Originali idėja ir tikėjimas ja sukuria unikalius reiškinius. Ypač tada, kai pats procesas vyksta su užsidegimu ir meile. Man patinka tokie reiškiniai, ir žmonės, kurie tai realizuoja.

Tokia yra „Alaus biblioteka“. Unikali, laužanti stereotipus ir įrodanti, kad viskas gali būti kitaip.

Trakų gatvė garsėja savo nenutrūkstamu gyvenimu, o pačioje jos pradžioje įsikūrusi „Alaus biblioteka“ yra visai kas kita, nei galime tikėtis iš Trakų gatvės užeigų.

Ji yra antrame aukšte ir norint patekti į biblioteką tenka palypėti gana stačiais laiptais.

Alaus biblioteka

Praveriu duris ir patenku į visai kitokią, nei galėčiau tikėtis, aplinką.

Aplinka.

Čia viskas kitaip: čia erdvu, šviesu, aukštos lubos ir rami bei jauki aplinka. Kaip tikroje bibliotekoje – čia žmonės bendrauja, geria alų, tačiau viskas vyksta santūriai ir ramiai. Be erzelio ir šurmulio.

Interjere vyrauja skandinaviškas stilius, o lentynose iki lubų pridėta knygų. Tačiau tik vienoje pusėje. Juk biblioteka tai alaus. Todėl kita siena nukrauta alumi. Visokiu ir iš viso pasaulio:

Viskas paprasta, tačiau subtilu. Švaru ir vientisa. Erdvu ir intymu. Jausmai sumišę. Prisėdu baro gale ir užsisakęs alaus, prie kurio esu pavaišinamas riešutukais, imu dairytis ir stengiuosi pajusti, kas tokia ta „Alaus biblioteka“.

20150611_173805

Alus.

Alaus čia daug. Labai daug ir įvairaus. Lentynos surūšiuotos į alaus gentis, stilius ir šeimos narius.

Pavyzdžiui Pale ale lentyna turi savo lentynėles, kuriose išrikiuoti Pale ale, American pale ale, IPA ir amber ale pavyzdžiai. Taip, būtent – pavyzdžiai. Išsirenkate norimą ir mergaitė atneša jums butelaitį iš saugyklos, kur alus laikomas tinkamos pateikimui temperatūros. Ir taip su visais likusiais pavyzdžiais.

Čia rasite viską (ar beveik viską), ką įdomaus galima įsigyti Lietuvos alaus rinkoje. O gal dar daugiau. Drąsus žingsnis, neginčyjamai originalus ir pasiteisinęs. Turėti tiek skirtingo alaus rūšių reikalinga nemaža investicija, kuri gali būti rizikinga. Tačiau panašu, kad savo išskirtinumo dėka ji pasiteisino. Super.

Norintiems pilstomo alaus jo čia taip pat yra. Bemaž 15 skirtingų alaus rūšių, prie kurios čiaupo yra lentelė su alaus pavadinimu, stiliumi kaina. Pasigedau ABV, bet negali žmogus norėti visko ir iškart. Gal bus kada.

Pilstomas alus

 

Beje, pilstomas alus laikomas atskiroje vėsinamoje patalpoje ir čiaupus pasiekia tinkamai išsaugotas ir nenurūgęs. Už tai papildomi karmos taškai šios įstaigos šeimininkams.

Personalo čia nedaug, visi su šypsena ir labai draugiški bei paslaugūs. Norite pilstomo alaus, kurio dar neragavote ir nežinote ar patiks? Jokių problemų – paragaukite prieš užsakydami ir nuspręskite, ar šis alus jums tinka ir patinka. Jeigu nežinote ko norite – drąsiai klauskite. Jums padės, patars, pasiūlys, išrinks. Įpils į tinkamą taurę.

Maistas.

Ne valgyti susirinkome. Vienok ir prie alaus kartais ko nors labai norisi. Maisto yra, bet ne jis yra šios vietos akcentas. Tai greičiau maloni smulkmena bendrame paveiksle.

Ši vieta duris atvėrė tik sausio pabaigoje, ar vasario pradžioje. Žodžiu viskas dar labai šviežia ir nauja. Turiu įtarimą (ar greičiau – nuojautą?), kad ir maisto pasiūla čia ilgainiui keisis. Gal būt tai bus vieta, kuri turi savitą maisto ir alaus derinių rinkinį. Pavyzdžiui – sūrių. Skirtingi sūriai skirtingam alui. Kaip edukacinė priemonė, ką prie ko rinktis pačiam ir kokius derinius siūlyti bičiuliams.

Sūrių, padėk Dieve, mes rinkoje turime įvairių ir galėtų gimti nauja paslauga šios vietos lankytojams. Gal kada nors taip ir bus.

Kaip tikra biblioteka, taip ir ši turi „skaitovo kortelę“. Tai toks lapas, kuriame paragavus vieną ar kitą alaus rūšį gausite antspaudėlį pagal jo stilių.

kortele

Paragavę bent po vieną stiliaus atstovą ilgainiui surinksite 60 antspaudėlių, kuriuos galėsite iškeisti į dovaną. Ar prizą. Žodžiu būsite apdovanoti 🙂

Šauni lojalumo programa. Lenkiu galvą.

Apibendrinant.

Prieš ateidamas turėjau kitų planų, todėl galvojau sau: užeisiu, išgersiu bokalą, pafotografuosiu ir keliausiu toliau. Pabaigus bokalą aš pagavau save akimis klaidžiojant po alaus lentynas (skamba išdidžiai, ar ne? 😉 ) ir begalvojantį ko dar norėčiau paragauti. Nes čia tieeeek viskooo…. ir dar tiek neragautaaaa….

Atsisveikindamas klausiu barmeno (o gal ir paties savininko – bala žino): „Alaus biblioteka“ – tai nėra baras, parduotuvė ar restoranas. Kas ji?

Jis kiek pagalvojęs atsako: tai vieta, kurioje žmonės galėtų atrasti alaus pažinimo ir ragavimo kultūrą, vėl galėtų ne tiesiog (iš)(prisi)gerti, o išmokti mėgautis alumi ir jo įvairove.

Originali vieta, šauni idėja, maloni aplinka ir svaiginanti alaus pasiūla. Jei dar nebuvote – užsukite. Tikrai verta.

„Alaus biblioteka“
Trakų g. 4, Vilnius

Darbo laikas: nuo 17val.

FB: facebook.com/alausbiblioteka
I
nternete: beerlibrary.lt

Ir dar – į čia galima paskambinti. Iš čia – ne, o į čia – taip. Ir ant sienos suskamba senas, stilingas telefono aparatas. Labai smagi detalė.

Tel.: (8-5) 212 6874