Ankstesniame šios serijos įraše surašiau savo supratimą apie tai, ką rodo bendras alaus vertinimo balas. Šiame įraše pateikiu detalaus vertinimo metodiką.

Aromatas

pic_23 2014-01-28

 Išvaizda

Alaus vertinimas

Skonis

pic_23 2014-01-28

Gomurys

Alaus vertinimas

Bendras įspūdis

Alaus vertinimas

Atitikimo stiliui vertinimas

Atitikimo stiliui vertinimas yra labai slidus reikalas. Vienų stilių rėmai yra labai siauri (pvz. Kiolšas), kiti stiliai labai platūs, kartais net sunku labai tiksliai nustatyti šių stilių ribas (pvz. belgiškas šviesusis elis). Vienam stiliui apynių aromatas ir skonis yra privalomas ir yra pagrindinis stiliaus požymis, kitame stiliuje ryškus apynių charakteris bus laikomas kritine klaida. O prie viso to dar galima pridurti, kad nėra visuotinai priimtos alaus klasifikacijos ir stilių aprašymų.

Dėl šių priežasčių vertindamas aš pats linkęs stilius interpretuoti laisvai, kreipdamas dėmesį tik į esmines konkretaus stiliaus charakteristikas.

Aukščiau pateiktos vertinimo gairės idealiu atveju dar turėtų būti pritaikytos konkrečiam stiliui ar kategorijai. Nes pvz. beveik juoda pilznerio spalva turėtų būti įvertinta kaip kritinė stiliaus klaida, o porteriui gal būt tik kaip šioks toks nukrypimas, jeigu kitos charakteristikos yra tipiškos porteriui.