receptoriai ir prie to labai prisideda rūkymas, mitybos įpročiai, E*, druska ir t.t. Dėl to ne tik alus anksčiau skanesnis buvo, bet ir „šlapiankė“ vaikystėje visai kitokio skonio buvo 🙂
Dėl nusistovėjusio alaus gamybos proceso ir recepto, tai ne visada yra tiesa. Ta pati alaus rūšis nepakitusiu pavadinimu yra pardavinėjama, bet sausųjų medžiagų kiekis, naudojamas gamyboje yra sumažėjęs beveik per pusę… Čia panašu į tai, kai grupė pradeda groti kardinalia kitokį stilių, bet išlaiko tą patį pavadinimą. O Varniukai neišbandė išlaikymo populiarumu, kai pradėjo stovėti eilės prie jų daryklos, skonis pasikeitė.
Nors su pagrindine straipsnio idėja labai sutinku – dažniausiai problema yra musyse 🙂
Visi paminėti pavadinimai, gamintojai ar jų gaminamos alaus rūšys yra tiks abstraktūs pavyzdžiai ir neturėtų būti laikomi konkrečiais, šiai rūšiai ar gamintojui, taikomais priekaištais.